Μετά τις συμφωνίες άνω των 600 δισ. στη Σαουδική Αραβία, ο Τραμπ έκλεισε στο Κατάρ συμφωνίες 1,2 τρισ. δολαρίων για αμερικανικά μονοπώλια
Ο Ντ. Τραμπ με τον Σαουδάραβα διάδοχο Μ. μπιν Σαλμάν και τον τζιχαντιστή Σύρο «πρόεδρο» Α. Σαράα... με το «πολύ ισχυρό παρελθόν»... |
Κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ, φρόντισε να διαφοροποιηθεί από προκατόχους του, υποστηρίζοντας πως δεν ήρθε για να «κάνει μάθημα» στις χώρες της περιοχής. «Ο μεγάλος μετασχηματισμός δεν έρχεται από τους Δυτικούς που κάνουν επεμβάσεις και σας δίνουν διαλέξεις για το πώς θα ζήσετε ή θα κυβερνήσετε. Ούτε τα αστραφτερά θαύματα σε Ριάντ και Αμπου Ντάμπι έγιναν από τους λεγόμενους οικοδόμους εθνών ή τους νεο-συντηρητικούς ή τους φιλελεύθερους μη κερδοσκόπους, όπως αυτοί που ξόδεψαν τρισεκατομμύρια αποτυγχάνοντας να αναπτύξουν την Καμπούλ και τη Βαγδάτη και τόσες άλλες πόλεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε στη συνέχεια ότι «η γέννηση της σύγχρονης Μέσης Ανατολής έχει γίνει από τους λαούς της περιοχής που αναπτύσσονται σε κυρίαρχες χώρες και επιδιώκουν τα δικά τους οράματα και φτιάχνουν τα δικά τους πεπρωμένα».
Διαβεβαίωσε πως είναι «πρόθυμος» να τελειώσει «συγκρούσεις του παρελθόντος και να επιδιώξει νέες εταιρικές σχέσεις για έναν καλύτερο και πιο σταθερό κόσμο, ακόμη και εάν οι διαφορές μας είναι πολύ βαθιές». Ισχυρίστηκε δε πως η δική του δουλειά είναι «να υπερασπιστεί την Αμερική και να προωθήσει τα θεμελιώδη συμφέροντα της σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης».
Στη συνέχεια ο Τραμπ, όπως κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις που στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, έκανε ειδικότερες αναφορές σε χώρες της περιοχής.
Για τη Συρία ανέφερε πως είναι μία χώρα που υπέφερε πολύ «από μιζέρια και θάνατο» και που τώρα διαθέτει «νέα κυβέρνηση που θα πετύχει στη σταθεροποίηση της χώρας και στη διατήρηση της ειρήνης». Νωρίτερα δε ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Σύρο τζιχαντιστή «Πρόεδρο» Αχμεντ αλ Σαράα στο Ριάντ, πλέκοντας στη συνέχεια το εγκώμιό του λέγοντας πως είναι «νέος, ελκυστικός, σκληρός τύπος, με πολύ ισχυρό παρελθόν». Ο Τραμπ συμβούλεψε τον Σαράα να διώξει τους ξένους τζιχαντιστές από τη Συρία και να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, υποστηρίζοντας (μερικές ώρες αργότερα στο Κατάρ) πως πήρε σχετική «διαβεβαίωση» από τον ηγέτη της Συρίας. Μιλώντας στη σύνοδο του Ριάντ επιβεβαίωσε την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας, τονίζοντας πως συζήτησε αυτή τη βδομάδα την κατάσταση στη Συρία με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν. Αργότερα χτες βράδυ, ο αλ Σαράα είχε προγραμματίσει να κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα.
Αναφερόμενος στον Λίβανο είπε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να δημιουργήσει «ένα μέλλον οικονομικής ανάπτυξης και ειρήνη με τους γείτονές του», θεωρώντας πως η χώρα έχει την «ευκαιρία» απαλλαγής από τη Χεζμπολάχ.
