Και δεύτερο θανατηφόρο «ατύχημα» τρεις μέρες μετά, στον Πειραιά
Από την παρέμβαση των σωματείων στο «Ελ. Βενιζέλος» |
Μάλιστα, τη μέρα της παρέμβασης ένας ακόμα εργάτης έχανε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, σε επιχείρηση στον Πειραιά, επιβεβαιώνοντας με τραγικό τρόπο ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου.
Στη διάρκεια της παρέμβασης στο «Ελ. Βενιζέλος», έναν από τους μεγαλύτερους χώρους δουλειάς σε όλη την Ελλάδα, μοιράστηκε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής για τον θάνατο του εργαζόμενου και μεταφέρθηκε πλατιά το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Με πανό και συνθήματα εντός και εκτός του αεροδρομίου έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους για: Πλήρη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο του συναδέλφου. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Εδώ και τώρα δημιουργία Κέντρου Υγείας στον χώρο του αεροδρομίου. Δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο, ελαστικοποιούν την εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση.
Το σημείο που σκοτώθηκε ο εργάτης στον Πειραιά |
Ο Μάης Μεντής σημείωσε ότι είναι ο τρίτος νεκρός εργάτης στο αεροδρόμιο από το 2022 και πως «κάθε μέρα οι εργοδότες μετρούν τα κέρδη τους και τα βρίσκουν αυγατισμένα, κάθε μέρα μετριόμαστε οι εργαζόμενοι και είμαστε όλο και λιγότεροι» και μεταξύ άλλων πρόβαλε το αίτημα κατασκευής δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Ο Μάνος Μυλωνάς τόνισε την ανάγκη άμεσης δημιουργίας και λειτουργίας Κέντρου Υγείας στον χώρο του αεροδρομίου, όπως και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Τέλος, ο Βάλσαμος Συρίγος επισήμανε πως οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει κρεματόρια και το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» δείχνει και ότι τα κέρδη των εργοδοτών είναι ποτισμένα με το αίμα των εργατών.
Ενας 50χρονος εργάτης που δούλευε σε κατάστημα εμπορίας δομικών και μονωτικών υλικών στον Πειραιά βρήκε τραγικό θάνατο το απόγευμα της Τετάρτης 30 Απριλίου, πέφτοντας από τον πρώτο όροφο κτιρίου, στο οποίο εργαζόταν, στην περιοχή της Πειραϊκής. Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής, που με αντιπροσωπεία της διοίκησης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον χώρο, απαίτησε την άμεση διερεύνηση του δυστυχήματος.
Οπως κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο, ο εργάτης εκτελούσε εργασίες αποθήκευσης υλικών στον πρώτο όροφο του καταστήματος, χωρίς να υπάρχουν κιγκλιδώματα, χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές γι' αυτό το είδος των εργασιών. Από φωτογραφίες επιβεβαιώνεται ότι ο πρώτος όροφος ήταν χωρίς κάποιο προστατευτικό, με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό.
«Επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων αποτελούν κόστος για την εργοδοσία γι' αυτό και δεν παίρνονται», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ καταγγέλλει την αποδυνάμωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας με ευθύνη των κυβερνήσεων και απαιτεί την άμεση ενίσχυσή τους. Ενδεικτικό της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους είναι ότι δυόμισι ώρες μετά το τραγικό συμβάν, το τμήμα Επιθεώρησης για την Ασφάλεια και Υγεία, που είναι υπεύθυνο για την αυτοψία στον χώρο, δεν είχε έρθει ακόμα.
Ανάλογη ανακοίνωση για το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» κυκλοφόρησε και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.
Εναν ακόμη σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου εν ώρα εργασίας, αυτήν τη φορά στις εγκαταστάσεις της «Εlval Halcor» στα Οινόφυτα, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Συνδικάτο, ο εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του τη Δευτέρα 28 Απρίλη.
«Δεν ήταν όπως θέλουν να το βαφτίσουν οι εργοδότες η "κακιά η ώρα". Καιρό τώρα βιώνουμε στο πετσί μας την εντατικοποίηση της εργασίας με οδυνηρά αποτελέσματα για εμάς και τις ζωές μας», σημειώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας.
Το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτεί από την «Εlval Halcor» να λάβει κάθε μέτρο για να μη συμβεί άλλο εργατικό ατύχημα, να διασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων σε αυτήν.