Συζητήσεις ΗΠΑ - Ισραήλ για αμερικανική διοίκηση στον θύλακα
Από τις θηριωδίες στη Γάζα |
Με κλιμάκωση και κατοχή της Λωρίδας της Γάζας απείλησε χτες ξανά ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραελ Κατς, σε περίπτωση που η Χαμάς δεν ενδώσει στις πιέσεις του πολέμου, του λιμού και της γενοκτονίας, για να παραδοθεί και να αφήσει ελεύθερους όσους από τους Ισραηλινούς ομήρους παραμένουν ζωντανοί.
«Η επιχείρηση "Αρματα του Γεδεών" επιδιώκει την ήττα της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Θα δράσουμε με μεγάλη ισχύ για να καταστρέψουμε όλες τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς, ενώ θα δημιουργήσουμε ισχυρή πίεση για την απελευθέρωση όλων των ομήρων», είπε ο Κατς συνεχίζοντας τα ασύστολα ψεύδη της κυβέρνησης Νετανιάχου περί της «προτεραιότητας απελευθέρωσης» των ομήρων.
Το θέμα με τους ομήρους στο Ισραήλ αναζωπυρώθηκε χτες μετά τις νεότερες, προχτεσινοβραδινές αναφορές του Ντ. Τραμπ ότι σκοτώθηκαν άλλοι τρεις όμηροι και έχουν απομείνει ζωντανοί μόλις 21. Το Φόρουμ Συγγενών Ομήρων απαίτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση Νετανιάχου, ρωτώντας γιατί ξέρει περισσότερα από αυτούς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με απολογισμό του ισραηλινού στρατού, από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί στις 7/10/2023 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας 58, αλλά 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί. Η Χαμάς έχει επίσης στα χέρια της το πτώμα στρατιώτη που είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενου πολέμου στη Γάζα, το 2014.
Νωρίτερα, κι άλλοι υπουργοί της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου είχαν προτρέψει σε ολική καταστροφή της Γάζας και σε νέα εγκλήματα πολέμου.
Πιο χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Γάζα «θα καταστραφεί ολοσχερώς», ώστε να εξαναγκαστεί το μεγαλύτερο μέρος των αμάχων να περιοριστεί στο νότιο τμήμα και να πάρει (όταν αρχίσει...) κάποια λιγοστή βοήθεια, μέχρι να εξοριστούν.
Αντίστοιχα, ο ακροδεξιός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου εκτίμησε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα «να βομβαρδιστούν αποθέματα καυσίμων και τροφίμων» στη Γάζα, λέγοντας πως αυτά είναι «της Χαμάς». «Πρέπει να λιμοκτονήσουν. Αν υπάρχουν πολίτες που φοβούνται για τη ζωή τους, θα πρέπει να ακολουθήσουν το σχέδιο μετανάστευσης», πρόσθεσε, μιλώντας στο «Κανάλι 7». Και κατέληξε: «Η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δεν συνδέεται με την εβραϊκή ηθική... Δεν πρέπει να ταΐζουμε αυτούς που μας πολεμούν. Οταν η ζωή γίνει δύσκολη για τους πολίτες, θα γίνει δύσκολη και για τη Χαμάς».
Τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είχε στηρίξει ξεκάθαρα την επιβολή λιμού στη Γάζα, καθώς είπε στο ισραηλινό «Κανάλι 14» ότι «η μόνη βοήθεια που πρέπει να εισέλθει στη Γάζα είναι για σκοπούς εθελοντικής μετανάστευσης».
Ολη αυτή η γενοκτονία συντελείται με τη στήριξη ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ σε μια προσπάθεια να σώσουν τα προσχήματα έπειτα από 19 μήνες σφαγής, χτες τα υπουργεία Εξωτερικών Ισπανίας, Ισλανδίας, Ιρλανδίας, Λουξεμβούργου, Νορβηγίας και Σλοβενίας σε κοινή ανακοίνωσή τους «απέρριψαν σταθερά κάθε δημογραφική ή εδαφική αλλαγή στη Γάζα» με αφορμή το νέο επιχειρησιακό σχέδιο «Αρματα του Γεδεών». Ανέφεραν επίσης ότι το ισραηλινό σχέδιο κλιμάκωσης των επιθέσεων «σηματοδοτεί νέα επικίνδυνη κλιμάκωση».
