«Αφαντοι» κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος απέναντι σε οποιαδήποτε ανάγκη για βοήθεια
Εκατοντάδες εργάτες γης από το Μπαγκλαντές έχουν μείνει στον δρόμο, χωρίς τίποτα |
Μέχρι και χτες το απόγευμα, σχεδόν τρεις μέρες μετά τη φωτιά που κατέστρεψε τα λιγοστά υπάρχοντά τους καθώς και αναγκαία για τη διαμονή και εργασία τους στην Ελλάδα (άδειες κ.ά. έγγραφα), η κατάστασή τους παρέμενε απελπιστική.
Οπως επισημάνθηκε, κανένας κρατικός φορέας, κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης ή άλλη εμπλεκόμενη υπηρεσία δεν είχε βοηθήσει στο ελάχιστο για τη διαμονή, διατροφή, την παροχή πόσιμου νερού και ρουχισμού στους πληγέντες. Πρόκειται για τους ίδιους που προωθούν με κάθε τρόπο τον «εξαγωγικό προσανατολισμό» της περιοχής με την καλλιέργεια της φράουλας κ.ά. ειδών, που ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για την προβολή αυτών των μέτρων, που με κάθε τρόπο ενισχύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και με την προώθηση (ή και απαίτηση) των διακρατικών συμφωνιών της Ελλάδας με τις χώρες καταγωγής των εργατών γης, προκειμένου να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη κερδοφορία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Μέχρι και χτες λέγεται ότι σε όλους μοιράστηκε... μισή μερίδα φαγητό, και αυτό μέσω των υπηρεσιών της πρεσβείας τους στην Ελλάδα.
Επίσης, για τρίτο βράδυ, εκατοντάδες μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από το Μπαγκλαντές, διανυκτέρευσαν σε χωράφια, κάτω από δέντρα και οι πιο «τυχεροί» σε παραπήγματα μαζί με άλλους συναδέλφους τους, κατάσταση που, ωστόσο, όπως επεσήμαναν αρκετοί, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, λόγω και του μεγάλου αριθμού μεταναστών που συσσωρεύονται στους συγκεκριμένους χώρους.
Υπογραμμίστηκε, επιπλέον, η μεγάλη ανάγκη παροχής βοήθειας για όλα τα απαραίτητα, όπως και η ανάγκη να εξευρεθεί για όλους γρήγορα ανθρώπινη στέγη, αλλά και να «τρέξουν» οι διαδικασίες για τα έγγραφά τους, αφού πλέον όλοι οι πληγέντες βρίσκονται στον «αέρα». Να σημειωθεί ότι η φωτιά κατέστρεψε τα λιγοστά υπάρχοντά τους, κόπους που όλοι τους συγκέντρωναν με πολύ ιδρώτα και αίμα, δουλεύοντας σκληρά στα φραουλοχώραφα, σε άλλες καλλιέργειες ή και δουλειές για λογαριασμό μεγαλοκτηματιών - επιχειρηματιών, μεγαλεμπόρων και άλλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τα κέρδη τους αυξάνονται από τη δουλειά των συγκεκριμένων εργαζομένων που διαβιώνουν σε συνθήκες μεσαίωνα.
Μάλιστα, μέχρι και σήμερα, η εργοδοσία αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τους εργαζόμενούς της που διέμεναν στον χώρο που καταστράφηκε. Σημειώνει ότι δεν την αφορά, εφόσον δεν επρόκειτο για χώρο που διέθετε η ίδια, αλλά σύμφωνα με εργοδότες, ήταν «αυτοοργανωμένος».
Τέλος, η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη, αν επιβεβαιωθούν οι καιρικές προβλέψεις για βροχοπτώσεις τις επόμενες μέρες σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η βόρεια Ηλεία.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους μετανάστες εργάτες γης από το Εργατικό Κέντρο και τη δημοτική αρχή Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Δυτικής Αχαΐας και Βόρειας Ηλείας, καθώς και άλλους συνδικαλιστικούς και λαϊκούς φορείς, απαιτώντας ταυτόχρονα άμεσα μέτρα και για όσο διάστημα χρειάζεται για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των πάνω από 1.000 πληγέντων.
Καλούν επιπλέον όσα σωματεία θέλουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να έρθουν σε επικοινωνία στα τηλέφωνα: 2622028673 και 2610226300 αντίστοιχα.
Επίσης, η δημοτική αρχή Πάτρας καλεί σε συλλογή κλινοσκεπασμάτων, ρουχισμού, νερού και τροφίμων στα Δημοτικά Διαμερίσματα, αλλά και στο ΕΚΠ. Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή συλλέγονται κουβέρτες, ρούχα, εμφιαλωμένο νερό και ξηρά τροφή 9 π.μ. - 1 μ.μ. στα γραφεία των τεσσάρων Διαμερισμάτων (Κεντρικό, Νότιο, Αρκτικό, Ανατολικό) και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στο Ανατολικό Διαμέρισμα και στα Γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα «Η Ειρήνη» (οδός Μιλήτου).