Μήνυμα στους εργοδοτικούς φορείς ότι το 2025 θα γίνει χρονιά κινητοποιήσεων«μέχρι να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ που θα ικανοποιεί βασικά αιτήματά μας και θα δίνει ανάσα ανακούφισης σε όλους τους εργαζόμενους» στέλνει και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου στη Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 19 Γενάρη (10.30 π.μ., αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων - Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). «Εμείς, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, που ξεπερνάμε σε αριθμό το 40% των συνολικά απασχολούμενων στον τομέα της Μεταποίησης, διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που παράγουμε καθημερινά με τα ίδια μας τα χέρια και τελικά δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τις οικογένειές μας, διεκδικούμε τους δικούς μας κόπους που καταλήγουν στις τσέπες των εργοδοτών, οφείλουμε να παλέψουμε για βελτίωση των όρων εργασίας και ζωής μας και θα το κάνουμε!», τονίζει.
Στο μεταξύ, με νέες δίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, την Τρίτη 21 Γενάρη, το Σωματείο Εργαζομένων στην «Tasty Foods» συνεχίζει τον αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης. Ηδη οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας («Pepsico Hellas») στον Αγιο Στέφανο έχουν οργανώσει ανάλογες κινητοποιήσεις στις 8 και 14 Γενάρη. Μπροστά στην άρνηση της εταιρείας να έρθει στο τραπέζι της συζήτησης και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν σε συνέλευση να απαντήσουν με νέες στάσεις την Τρίτη 21 Γενάρη και συμμετοχή στην κλαδική απεργία στις 30 Γενάρη, αλλά και να κλιμακώσουν μέσα στον Φλεβάρη με κινητοποίηση στο εργοστάσιο.
Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία καταγγέλλουν τα εμπόδια που θέτει η εργοδοσία στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και τις προκλητικές αξιώσεις που προβάλλει. Στην τελευταία συνάντηση (Πέμπτη 9 Γενάρη) οι βιομήχανοι επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι θέλουν Σύμβαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, από τις προβλέψεις της οποίας θα εξαιρούν το προσωπικό που βαφτίζουν «ανειδίκευτο» και αποτελεί την πλειοψηφία των εργαζομένων, ως υπάλληλοι γραφείων και εργάτες παραγωγής. «Είναι προφανές ότι οι βιομήχανοι θέλουν να υπάρχουν εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων στην κλαδική ΣΣΕ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία θα αμείβεται με τον εκάστοτε θεσμοθετημένο εθνικό μισθό της κυβέρνησης και όλοι οι υπόλοιποι με τον κλαδικό μισθό», καταγγέλλει η Ομοσπονδία, απορρίπτοντας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Η παγίδα που στήνουν η μεγαλοεργοδοσία και ο ΣΕΒ, στο όνομα του να υπάρξει ΣΣΕ, είναι ορατή από την πρώτη στιγμή. Στοχεύουν να διασπάσουν την ενότητα και τη συνοχή μας απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας», τονίζει.
«Δουλεύουμε στον μεγαλύτερο κλάδο της μεταποίησης. Σε έναν κλάδο που έχει "σκάσει" από τα κέρδη, που επιδοτείται συνεχώς με εκατομμύρια ευρώ για να είναι ανταγωνιστικός, για να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα κέρδη για τους ομίλους και τις επιχειρήσεις. Σε ένα κλάδο που συνεχώς επενδύει, αναπτύσσεται, καινοτομεί και αυξάνει την παρουσία του στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. «Σε αυτόν τον κλάδο εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς ΣΣΕ, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα εδώ και 15 χρόνια, και τα κέρδη των βιομηχάνων πραγματικά έχουν σπάσει τα κοντέρ», προσθέτει.
Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία διεκδικούν: Κατώτατο κλαδικό μισθό 890 ευρώ για το 2024 και 940 ευρώ για το 2025. Πενθήμερο - 8ωρο - 40ωρο. Καθορισμό ειδικοτήτων και επιδομάτων εξειδίκευσης. Επαναφορά όλων των τριετιών της περιόδου 2012 - 2024. Επίδομα γάμου και τέκνων. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.