Σε ανάλογα υποκριτική δήλωση προέβη χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Χαρακτήρισε την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα «κρίσιμη», προσθέτοντας ότι επείγει να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Πρόσθεσε δε πως μολονότι «το Ισραήλ δικαιούται να πολεμήσει μια τρομοκρατική οργάνωση, είναι απαράδεκτο να δρα χωρίς να σέβεται καθόλου κανόνες».
Τέτοια υποκρισία ενώ οι διπλωματικές, πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές, εμπορικές σχέσεις και των έξι ευρωπαϊκών χωρών με το Ισραήλ παραμένουν ουσιαστικά αδιατάρακτες...
Πάνω από 30 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ απηύθυναν χτες δραματική έκκληση διεθνώς για άμεση δράση των κρατών ώστε να αποτραπεί ο αφανισμός των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Ζητούν «να μπει τέλος στη γενοκτονία που μαίνεται, να διαλυθεί το Απαρτχάιντ και να διασφαλιστεί ένα μέλλον στο οποίο οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί θα ζήσουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια».
Κρίνουν ότι «οι αυξανόμενες ωμότητες στη Γάζα αντιπροσωπεύουν μια ηθική καμπή» και απαιτούν από τις χώρες του ΟΗΕ «να δράσουν τώρα για να μπει τέλος στη βία, αλλιώς θα είναι μάρτυρες του αφανισμού του παλαιστινιακού λαού».
Αργότερα χτες το βράδυ, το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε αποκλειστικές πληροφορίες με βάση τις οποίες ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν συζητήσει την πιθανότητα Αμερικανοί αξιωματούχοι να ηγηθούν μιας «προσωρινής μεταπολεμικής κυβέρνησης» στη Γάζα.
Οι διαβουλεύσεις «υψηλού επιπέδου» επικεντρώθηκαν γύρω από αυτήν την πρόταση με στόχο τη θέσπιση μιας κυβέρνησης που θα εξασφαλίσει την «αποστρατικοποίηση και σταθεροποίηση» της Γάζας, ώσπου να διαφανεί μια «βιώσιμη παλαιστινιακή κυβέρνηση».
Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, γνωστός σιωνιστής, που δεν δέχεται καν την ύπαρξη των Παλαιστινίων στην περιοχή, μετέβη χτες στον εποικισμό Shiloh της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, με ξεναγούς - μέλη του συμβουλίου «Yesha», οργανισμού - ομπρέλα που εκπροσωπεί τις «δημοτικές αρχές» των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αμερικανού πρέσβη στην περιοχή, ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης Τραμπ για το Παλαιστινιακό.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ αγαπά αυτήν τη γη. Εχετε θυσιάσει τόσα πολλά για να ζείτε εδώ. Το έχετε πληρώσει με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα. Αυτό το μέρος είναι ένα θαύμα», ανέφερε ο Χάκαμπι σύμφωνα με ανακοίνωση του συμβουλίου «Yesha». Επανέλαβε δε ότι «ποτέ δεν χρησιμοποίησα κανέναν άλλο όρο πέρα από "Ιουδαία και Σαμάρεια" για την περιοχή» (έτσι αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη η Δυτική Οχθη).
Επισκέψεις σε εβραϊκούς εποικισμούς έχουν κάνει στο παρελθόν κι άλλοι Αμερικανοί πολιτικοί και πρέσβεις, όμως τις χαρακτήριζαν «ιδιωτικές». Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Νωρίτερα χτες, ισραηλινό drone πραγματοποίησε άλλη μια αεροπορική επίθεση στην πόλη Σιδώνα του νότιου Λιβάνου, σκοτώνοντας έναν διοικητή της Χαμάς, παρά την υποτιθέμενη εκεχειρία της 27ης Νοέμβρη 2024.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι «εξουδετέρωσε» τον διοικητή της Χαμάς και η οργάνωση ότι έχασε τον Χάλεντ Αχμαντ Αλ Αχμαντ, ο οποίος «μαρτύρησε ενώ πήγαινε να προσευχηθεί τα χαράματα στη Σιδώνα».
Στις 4 Απρίλη το Ισραήλ είχε ανακοινώσει τη δολοφονία άλλου ενός διοικητή της Χαμάς στη Σιδώνα.