Πέμπτη 15 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΓΑΖΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Στόχος ξανά τα νοσοκομεία της Γάζας...

2025 The Associated Press. All

Σε σφαγεία μετατρέπει καθημερινά ο ισραηλινός στρατός τα ήδη βομβαρδισμένα νοσοκομεία στη Γάζα, στην οποία κάθε είδος ανθρωπιστικής βοήθειας είναι άφαντο εδώ και τουλάχιστον 10 βδομάδες, ενώ ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου απειλεί με νέα μεγάλη κλιμάκωση των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας το επόμενο διάστημα, για τον ολοκληρωτικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

Ο νεότερος συνολικός απολογισμός θυμάτων που δόθηκε από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα χτες, 586 μέρα πολέμου, ανέφερε τουλάχιστον 52.928 νεκρούς και 119.846 τραυματίες. Από αυτούς 2.799 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις 18 Μάρτη και άλλοι 7.805 τραυματίστηκαν κατά την ίδια περίοδο.

Τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου στη νότια πόλη Χαν Γιούνις το βράδυ της Τρίτης, με τουλάχιστον 28 νεκρούς (στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα) και δεκάδες τραυματίες, ακολούθησε χτες το πρωί ο βομβαρδισμός του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη βόρεια Γάζα, με τουλάχιστον 48 νεκρούς, εκ των οποίων 22 παιδιά και 15 γυναίκες.

Οπως ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός, κατά την επιδρομή στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο με δεκάδες βόμβες υψηλής διάτρησης είχε βάλει στο στόχαστρο τον αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα, Μουχάμαντ Σινουάρ (αδερφό του δολοφονηθέντος από το Ισραήλ Γιαχία Σινουάρ).

Αργότερα χτες το απόγευμα η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας έκανε επικαιροποιημένο απολογισμό, αναφέροντας τουλάχιστον 80 νεκρούς από ισραηλινά πλήγματα από τα ξημερώματα της ίδιας μέρας.

Μαζί με τους βομβαρδισμούς εντείνεται και ο λιμός από την έλλειψη τροφίμων. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά και βρέφη υποφέρουν από υποσιτισμό, ενώ τίποτα δεν δείχνει ότι θα ξαναρχίσει σύντομα η ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο φόντο αυτής της βαρβαρότητας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η περιοδεία του στις χώρες του Περσικού Κόλπου δεν απομονώνει το Ισραήλ αλλά «του κάνει καλό». Υπαινισσόμενος την επιλογή του Νετανιάχου να «ξεγράψει» τους ομήρους προκειμένου να συνεχίσει τον πόλεμο, απολαμβάνοντας τη συνεχιζόμενη στήριξη των ακροδεξιών κυβερνητικών εταίρων του, ο Τραμπ δήλωσε πριν φτάσει στο Κατάρ ότι αν δεν ήταν εκείνος, όχι μόνο δεν θα είχε ελευθερωθεί τη Δευτέρα ο Αμερικανοϊσραηλινός όμηρος Ινταν Αλεξάντερ, αλλά δεν θα είχε μείνει τώρα ζωντανός ούτε ένας...

Ο Τραμπ δήλωσε στη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) ότι ελπίζει για το «μέλλον της ασφάλειας και αξιοπρέπειας του παλαιστινιακού λαού» στη Γάζα, προσθέτοντας πως «αυτό δεν μπορεί να συμβεί υπό την παρούσα ηγεσία της Χαμάς», την οποία κατηγόρησε ότι «απολαμβάνει τους βιασμούς, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων».

Κόντρες Νετανιάχου - Μακρόν

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα διπλωματικά και πολιτικά παζάρια ανάμεσα στο Ισραήλ και στους εταίρους του, με πιο χαρακτηριστική την υποτιθέμενη «κόντρα» με τη Γαλλία, καθώς ο Πρόεδρός της, Εμανουέλ Μακρόν, επιδιώκοντας περισσότερα οφέλη για τα γαλλικά μονοπώλια στην περιοχή, εμφανίζεται «έτοιμος» να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος σε περίπου έναν μήνα, στο πλαίσιο διεθνούς Συνόδου για το Παλαιστινιακό στη Νέα Υόρκη, την οποία επιχειρεί να συνδιοργανώσει με τη Σαουδική Αραβία.

