Πέμπτη 13 Μάρτη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΟΥΣΚ
Η Αγκυρα «κεντρικός εταίρος» στις προσπάθειες στρατιωτικοποίησης της ΕΕ

Ερντογάν - Τουσκ χτες στην Αγκυρα

mustafakmc

Ερντογάν - Τουσκ χτες στην Αγκυρα
Επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα έκανε χτες ο πρωθυπουργός της Πολωνίας (που αυτή την περίοδο προεδρεύει και της ΕΕ), Ντόναλντ Τουσκ, που - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας - επρόκειτο να αξιολογήσει με την τουρκική ηγεσία «τις ευρω-τουρκικές σχέσεις (...) παράλληλα με μια ολοκληρωμένη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα πιεστικά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και τις διατλαντικές σχέσεις».

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επέμεινε ότι «εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να αποτρέψει ή ακόμη και να αντιστρέψει την απώλεια ισχύος και επιρροής της, θα το επιτύχει μόνο μέσω της πλήρους ένταξης της Τουρκίας».

Από τη μεριά του ο Τουσκ, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το παζάρι για την Ουκρανία, είπε ότι πρότεινε στον Τούρκο Πρόεδρο «η Τουρκία να αναλάβει τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη για την ειρηνευτική διαδικασία, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλη μας την περιοχή», αλλά και ότι η Αγκυρα συγκαταλέγεται σε όσους «θα προσδώσουν θετικό τόνο στα γεγονότα σε Ουκρανία και Ευρώπη».

Πριν άλλωστε αναχωρήσει από τη Βαρσοβία, είχε σταθεί στις «μη τυποποιημένες μορφές» για την ενίσχυση του «αμυντικού δόγματός» της που η Πολωνία αναζητά με φόντο την ευρύτερη κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και ότι Τουρκία «πρέπει να αναγνωρίζεται ως κεντρικός εταίρος σε αυτές τις προσπάθειες», αφού «όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη γι' αυτό».

«Προσπάθεια να διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων» ο εξοπλισμός της Κύπρου

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι αν οι συνομιλίες που «τρέχουν» στην ΕΕ «οδηγήσουν σε μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε». Ο δε Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε εκτενή του συνέντευξη στο στρατιωτικό περιοδικό «SAVTEK», αναφέρθηκε διεξοδικά σε μια σειρά νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων (31 νέα πλοία ναυπηγούνται αυτήν την περίοδο σε τουρκικά ναυπηγεία, ξεκίνησε να φτιάχνεται το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο, το πρώτο εθνικό υποβρύχιο αλλά και το πρώτο αντιτορπιλικό πλοίο αεράμυνας κ.τ.λ.), σπεύδοντας να τονίσει τη συμβολή των «Ναυτικών μας Δυνάμεων» στην «περιφερειακή ειρήνη με τις κρίσιμες αποστολές που αναλαμβάνουν. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα με τις οδηγίες του Προέδρου μας, προκειμένου να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε περαιτέρω την ισχύ του Ναυτικού μας. Τα νέα μας προγράμματα εξελίσσονται επίσης με πλήρη ταχύτητα...».

Μιλώντας για «αυτή την περίοδο σοβαρής κρίσης και αστάθειας στην περιοχή μας» και διαμηνύοντας ότι η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί ποτέ «αναφορικά με τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντά» της, επέκρινε όσους προωθούν αμυντικές και άλλες συνεργασίες χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν και τις προσδοκίες της Τουρκίας, με νέα αιχμηρά σχόλια για το Κυπριακό. Κάλεσε όσους επιδιώκουν στρατιωτικές και άλλες συνεργασίες με τη Λευκωσία «να σκεφτούν πολύ προσεκτικά κάθε βήμα που θα κάνουν στο νησί της Κύπρου», ζητώντας να ανατραπούν «τα σοβαρά λάθη που έχουν γίνει μέχρι σήμερα» και συμπληρώνοντας ότι «εμείς λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νοτίου Κύπρου"».

Επέκρινε μάλιστα την κυπριακή κυβέρνηση για «μάταιες εξοπλιστικές προσπάθειες να διαταράξει την ισορροπία δυνάμεων στο νησί», λέγοντας ότι «όλοι όσοι γνωρίζουν την πρόσφατη ιστορία γνωρίζουν πώς κατέληξαν οι προσπάθειες να δοκιμάσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη "Γαλάζια Πατρίδα"...».

Προτροπή ΝΑΤΟ για βελτίωση σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας

Στο μεταξύ, δημοσίευμα των «Financial Times» κατέγραφε «προτροπές» που διατύπωσε και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ προς ΕΕ και Τουρκία για να εμβαθύνουν τη σχέση τους, στη διάρκεια «ιδιωτικών συνομιλιών» που είχε με ηγέτες της ΕΕ. Το ίδιο ρεπορτάζ σημείωνε ότι το Κυπριακό παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εμβάθυνση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, παραθέτοντας σχόλιο Ευρωπαίου αξιωματούχου σύμφωνα με το οποίο «κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσεις ποιον θέλεις στην ομάδα σου, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που μπορεί να έχεις (μαζί του) (...) πρέπει όμως κι εκείνοι να επιλύσουν την ασάφειά τους έναντι της Ρωσίας».

Η βρετανική εφημερίδα επικαλούταν μάλιστα και Ελληνα διπλωμάτη, σύμφωνα με τον οποίο η Αθήνα παραμένει «προσεκτική και όχι δογματική» σε μια (πιθανή) αυξημένη αμυντική συνεργασία με την Αγκυρα, προτρέποντας την Τουρκία «να είναι εποικοδομητική στην αντιμετώπιση των εξαιρετικών ζητημάτων με τα κράτη - μέλη» αναφερόμενος σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τέλος, ας καταγραφεί και ανάρτηση που έσπευσε να κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για την αξία που αποκτά ο επενδυτικός Διάδρομος IMEC στη σύνδεση Ανατολής - Δύσης, με «καθοριστικό» τον ρόλο που έχουν χώρες όπως και οι Ελλάδα - Κύπρος στην υλοποίησή του.

Ο Αμερικανός ηγέτης αναπαρήγαγε μακροσκελή συνέντευξη του ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο στο δίκτυο «Breibart News», που ανάμεσα σε άλλα εξήγησε ότι σε πρόσφατη συνάντηση που οργάνωσε το «Φόρουμ των Δελφών» στην Ουάσιγκτον, οι αναπληρωτές ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου εμφανίστηκαν «ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές μιας διευρυμένης διαπραγμάτευσης με τον Τραμπ να έχει επιστρέψει στον Λευκό Οίκο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