Μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 22 Γενάρη προγραμματίζονται σε:
Πάνω από 200 εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απόλυση | Κινητοποίηση χθες στο υπουργείο Μεταφορών από την Επιτροπή των εργαζομένων
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με την διευθύντρια του γραφείου της γενικής γραμματέα Μεταφορών, Δ. Μαυράκη, με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων να σημειώνουν ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουν αποκτήσει πείρα από τη μέχρι τώρα απασχόλησή τους και με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις συγκοινωνίες, το αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία με απευθείας πρόσληψη από τη ΣΤΑΣΥ είναι δίκαιο. Η διευθύντρια απάντησε ότι κατανοεί το πρόβλημα, ότι επιθυμία του υπουργείου είναι να παραμείνουν και ότι θα επικοινωνήσει σήμερα με τον υφυπουργό Β. Οικονόμου, προκειμένου να συναντηθούν μαζί του για να εξεταστεί το ζήτημα.
Μετά τη συνάντηση η Επιτροπή κάλεσε σε ένταση του αγώνα, που θα εκφραστεί με νέα κινητοποίηση τη μέρα της συνάντησης με τον υφυπουργό, ενώ θα προχωρήσει και σε παρέμβαση στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ. Ακόμα, ζήτησε από τα Σωματεία της ΣΤΑΣΥ τη μέρα της συνάντησης με τον υφυπουργό να προχωρήσουν σε απεργία στήριξης του αγώνα τους. Να σημειωθεί ότι ανάλογο αίτημα, κήρυξης στάσης εργασίας, είχε διατυπώσει η Επιτροπή μπροστά στη χθεσινή κινητοποίηση, το οποίο όμως απορρίφθηκε.
Αναβρασμός επικρατεί στα εργοτάξια για τα μεροκάματα, τις κλοπές των ενσήμων, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας
Συζήτηση σε εργοτάξιο στην Αθήνα |
Στο πλαίσιο αυτό, τα συνδικάτα «οργώνουν» γιαπιά και μεγάλα εργοτάξια μεταφέροντας παντού το κάλεσμα της μάχης ώστε τη μέρα εκείνη να «νεκρώσουν» τα πάντα, να δείξουν οι εργάτες τη δύναμή τους και την αποφασιστικότητα της κλιμάκωσης για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης. Τη μέρα της απεργίας ετοιμάζονται να διαδηλώσουν και σε μια σειρά από πόλεις διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα, αντιμετώπιση της διαχρονικής κλοπής των ενσήμων των οικοδόμων, «φρένο» στην εντατικοποίηση της εργασίας.
Μεταξύ άλλων, στα Γιάννενα το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί σε συζήτηση για την προετοιμασία της απεργίας μαζί με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, αύριο, Παρασκευή 17 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Από τις περιοδείες στα Γιάννενα |
«Ο πρώτος λόγος που απεργούμε είναι για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα», αναφέρει ο Νίκος Εξαρχος, υπογραμμίζοντας ότι έτσι θα αυξηθεί η τιμή του ενσήμου, θα αυξηθούν τα επιδόματα και οι συντάξεις.
«Μόνο αυτό; Εδώ μας κλέβουν πάνω από τα μισά ένσημα», απαντάει ένας οικοδόμος με καταγωγή από την Αλβανία και συνεχίζει: «Με φώναξαν για ένα έργο 10 μέρες δουλειά και μου 'παν για δύο ένσημα. Φτιάξτο εσύ σε δύο μέρες, του είπα, και μου απάντησε πως αυτό προβλέπει ο πίνακας του ΕΦΚΑ».
Αλλος εργάτης καταγγέλλει ότι η κλοπή είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού στις ανακαινίσεις δεν βάζουν ούτε ένα ένσημο.
