Νέες απειλές από τον Νετανιάχου
Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν τις οποίες ξεκίνησαν το Σάββατο στο Ομάν ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε πολύ απαισιόδοξοι για την άλλη πλευρά, αλλά είμαστε αισιόδοξοι για τις δυνατότητές μας».
«Προχωρώντας οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν με εστίαση, οι κόκκινες γραμμές είναι σαφείς για εμάς και για την αντίπαλη πλευρά... Οι συνομιλίες μπορεί να φέρουν ή να μη φέρουν αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Νωρίτερα ο Γουίτκοφ έδειξε, με τα όσα είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Fox News», ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την πλήρη διάλυση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, όπως προσπαθεί το Ισραήλ, αλλά τον περιορισμό των επιπέδων εμπλουτισμού ουρανίου και άλλων δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να καταστήσουν το Ιράν ικανό να αναπτύξει δικά του πυρηνικά όπλα.
Συγκεκριμένα, ο Γουίτκοφ ανέφερε ότι η Τεχεράνη «δεν έχει ανάγκη να εμπλουτίσει» το ουράνιο «πάνω από 3,67%», το μέγιστο επίπεδο που προβλέπεται από την πολυμερή Συμφωνία του 2015, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς το 2018 μετά από απόφαση του Ντ. Τραμπ. Οπως παρατήρησε ο Αμερικανός απεσταλμένος, «σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται στο 60%, σε άλλες στο 20%». Οι αμερικανικοί έλεγχοι για το θέμα θα είναι «κρίσιμης σημασίας», επέμεινε ο Γουίτκοφ. «Αυτό περιλαμβάνει τους πυραύλους (...) και τους πυροκροτητές για την έκρηξη μιας βόμβας», διευκρίνισε, καταλήγοντας ότι «ο διάβολος θα είναι στις λεπτομέρειες».
Επιπλέον, σε νεότερη δήλωσή του χτες είπε με νόημα: «Μια συμφωνία με το Ιράν θα ολοκληρωθεί μόνο αν είναι μια συμφωνία του Τραμπ. Οποιαδήποτε τελική διευθέτηση πρέπει να καθορίσει ένα πλαίσιο για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στη Μέση Ανατολή, που σημαίνει ότι το Ιράν πρέπει να σταματήσει και να εξαλείψει τον πυρηνικό εμπλουτισμό και την οπλοποίηση του προγράμματος. Είναι επιτακτικό για τον κόσμο να δημιουργήσουμε μια σκληρή, δίκαιη συμφωνία, που θα αντέξει και θα είναι αυτό που μου ζήτησε ο Πρόεδρος Τραμπ να κάνουμε».
Νέες απειλές κατά του Ιράν εκτόξευσε χτες το βράδυ και ο Νετανιάχου. Σε βίντεο που ανάρτησε στην πλατφόρμα «Χ» εμφανίζεται να κρατά στο χέρι κάποιες σελίδες με γραφικά, κατηγορώντας τον Αλί Χαμενεΐ ότι σχεδιάζει την «καταστροφή του σιωνιστικού κράτους». Χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα», τον κατηγόρησε ότι «ο στόχος του είναι η καταστροφή του κράτους του Ισραήλ», ενώ μάλιστα «υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται για ειρήνη με τις ΗΠΑ». Στη συνέχεια τόνισε πως «το Ισραήλ δεν θα εξαφανιστεί», προσθέτοντας: «Αυτό που πρέπει να εξαλειφθεί είναι η πρόσβαση του Ιράν στον τρόμο και στο πρόγραμμά του πυρηνικών όπλων. Οχι μόνο για χάρη του Ισραήλ, αλλά για την ειρήνη στην περιοχή μας, για την ειρήνη στον κόσμο μας». Αυτά λέγονται από τον σφαγέα Νετανιάχου, που η χώρα του έχει πυρηνικά όπλα, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούν ως εργαλεία επιβολής των συμφερόντων τους.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης, «Saba News», μετέδωσε χτες, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέες αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές της κεντρικής επαρχίας Μαρίμπ, καθώς και στη βόρεια επαρχία Αλ Τζαούφ. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν θύματα από τις επιθέσεις και πόσα, ωστόσο κάτοικοι των περιοχών που βομβαρδίστηκαν τις χαρακτήρισαν «πολύ ισχυρές και βίαιες», μιλώντας σε δημοσιογράφους του ιρανικού τηλεοπτικού σταθμού «PressTV».
Νέα αεροπορική επιδρομή στον Λίβανο πραγματοποίησε χτες ισραηλινό drone. Η επίθεση, σε ΙΧ που κινούνταν σε δρόμο της νότιας πόλης Αϊταρούν, προκάλεσε τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων τριών, μεταξύ τους και ενός παιδιού.
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε «έναν διοικητή που ανήκε στη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ» στη συγκεκριμένη περιοχή.
Από την 27η Νοέμβρη, μέρα που υπεγράφη η εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας, το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 71 Λιβανέζους.
Η ισραηλινή ιστοσελίδα «Ynet News», επικαλούμενη Ισραηλινό ανώτερο αξιωματούχο, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε το Ισραήλ πως θα αρχίσει μια σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, δηλαδή περίπου 2.000 στρατιωτικών.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα αφορά μόνο μερική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, μην κρύβοντας ότι η ισραηλινή πλευρά «συνεργάζεται με τους Αμερικανούς ομολόγους για να τους πείσουν να διατηρήσουν στρατεύματα στη Συρία». Παραδέχτηκε επίσης ότι τυχόν αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία «θα ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας να ελέγξει τη Συρία, ενώ και οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας μπορεί να αυξηθούν» σε μια τέτοια περίπτωση.