Σάββατο 17 Μάη 2025 - Κυριακή 18 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποκαλυπτικά στοιχεία για το τσεκούρι στους μισθούς

Μειώσεις σε 23 κλάδους κατά 10% σε σχέση με το 2011 | Αυξήσεις κερδών για τις εισηγμένες κατά 26%

Με ...πλήρη εκπροσώπηση όλων των «εκδοροσφαγέων» των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων ξεκίνησε η περιβόητη διαβούλευση της κυβέρνησης για την κατάρτιση του λεγόμενου «οδικού χάρτη» για τις ΣΣΕ. Συγκεκριμένα, στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε με βάση τον νόμο - έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβρη εκπροσωπούνται οι βιομήχανοι με δύο φορείς (ΣΕΒ και ΣΒΕ), η «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού με τον ΣΕΤΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, που πρόθυμα ακολουθεί όλες τις κατευθύνσεις των παραπάνω για τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα. Από κοντά βέβαια και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, η οποία από τη μία κάνει την πάπια για τα αντεργατικά νομοσχέδια της κυβέρνησης και από την άλλη εξασκείται στην απεργοσπασία, κάθε φορά που εκατοντάδες σωματεία οργανώνουν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα νομοσχέδια αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος που μέρος του είναι και η «διαβούλευση» της κυβέρνησης, αποτέλεσε την εφαρμογή της ευρωενωσιακής Οδηγίας 2022/2041 για τους λεγόμενους «επαρκείς κατώτατους μισθούς», την οποία έχουν στηρίξει όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ. Με τον νόμο που ψηφίστηκε, λοιπόν, μπήκε ταφόπλακα στις διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, αφού αυτός θα καθορίζεται από το 2028 με βάση τον «αλγόριθμο» της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Σε ό,τι αφορά τις ΣΣΕ, η Οδηγία και ο νόμος αποτελούν απλά ένα ευχολόγιο, παραπέμποντας στην επόμενη πενταετία για την ολοκλήρωση ενός «σχεδιασμού» υποτίθεται για την «ενίσχυσή τους».

Στο μεταξύ, παραμένουν οι διατάξεις που έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και οι οποίες διέλυσαν τις ΣΣΕ, μέσα από την κατάργηση της υποχρεωτικότητας, της μετενέργειας, της διαιτησίας κ.λπ.

Διατάξεις που σε συνδυασμό με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση (πριν με Υπουργική Απόφαση, τα επόμενα χρόνια με αλγόριθμο) έχουν οδηγήσει τους μισθούς στα τάρταρα, με τον μέσο μισθό να προσεγγίζει όλο και περισσότερο τα κατώτατα όρια.

Τα στοιχεία για την πορεία των μισθών

«Αποστολή εξετελέσθη» λοιπόν για την εργοδοσία, που εδώ και 15 χρόνια έχει στα χέρια της ένα τεράστιο νομοθετικό οπλοστάσιο για τη συμπίεση όλων των απολαβών προς τα κάτω, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», όπου ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι μεγάλες μειώσεις που έχουν υποστεί οι μέσοι μισθοί στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας από το 2011 μέχρι το 2024.

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι μειώσεις αυτές αφορούν τους «ονομαστικούς μισθούς», ενώ το τσεκούρι στους πραγματικούς μισθούς είναι ακόμα μεγαλύτερο, λόγω του πληθωρισμού και της εκτίναξης των τιμών από το 2011 μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής κλάδους και τις μειώσεις από το 2011 μέχρι το 2024 (στοιχεία από ΕΦΚΑ):

  • Τρόφιμα - Ποτά: -161 ευρώ, μείωση 11% (από 1.462,75 στα 1301,75 ευρώ).
  • Ταχυδρομεία - Τηλεπικοινωνίες: -326,5 ευρώ, μείωση 17,27% (από 1890,5 στα 1564).
  • Μεταφορές, χερσαίες: -496 ευρώ, μείωση 26,55% (από 1.868 στα 1.372).
  • Ιδιωτική Υγεία: -210,25 ευρώ, μείωση 14,29% (από 1471 στα 1260,75).
  • Λιανικό Εμπόριο: -85 ευρώ, μείωση 6,6% (από 1287,5 στα 1202,5).

Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται σχεδόν σε όλους τους κλάδους. Συγκεκριμένα, από 33 κλάδους που είναι συγκεντρωμένα τέτοια στοιχεία, μειώσεις έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι σε 23 κλάδους, μεσοσταθμικά κατά 10,05%! Οι δε «αυξήσεις» στους υπόλοιπους 10 κλάδους είναι μόλις κατά 3,95%!

Επίσης από το 2011 μέχρι το 2024 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά μόλις 79 ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα ο μέσος μισθός έχει μειωθεί κατά 112 ευρώ.

Τέλος, ενώ το 2008 οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συλλογικές Συμβάσεις ήταν 231, το 2024 ήταν μόλις 18! Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 2022 οι υποχρεωτικές κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις ήταν 27, ενώ δύο χρόνια μετά, το 2024, μόλις 2!

Τα κέρδη τους - οι ζωές μας...

Τι έχει απογίνει όλος αυτός ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι και έχει τσεπώσει η εργοδοσία μέσα από την τεράστια μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης;

Αποκαλυπτικά και γι' αυτό είναι τα στοιχεία για την κερδοφορία που παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες, με τις 101 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες να καταγράφουν κέρδη 11,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ρεκόρ εξαετίας. Μάλιστα η αύξηση κερδών για τις εισηγμένες από το 2007 - 2008 μέχρι το 2022 - 2023 είναι 25,88%, από 17 δισ. σε 21,4 δισ. ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