Στην πεζοπορία προς τη Σκίπιζα |
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με την πανέμορφη αν και πολύ τραυματισμένη φύση, να μάθουν για τη σημασία του βουνού για τη ζωή στο Λεκανοπέδιο, να δουν τη χλωρίδα και την πανίδα της, αλλά και να γνωριστούν με την Ιστορία της Πάρνηθας και την περίοδο του αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ (1941 - 1944) κατά των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, όπως και την περίοδο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946 - 1949), στη σκληρή ταξική σύγκρουση με το αστικό κράτος. Τότε το βουνό χρησιμοποιήθηκε με το δίκτυο μονοπατιών για τη σύνδεση της πόλης της Αθήνας προς τη Ρούμελη και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ο έλεγχός του είχε στρατηγική σημασία, γιατί επόπτευε οδικούς άξονες και τη σιδηροδρομική γραμμή. Εμαθαν ακόμα για τις μάχες που δόθηκαν στην περιοχή, είδαν μνημεία για εκτελεσμένους από τους Γερμανούς, έμαθαν για τον θρυλικό διοικητή του 2ου Τάγματος του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και έπειτα και στον ΔΣΕ, Κρόνο (Κώστα Αντωνόπουλο), που έπεσε μαχόμενος το 1948 σε μάχη στη Βοιωτία. Βαδίζοντας στα μονοπάτια που περπάτησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, τα παιδιά άγγιξαν μια σελίδα της Ιστορίας που έχει γράψει με τους αγώνες και το αίμα του ο λαός μας.
Η γνωριμία με την Πάρνηθα φτάνει στο τέλος, με την προσδοκία για το επόμενο συναπάντημα |
Το Σανατόριο την περίοδο της Κατοχής είχε γίνει νοσοκομείο των Γερμανών, ενώ στην περιοχή γύρω από αυτό καταγράφεται μια μάχη από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1960, το κτίριο έρχεται στην κατοχή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, γίνεται ξενοδοχείο τους θερινούς μήνες και τον χειμώνα σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Εκλεισε το 1980 και αφέθηκε να ρημάξει, όπως μετά την πυρκαγιά το 2007 και το προπονητήριο του ΣΕΓΑΣ, στην πίσω πλευρά του.
Το παιχνίδι στο λιβάδι της Μόλας ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά |
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια κυκλική διαδρομή συνοδευόμενα και από συντρόφους έμπειρους ορειβάτες, φτάνοντας από το μονοπάτι έξω από το Μπάφι στη Σκίπιζα, που παίρνει το όνομά της από την ομώνυμη πηγή. Εκεί θαύμασαν την πανοραμική θέα (περίπου 250 μοίρες) από το πυροφυλάκιο που «βλέπει» από Αίγινα, Σαλαμίνα, Πέραμα, τα Δερβενοχώρια και τον Κιθαιρώνα έως τον Ωρωπό και την Εύβοια. Στη συνέχεια πήραν την κατηφορική διαδρομή προς τη Μόλα, γεύτηκαν το γάργαρο νερό της πηγής και πήγαν στο μεγάλο λιβάδι της περιοχής, όπου «στρατοπέδευσαν».
Στην πρώτη στάση, στο Σανατόριο |
Λίγο πριν την επιστροφή ο δασολόγος Αντώνης Ραλλάτος, από το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, εξήγησε με απλά λόγια στα παιδιά τη σημασία του δάσους της Πάρνηθας, του μόνου στην Αττική που έχει έλατο, ως τόπου αναψυχής και ως παραγωγού οξυγόνου, στη διατήρηση της ισορροπίας στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα, για την αποφυγή πλημμυρών. Επίσης αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη φροντίδας των δασών από το κράτος, που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές και τα ιδιωτικά συμφέροντα με την οικοπεδοποίηση, αλλά και στην ανάγκη οι νέες γενιές να μην αντιμετωπίζουν παθητικά την κατάσταση, να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα για την προστασία τους.
Ετσι, ομόφωνα το επόμενο ραντεβού των παιδιών δόθηκε για την παιδική κατασκήνωση στο πλαίσιο της κατασκήνωσης της ΚΝΕ το καλοκαίρι, που θα είναι μία ακόμα ευκαιρία να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν και να χαρούν μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά - πρωτοπόρους στους αγώνες της νεολαίας.