Εκπληξη θεωρείται το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γροιλανδία, με νικητή το κόμμα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Demokraatit, το οποίο βλέπει την «ανεξαρτητοποίηση» από τη Δανία ως μακροπρόθεσμο στόχο.
Στο μεγάλο, πλούσιο σε ορυκτό πλούτο και στρατηγικής σημασίας νησί της Αρκτικής εντείνονται τα τελευταία χρόνια οι «φωνές» για «ανεξαρτητοποίηση» από τη Δανία, ενώ οι ΗΠΑ που διατηρούν βάση θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο, όπως δηλώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ.
Η Γροιλανδία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού για κυριαρχία στην Αρκτική. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, τα σκανδιναβικά κράτη, η Ρωσία, αλλά και η Κίνα έχουν εντείνει επιχειρηματικές και στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Το Demokraatit εξασφάλισε το 29,9% των ψήφων, έναντι του 9,1% που είχε σημειώσει το 2021. Ακολουθεί με 24,5% και διπλασιασμό των εδρών του το Naleraq, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας πιο άμεσης «ανεξαρτησίας» και εκφράζει ανοιχτά την «ανάγκη» συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Το κυβερνών κόμμα Inuit Ataqatigiit και ο εταίρος του Siumut, που αναζητούν επίσης έναν πιο «αργό δρόμο» προς την ανεξαρτησία, κατέκτησαν το 36% των ψήφων συνδυαστικά, από 66,1% το 2021.
Και τα έξι μεγάλα κόμματα της Γροιλανδίας τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά διαφωνούν για τον τρόπο επίτευξής της.
Η συμμετοχή ανήλθε στο 70,9% (από 65,9% στις προηγούμενες εκλογές).
«Οι πολίτες θέλουν αλλαγή... Θέλουμε περισσότερες επιχειρήσεις για να χρηματοδοτήσουν την ευημερία μας» δήλωσε ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε ανεξαρτησία αύριο, θέλουμε μια καλή βάση».
Ο Νίλσεν θα διεξάγει συνομιλίες με άλλα κόμματα, για να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο πρωθυπουργός Μούτε Εγκεντε σημείωσε ότι είναι διατεθειμένος να ακούσει οποιαδήποτε πρόταση στο πλαίσιο των επικείμενων συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης.