Σάββατο 27 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Μετά το Ατσέι «φουντώνουν» οι ταραχές και στην Αμπόν...

 

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Διαδηλωτές υπέρ του δημοψηφίσματος στο Ατσέι

Associated Press

Διαδηλωτές υπέρ του δημοψηφίσματος στο Ατσέι
Πρόθυμος να συναντηθεί την ερχόμενη βδομάδα με τους ηγέτες των ανταρτών και τους επικεφαλής κινημάτων που διεκδικούν την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας Ατσέι φάνηκε χτες ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Αμπντουλαχμάν Ουαχίντ.

«Θα δεχτώ μία μεγάλη αντιπροσωπεία από το Ατσέι μέσα στις επόμενες λίγες μέρες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες δέχεται ολοένα και περισσότερα «δηλητηριώδη» βέλη βουλευτών και επικριτών που τον λοιδορούν πως πράττει ελάχιστα και λέει περισσότερα όσον αφορά τις προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης στην πολυτάραχη επαρχία Ατσέι. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Ουαχίντ επιχείρησε να αντεπιτεθεί στους επικριτές του δηλώνοντας πως έχει ήδη συναντηθεί με ηγέτες ανταρτών και τους επικεφαλής διαφόρων ομάδων από την επαρχία Ατσέι. Εντούτοις, πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται χειρότερες ταραχές στις 4 Δεκέμβρη, οπότε η ανταρτική οργάνωση «Κίνημα για ένα Ελεύθερο Ατσέι» κλείνει την 23η επέτειο από την ίδρυσή της.

Την ίδια στιγμή, όμως, φλέγεται άλλη μία περιοχή της Ινδονησίας, που επίσης διεκδικεί την οριστική ρήξη των σχέσεων με την Τζακάρτα. Στη νήσο Αμπόν, όπου επίσης δρουν κινήματα που ζητούν την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, αναφέρθηκε χτες πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 άτομα και πως τραυματίστηκαν δεκάδες (τουλάχιστον 60), όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να σταματήσουν το ξέσπασμα νέων συγκρούσεων μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Σύμφωνα με τον Πενγκ Σουργιαμάν, διευθυντή του νοσοκομείου που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του μεγαλύτερου τζαμιού της νήσου, από τους 32 νεκρούς, οι 20 είναι μουσουλμάνοι και οι 12 χριστιανοί. Ο ίδιος δήλωσε πως όλα τα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πυρών που δέχτηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι χτεσινές ταραχές στην Αμπόν ξεκίνησαν μετά την πυρπόληση ενός σπιτιού σε χριστιανική συνοικία της πόλης Μαρντίκα.

Δεν είναι όμως μόνον τα κεφάλαια «Ατσέι» ή «Αμπόν» που προκαλούν δονήσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Ουαχίντ. Είναι και τα διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς που κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια, συμπαρασύροντας μεταξύ άλλων και κυβερνητικά στελέχη. Ετσι, χτες, είχαμε την πρώτη παραίτηση υπουργού της νέας ινδονησιακής κυβέρνησης. Ο Χαμζάχ Χαζ υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου πως τουλάχιστον τρία μέλη της κυβέρνησης θα δεχτούν τους επιθεωρητές και ανακριτές της Αστυνομίας μετά την εμπλοκή του ονόματός τους σε σκάνδαλα διαφθοράς. Η παραίτηση του υπουργού, που έγινε γνωστή στα ΜΜΕ από δηλώσεις ανώνυμου υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου, επρόκειτο να γίνει δεκτή εντός του περασμένου 24ωρου. Ο Χαζ, αρχηγός του συντηρητικού «Κόμματος Μουσουλμανικής Ενιαίας Ανάπτυξης», υπηρετούσε την κυβέρνηση του Προέδρου Ουαχίντ από τη θέση του υπουργού Συντονισμού Λαϊκών Υποθέσεων. Εως τον περασμένο Μάη, διατελούσε υπουργός Επενδύσεων της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Τζ. Μπ. Χαμπίμπι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