Σύμφωνα με τον Νίκο Εξαρχο, τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα 25 μεροκάματα τον μήνα που κάνει ένας οικοδόμος, η εργοδοσία κολλάει κατά μέσο όρο τα 13, ακριβώς γιατί εκμεταλλεύεται τη νομοθεσία που καθορίζει τα ελάχιστα ένσημα των οικοδόμων με τα τετραγωνικά, ενώ η ανυπαρξία ελέγχων από τις κρατικές υπηρεσίες έχει αποθρασύνει την εργοδοσία. «Γι' αυτό απεργούμε και απαιτούμε κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο», να αυξηθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΕΦΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας, συμπλήρωσε.
Σε κάθε γιαπί η συζήτηση πάντα πηγαίνει στην αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Οι αφορμές πολλές. «Γέρασα, πρόεδρε, πονούν τα κόκαλα μες στην παγωνιά και ακόμη πάνω στο μαδέρι είμαι», επισημαίνει ένας οικοδόμος που παλεύει για να συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για να βγει στη σύνταξη. «Ακριβώς αυτός είναι ακόμη ένας λόγος να απεργήσεις», απαντά ο Ν. Εξαρχος.
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι αν το υπουργείο Εργασίας αθετεί σήμερα την υπόσχεση του απερχόμενου υπουργού για τη διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, οι οικοδόμοι δεν κάνουν πίσω από την απαίτησή τους. «245 εκατ. ευρώ έχει συγκεντρώσει το κράτος όλα αυτά τα χρόνια από τα "υπέρ αγνώστων" ένσημα που έχει εισπράξει. Καλά έκανε, τα ένσημα όμως δεν τα απέδωσε, δικά μας είναι και θα τα πάρουμε με τον αγώνα μας», υπογράμμισε.
Η συζήτηση συνεχίζεται για τη διεκδίκηση μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς, την έλλειψη εργατικών χεριών, την εντατικοποίηση, την ανάγκη διεκδίκησης 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι οι οικοδόμοι και οι τεχνικοί είχαν οργανώσει μεγάλη κλαδική απεργία και στις 6 Νοέμβρη, ενώ ο κλάδος συμμετείχε σύσσωμος και στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Ομοσπονδία έχει ξεκαθαρίσει ότι η απεργία και οι συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται για τις 22 Γενάρη είναι «ο πρώτος μεγάλος σταθμός», ενώ οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν με «νέα απεργιακή κλιμάκωση μέσα στον Φλεβάρη» και μαζική κινητοποίηση των σωματείων. Στο επίκεντρο του αγωνιστικού αυτού βηματισμού βρίσκονται τα αιτήματα για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, την Ασφάλιση, την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, τα μέτρα προστασίας της ζωής στους χώρους δουλειάς.
«Το μήνυμα, απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου και στην κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο και δεν πρέπει να το προσπεράσουν ούτε να το υποτιμήσουν: "Θα αγωνιστούμε μέχρι να νικήσουμε - Δεν κάνουμε πίσω"», τονίζει η Ομοσπονδία και ξεκαθαρίζει: «Ως εδώ! Για να κερδίσουμε εμείς πρέπει να πληρώσουν η μεγαλοεργοδοσία και η κυβέρνηση». Το μήνυμα αυτό μεταφέρουν τα συνδικάτα σε εργοτάξια και γιαπιά, με καθημερινές περιοδείες, εξορμήσεις και συνελεύσεις.
Διεκδικούν: Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα κατώτατα μεροκάματα. Για τεχνίτη 60 ευρώ, για βοηθό 57 ευρώ, για ανειδίκευτο εργάτη 54 ευρώ. Αύξηση των επιδομάτων και των τριετιών που προσαυξάνουν το μεροκάματο. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλοπής των ενσήμων. Εδώ και τώρα αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς.
«22 Γενάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ σε γραφεία και εργοτάξια, για ΣΣΕ με κάλυψη των εργαζομένων με ΔΠΥ και πραγματικές αυξήσεις στον μισθό, μαζί με τους οικοδόμους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις Κατασκευές», υπογραμμίζει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στην Αθήνα.
Μήνυμα στους εργοδοτικούς φορείς ότι το 2025 θα γίνει χρονιά κινητοποιήσεων«μέχρι να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ που θα ικανοποιεί βασικά αιτήματά μας και θα δίνει ανάσα ανακούφισης σε όλους τους εργαζόμενους» στέλνει και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου στη Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 19 Γενάρη (10.30 π.μ., αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων - Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). «Εμείς, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, που ξεπερνάμε σε αριθμό το 40% των συνολικά απασχολούμενων στον τομέα της Μεταποίησης, διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που παράγουμε καθημερινά με τα ίδια μας τα χέρια και τελικά δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τις οικογένειές μας, διεκδικούμε τους δικούς μας κόπους που καταλήγουν στις τσέπες των εργοδοτών, οφείλουμε να παλέψουμε για βελτίωση των όρων εργασίας και ζωής μας και θα το κάνουμε!», τονίζει.
Στο μεταξύ, με νέες δίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, την Τρίτη 21 Γενάρη, το Σωματείο Εργαζομένων στην «Tasty Foods» συνεχίζει τον αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης. Ηδη οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας («Pepsico Hellas») στον Αγιο Στέφανο έχουν οργανώσει ανάλογες κινητοποιήσεις στις 8 και 14 Γενάρη. Μπροστά στην άρνηση της εταιρείας να έρθει στο τραπέζι της συζήτησης και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν σε συνέλευση να απαντήσουν με νέες στάσεις την Τρίτη 21 Γενάρη και συμμετοχή στην κλαδική απεργία στις 30 Γενάρη, αλλά και να κλιμακώσουν μέσα στον Φλεβάρη με κινητοποίηση στο εργοστάσιο.
Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία καταγγέλλουν τα εμπόδια που θέτει η εργοδοσία στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και τις προκλητικές αξιώσεις που προβάλλει. Στην τελευταία συνάντηση (Πέμπτη 9 Γενάρη) οι βιομήχανοι επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι θέλουν Σύμβαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, από τις προβλέψεις της οποίας θα εξαιρούν το προσωπικό που βαφτίζουν «ανειδίκευτο» και αποτελεί την πλειοψηφία των εργαζομένων, ως υπάλληλοι γραφείων και εργάτες παραγωγής. «Είναι προφανές ότι οι βιομήχανοι θέλουν να υπάρχουν εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων στην κλαδική ΣΣΕ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία θα αμείβεται με τον εκάστοτε θεσμοθετημένο εθνικό μισθό της κυβέρνησης και όλοι οι υπόλοιποι με τον κλαδικό μισθό», καταγγέλλει η Ομοσπονδία, απορρίπτοντας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Η παγίδα που στήνουν η μεγαλοεργοδοσία και ο ΣΕΒ, στο όνομα του να υπάρξει ΣΣΕ, είναι ορατή από την πρώτη στιγμή. Στοχεύουν να διασπάσουν την ενότητα και τη συνοχή μας απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας», τονίζει.
«Δουλεύουμε στον μεγαλύτερο κλάδο της μεταποίησης. Σε έναν κλάδο που έχει "σκάσει" από τα κέρδη, που επιδοτείται συνεχώς με εκατομμύρια ευρώ για να είναι ανταγωνιστικός, για να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα κέρδη για τους ομίλους και τις επιχειρήσεις. Σε ένα κλάδο που συνεχώς επενδύει, αναπτύσσεται, καινοτομεί και αυξάνει την παρουσία του στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. «Σε αυτόν τον κλάδο εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς ΣΣΕ, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα εδώ και 15 χρόνια, και τα κέρδη των βιομηχάνων πραγματικά έχουν σπάσει τα κοντέρ», προσθέτει.
Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία διεκδικούν: Κατώτατο κλαδικό μισθό 890 ευρώ για το 2024 και 940 ευρώ για το 2025. Πενθήμερο - 8ωρο - 40ωρο. Καθορισμό ειδικοτήτων και επιδομάτων εξειδίκευσης. Επαναφορά όλων των τριετιών της περιόδου 2012 - 2024. Επίδομα γάμου και τέκνων. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Αύριο η πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας
Από τη σύσκεψη στον Τύρναβο |
Κόντρα στο κλίμα αναμονής και στις πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς, προκειμένου να μη συμμετάσχουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις, παίρνονται καθημερινά αποφάσεις μέσα από μαζικές συσκέψεις, για πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.
Στο στόχαστρο των βιοπαλαιστών αγροτών βρίσκεται η αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθούν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, πιστές στις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται καλλιέργειες και οι γεωργοί - κτηνοτρόφοι που παραμένουν στην παραγωγή να βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται συνεχώς.
Με τα παραπάνω δεδομένα και έχοντας στο επίκεντρο την κλιμάκωση του αγώνα τους αλλά και τις μορφές που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας προετοιμάζουν την πανθεσσαλική σύσκεψη που θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Ενώ με μαζικότητα και μέσα σε αγωνιστικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν χτες οι συσκέψεις των Αγροτικών Συλλόγων στον Τύρναβο και στα Φάρσαλα, όπου εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των αγροτών να υλοποιήσουν τις αγωνιστικές αποφάσεις που έχουν παρθεί στο πλαίσιο της σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναμένοντας και τις συλλογικές αποφάσεις που θα παρθούν στην αυριανή σύσκεψη στην οποία και θα συμμετάσχουν.
Την ίδια ώρα, στον νομό Καρδίτσας τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στις πλατείες των χωριών και ενισχύονται μέρα με τη μέρα.
Στη Μαγνησία, μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες συσκέψεις στα χωριά, όπου αποφασίζονται η συμμετοχή και η οργάνωση του αγώνα με πολύμορφες δράσεις. Για παράδειγμα, οι αγρότες του Ριζόμυλου μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν έβγαλαν τα τρακτέρ τους στην πλατεία του χωριού, ενώ ανάλογη σύσκεψη προγραμματίζεται τη Δευτέρα στο Βελεστίνο.
Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δίκιο τους, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι στην Ηπειρο προχωρούν τις επόμενες μέρες σε πραγματοποίηση πλατιών συσκέψεων για την οργάνωση των κινητοποιήσεων συντονίζοντας την αγωνιστική τους δράση με τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους όλης της Ελλάδας.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ) καλεί σε πανηπειρωτική σύσκεψη την Τρίτη 21 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ στο εκθεσιακό κέντρο Αρτας. Αντίστοιχα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ωρωπού Πρέβεζας μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας καλούν σε πλατιά σύσκεψη την Κυριακή 19 Γενάρη, στο δημαρχείο Λούρου, στις 12 το μεσημέρι.
Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας καλεί όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες του νησιού σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 20 Γενάρη στις 10 π.μ. στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (παλιά Νομαρχία), ενώ έχουν ζητήσει συνάντηση με τον περιφερειάρχη στις 12 μ. για να καταθέσουν τα αιτήματά τους.
Κάλεσμα σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, την Παρασκευή 24 Γενάρη στις 11.30 π.μ., απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», μετά και την πρωτοβουλία που πήρε η Ομοσπονδία του νομού.
Εξάλλου, για σήμερα, Πέμπτη, στις 9.30 π.μ., έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ερυμάνθου, στα Καλάβρυτα, στην επιχείρηση «Μενεγάτος», για τα χρέη που έχει συσσωρεύσει προς βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους από τους οποίους προμηθεύεται γάλα.
Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων προχωρά σε συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης, αύριο, Παρασκευή στον Καρδαμά στις 8 μ.μ., από κοινού με τους ΑΣ Καρδαμά, Αμαλιάδας και Πηνείας και την Κυριακή 19 Γενάρη στο Πελόπιο στις 7 μ.μ. στο Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο, με τον ΑΣ Πελοπίου & Περιχώρων. Στο Πελόπιο θα προηγηθεί συνέντευξη Τύπου της ΟΑΣ Ηλείας για τα προβλήματα και την περαιτέρω δράση της.
Στον νομό απασχολεί έντονα η μείωση της παραγωγής που σημειώθηκε σε σειρά από προϊόντα, ιδιαίτερα από την ανομβρία της προηγούμενης χρονιάς, σε συνδυασμό με τις ελλιπέστατες υποδομές άρδευσης και στήριξης των καλλιεργειών, ζητήματα που οξύνουν τα προβλήματα. Ταυτόχρονα, το αίσχος των ανοιχτών τιμών έρχεται να μεγεθύνει την ήδη προβληματική κατάσταση για σειρά προϊόντων όπως π.χ. το ελαιόλαδο, όπου η κατρακύλα στην τιμή παραγωγού συνεχίζεται, την ώρα που το προϊόν παραμένει πανάκριβο στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τα λαϊκά στρώματα.
Χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι συναντήθηκαν στον δρόμο του αγώνα, οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους τους σε όλους τους νομούς. Διακριτή και μαζική ήταν η παρουσία με πανό των μπλοκ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Χανίων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Ηρακλείου.
Πρώτος σταθμός της κινητοποίησης ήταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όπου επέδωσαν υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους και συμβολικά έριξαν κανίστρες με γάλα στον δρόμο. Την ίδια στιγμή δεκάδες ήταν τα αλιευτικά σκάφη που συγκεντρώνονταν στο λιμάνι, με τους ψαράδες τους να έχουν υψώσει μαύρες σημαίες, πραγματοποιώντας συμβολικό αποκλεισμό.
Στη συνέχεια οι αγροτοκτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου, καταλήγοντας στην Περιφέρεια Κρήτης, εκεί όπου η συντονιστική επιτροπή των συλλόγων συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, για να ζητήσουν την έμπρακτη στήριξη στα αιτήματά τους.
Eurokinissi |
«Είναι η πρώτη φορά που ενωμένοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης στέλνουν αυτό το αγωνιστικό μήνυμα σε όλους αυτούς που δεν ακούνε χρόνια τον αγώνα μας και το πρόβλημα επιβίωσής μας», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Μανώλης Καρκαβάτσος, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Ηρακλείου. Και συνέχισε: «Το ενωμένο αγροτικό κίνημα στέλνει μήνυμα: Το κόστος παραγωγής, οι εγγυημένες τιμές, ο ΕΛΓΑ και η αποζημίωση και το εισόδημά μας που καταστρέφεται είναι αυτά που μας έβγαλαν στον δρόμο. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου είναι πλέον γεγονός και αποτελεί ελπίδα για το αγροτικό κίνημα του νομού».
«O κόσμος σήμερα μίλησε. Πήρε την απάντησή της η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», δήλωσε και ο Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Περιμένουμε άμεσες απαντήσεις και όχι ανέξοδες υποσχέσεις».
Eurokinissi |
Μάλιστα είναι τέτοια η όξυνση των προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού και της οργής απέναντι στις διαχρονικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που τους οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, που προκαταβολικά έριξαν στο καλάθι των αχρήστων τις όποιες προσπάθειες έκαναν γνωστοί «αγροτοπατέρες» - υμνητές της κυβέρνησης για εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων. Ενώ, μετά το τέλος της κινητοποίησης οι εκπρόσωποι των συλλόγων τόνισαν ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα προχωρώντας σε Γενικές Συνελεύσεις των αγροτικών συλλόγων τις επόμενες μέρες, με προοπτική κλιμάκωσης με νέες κινητοποιήσεις μέχρι το τέλος Γενάρη.