Για το Ιράν, ο Τραμπ ανέφερε πως θέλει μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση «να σταματήσει την χορηγία της τρομοκρατίας, να σταματήσει τους αιματηρούς πολέμους διά αντιπροσώπων και να σταματήσει μόνιμα και πιστοποιημένα την επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων». Στη συνέχεια όμως θυμήθηκε τις κυρώσεις που κλιμακώνει κάθε βδομάδα σε βάρος του Ιράν λέγοντας: «Καλώ σθεναρά όλες τις χώρες να ενωθούν μαζί μας πλήρως και συνολικά στην επιβολή κυρώσεων που μόλις έβαλα στο Ιράν».
Αυτές και προηγούμενες αναφορές του Τραμπ στο Ιράν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, που χαρακτήρισε «παραπλανητικό» τον χαρακτηρισμό της χώρας του ως «η πιο καταστροφική δύναμη στη Μέση Ανατολή». «Ο Τραμπ κλείνει τα μάτια στα εγκλήματα του Ισραήλ και θέλει να παρουσιάσει το Ιράν ως απειλή στην περιοχή», τόνισε ο Αραγτσί, διαβεβαιώνοντας πως έπειτα και από τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ, αποδεικνύει πως η Τεχεράνη «διατηρεί ενήμερες» τις χώρες της περιοχής και επιδιώκει «περιφερειακή συνεννόηση» για μία «πιθανή» συμφωνία με τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ ανακοινώθηκε χτες πως ο Αραγτσί θα έχει συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη αύριο, Παρασκευή, με αξιωματούχους της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας (χώρες γνωστές ως Ε3) στο φόντο επικείμενου νέου γύρου συνομιλιών Ιρανών και Αμερικανών αξιωματούχων.
Πριν φύγει από το Ριάντ, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε εξασφαλίσει επενδύσεις άνω των 600 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και «χρυσά συμβόλαια» για πανίσχυρα αμερικανικά μονοπώλια με τις «ευλογίες» του Σαουδάραβα πρωθυπουργού και πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Πιο θεαματικό ήταν το πρωτοφανές εξοπλιστικό πακέτο των 142 δισ. δολαρίων που έπεσε σαν μποναμάς για τα αμερικανικά πολεμικά και τεχνολογικά μονοπώλια.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του χτες ήταν η Ντόχα του Κατάρ, όπου και εκεί έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα από τον εμίρη της χώρας, Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι. Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους δεν απέκλεισε να μεταβεί σήμερα, Πέμπτη, στην Τουρκία, για να συμμετάσχει στις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας, προσθέτοντας πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήθελε να είναι παρών. «Ξέρω πως θα ήθελε να είμαι εκεί, και αυτό είναι μία πιθανότητα. Εάν μπορούσαμε να τελειώσουμε τον πόλεμο, θα το σκεφτόμουν...».
Ο Πρόεδρος Τραμπ στην Ντόχα ανακοίνωσε συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η «Boeing» έκλεισε την πώληση 160 αεροσκαφών στην «Qatar Airways» και κινητήρες αεροσκαφών από την εταιρεία «GE Aerospace» συνολικής αξίας άνω των 243 δισ. δολαρίων.
Ενδιαφέρουσες συμφωνίες έκλεισαν μεταξύ άλλων η αμερικανική πολεμική βιομηχανία Parsons, Quantinuum για κοινοπραξίας για κβαντικές τεχνολογίες με την καταριανή AI Rabban Capital, η Raytheon συμφωνία 1 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση του Κατάρ για συστήματα αντιμετώπισης και εξουδετέρωσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (counter-drone), η General Atomics συμφωνία αξίας 2 δισ. για την απόκτηση συστήματος πλοήγησης εξ αποστάσεως MQ-9Β κ.ά.
Μετά το Κατάρ ο τρίτος και τελευταίος προορισμός του Ντόναλντ Τραμπ είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η περιοδεία του ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή.
Την ίδια ώρα η Ρωσία εντείνει τη συνεργασία με την Αίγυπτο. Χτες, ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Αντόν Αλιχάνοφ, μετέβη στο Κάιρο και δήλωσε πως Ρωσία και Αίγυπτος συζητούν την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε αιγυπτιακό έδαφος.