Υπό συνεχείς απειλές για επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις
Υπό τις συνεχείς απειλές του Ισραήλ για πιθανή επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου εντός Ιράν, ξεκίνησε την Παρασκευή στη Ρώμη ο πέμπτος γύρος των έμμεσων συνομιλιών Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων με τη μεσολάβηση του υπουργείου Εξωτερικών του Ομάν.
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας παρέμεινε ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στη Μέση Ανατολή, έχοντας στο πλευρό του τον Μάικλ Αντον, ειδικό σε τεχνικά ζητήματα μιας πυρηνικής συμφωνίας.
Επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας παρέμεινε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, μαζί με ένα επιτελείο εμπειρογνωμόνων.
Είχε προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όχι μόνο για τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα αλλά και για τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης στη Ρώμη με απώτερο στόχο συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ, Τραμπ και Νετανιάχου συζήτησαν για τη δυνατότητα μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, τονίζοντας την εκτίμηση του Αμερικανού Προέδρου ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν «βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ωστόσο, λίγες μέρες πριν, με αφορμή τις παλινωδίες Αμερικανών αξιωματούχων περί μηδενικού ή όχι εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμανεΐ είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας «υπερβολική και απαράδεκτη» την απαίτηση του Γουίτκοφ για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου.
Παράλληλα, στο φόντο του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης, το αμερικανικό δίκτυο CNΝ μετέδωσε την Τετάρτη ρεπορτάζ όπου υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν στοιχεία από απόρρητες και μη επικοινωνίες Ισραηλινών αξιωματούχων οι οποίες υποδεικνύουν «σημαντική αύξηση» των πιθανοτήτων για επίθεση στο Ιράν, ειδικά «τους τελευταίους μήνες». Τονίζεται επίσης η προειδοποίηση Αμερικανών αξιωματούχων ότι ένα τέτοιο ριψοκίνδυνο ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν «θα συνιστούσε ρήξη με τον Τραμπ» και θα αύξανε σημαντικά τις πιθανότητες πυροδότησης ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Το ίδιο διάστημα έγιναν προειδοποιήσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για τις επικείμενες εξελίξεις στη Συρία, του τζιχαντιστή «Προέδρου» Αχμεντ Αλ Σαράα, ο οποίος με κάθε ευκαιρία ξεπληρώνει «γραμμάτια» στην κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, υπογράφοντας στο τέλος αυτής της βδομάδας μαζί με την Αγκυρα ενεργειακή συμφωνία για ενεργοποίηση συροτουρκικού αγωγού και τουρκική στήριξη στην ηλεκτροδότηση.
Στις αρχές της βδομάδας ο Ρούμπιο, καταθέτοντας στη Γερουσία, εκτίμησε ότι η Συρία ενδέχεται να απέχει βδομάδες από έναν «εμφύλιο πόλεμο ευρείας κλίμακας». Μια βδομάδα πριν ο Τραμπ είχε συναντήσει τον Σαράα και είχε ανακοινώσει ενδεχόμενη άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Δαμασκού.
Την ίδια μέρα, τζιχαντιστές των συριακών «δυνάμεων ασφαλείας» είχαν εξαπολύσει επίθεση με drones στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια της Συρίας (όπου είχαν καταφύγει τον Μάρτιο πλήθος Αλαουίτες, για να ξεφύγουν από το πογκρόμ σφαγών στο οποίο προχωρούσε το καθεστώς των τζιχαντιστών), ενώ ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με Ρώσους στρατιώτες. Μερικές ώρες αργότερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ εξέφρασε με τη σειρά του «βαθιά ανησυχία» για τις επικείμενες εξελίξεις στη Συρία, και για την εθνοκάθαρση που όπως τόνισε πραγματοποιείται από «ριζοσπαστικές ομάδες μαχητών» στη βάση εθνότητας και θρησκείας. Ο Λαβρόφ απέφυγε να κατονομάσει ως υπεύθυνη την κυβέρνηση του Σαράα, δεδομένων των παζαριών που ξεκίνησε λίγο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ασαντ, για το μέλλον των ρωσικών βάσεων στη Συρία.