Μετά τις «επικρίσεις» του Μακρόν κατά του Ισραήλ για την άρνηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο ότι εξακοντίζει «αιματηρούς λιβέλους κατά του εβραϊκού κράτους» και ότι επέλεξε να συνταχθεί με «μια φονική ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, αναπαράγοντας ψευδή προπαγάνδα». Κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι εξαπολύει «αντισημιτικές συκοφαντίες» στο Ισραήλ και ότι ζητά «να παραδοθεί το Ισραήλ και να επιβραβεύσει την τρομοκρατία». «Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει και δεν θα παραδοθεί», συνέχισε ο Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας ότι θα επιτύχει «όλους τους στόχους του πολέμου».

Από την Ιαπωνία, όπου παρέμεινε και χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να αυξηθούν οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» (εξομάλυνσης ή σύναψης διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και άλλες μουσουλμανικές χώρες) μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

Μεγάλες κινητοποιήσεις για τη Νάκμπα

Στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης πραγματοποιήθηκαν χτες μαζικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, για να τιμήσουν την 77η μαύρη επέτειο από τη μεγάλη καταστροφή (Νάκμπα), που σήμανε προσφυγιά και θάνατο για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και την ίδρυση του Ισραήλ. Μεγάλη εκδήλωση για τη Νάκμπα έγινε χτες και μπροστά από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Σε πολλές πόλεις και χωριά οι σειρήνες ήχησαν για 77 δευτερόλεπτα, για τα 77 χρόνια από τη μεγάλη καταστροφή του παρελθόντος, που από το 2023 συμπίπτει με τη σύγχρονη καταστροφή την οποία προκαλεί ο πόλεμος του Ισραήλ όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Νέος πύραυλος από τους Χούθι

Νωρίς το πρωί χτες ήχησαν ξανά στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και σε πόλεις του Ισραήλ σειρήνες συναγερμού, καθώς οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν νέο πύραυλο. Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι ο πύραυλος αναχαιτίστηκε, ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί από την πτώση θραυσμάτων του πυραύλου.

Πρόκειται για τον τρίτο πύραυλο που εξαπέλυσαν οι Χούθι το τελευταίο 48ωρο, γεγονός που ενίσχυσε τις πιθανότητες για νέο χτύπημα του Ισραήλ στην Υεμένη.

Αργότερα, το απόγευμα, ο Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, πιθανώς σχεδιάζοντας νέα αεροπορική επιδρομή σε θέσεις των Υεμενιτών Χούθι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση για εκκένωση των λιμανιών Ρας Ισα, Χοντέιντα και Σαλίφ της Υεμένης.

Και επίθεση Ισραηλινών στον νότιο Λίβανο

Επίθεση από Ισραηλινούς στρατιώτες κατήγγειλε χτες ότι δέχτηκε την Τρίτη η δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL). Ο κατοχικός στρατός δεν αναφέρθηκε καθόλου στο περιστατικό, κατά το οποίο - όπως κατήγγειλε εκπρόσωπος της UNIFIL - χτυπήθηκε μία από τις βάσεις της αποστολής στο Κφαρ Σούμπα. «Τις τελευταίες μέρες η UNIFIL παρατήρησε κι άλλη επιθετική συμπεριφορά των IDF (σ.σ. των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων) προς ειρηνευτικές δυνάμεις που εκτελούν επιχειρησιακές δραστηριότητες σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε, αναφερόμενη σε ψήφισμα του ΟΗΕ που εγκρίθηκε αρχικά το 2006, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Το περιστατικό της Τρίτης συνέβη κοντά στη λεγόμενη «Μπλε Γραμμή», που έχει χαρτογραφηθεί από τον ΟΗΕ και χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