Στην κινητοποίηση το «παρών» έδωσαν ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και ο Δημήτρης Δουλουφάκης, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Τις κινητοποιήσεις χαιρέτισε εκ μέρους του Κόμματος ο Μ. Συντυχάκης, δηλώνοντας: «Οι φτωχοί αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι ψαράδες, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν κάθε λόγο να κινητοποιούνται, να μην περιμένουν λύσεις από τα πάνω και από "σωτήρες", γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Να διεκδικούν να μείνουν και να παράγουν στη γη τους, να μη γίνουν κολίγοι στον τόπο τους. Το ΚΚΕ διαχρονικά είναι στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων που παλεύουν για την επιβίωσή τους: Με παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή για να μειωθεί το κόστος παραγωγής στους αγρότες, που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα που δεν έβγαλαν άχνα. Με στήριξη του αγώνα τους έξω από τη Βουλή. Το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης του ΚΚΕ στον δρόμο που μπορεί πραγματικά να αλλάξει τα πράγματα, να φέρει τα πάνω κάτω, αφορά και τους βιοπαλαιστές αγρότες, σε μια φωνή και μια γροθιά με τους εργάτες, στον δρόμο της ανατροπής».
INTIME NEWS |
«Μη ασφαλές μέρος για τους ασθενείς» τα νοσοκομεία
Με τέτοιες συνθήκες νοσηλείας πώς να αποφευχθεί η διασπορά νοσοκομειακών λοιμώξεων; |
Ας μελετήσουμε λίγο πιο αναλυτικά, λοιπόν, ορισμένα τμήματα της έκθεσης του εν λόγω οργανισμού, έτσι ώστε να εξάγει ο καθένας τα συμπεράσματά του βάσει των καταγεγραμμένων στοιχείων.
Η επίσκεψη του ECDC στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο παρακολούθησης του φαινομένου της «αντιμικροβιακής αντοχής» και της διασποράς «ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».
Το φαινόμενο της αντιμικροβιακής αντοχής, εν συντομία, αφορά την εμφάνιση μικροβίων τα οποία έχουν εξελίξει μηχανισμούς επιβίωσης απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των διαθέσιμων αντιβιοτικών. Ως αποτέλεσμα, οι λοιμώξεις από αυτές τις κατηγορίες παθογόνων είναι πολύ πιο δύσκολες στην αντιμετώπιση και οδηγούν με στατιστική σημαντικότητα σε αυξημένη θνητότητα και θνησιμότητα.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, στην Ελλάδα καταγράφονται υπερβολικά υψηλά ποσοστά αντοχής («extremely high rates») στελεχών K.pneumoniae, A.baumannii και P.aeurginosa έναντι αντιβιοτικών τελευταίας γραμμής, όπως οι καρβαπενέμες (72%, 96%, 49% αντοχές αντίστοιχα). Η διασπορά τους εντός των νοσοκομείων είναι ταχεία, με αποτέλεσμα τη συχνή μετάδοσή τους στους ασθενείς («frequent transmission to newly admitted patients»).
Μελετώντας τα αίτια που οδηγούν σε αυτήν την ανησυχητική εικόνα και σε μια κατεύθυνση πρότασης λύσεων, η ομάδα του ECDC περιγράφει:
«Σε όλες τις περιπτώσεις τα συνολικά επίπεδα νοσηλευτικού προσωπικού ήταν εξαιρετικά χαμηλά, ειδικότερα στις παθολογικές κλινικές - general wards. Αυτό συσχετίζεται με προηγούμενα δημοσιευμένες στατιστικές μελέτες, οι οποίες δείχνουν την Ελλάδα να έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού στην ΕΕ / Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη. Αυτό αποτελεί ένα πεδίο μείζονος προβληματισμού, καθώς είναι σαφώς τεκμηριωμένο ότι η υποστελέχωση και ο υψηλός λόγος ασθενών προς νοσηλευτές οδηγεί, χωρίς εξαιρέσεις, σε μειωμένη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης λοιμώξεων, καθώς οι νοσηλευτές κατακλύζονται από τον όγκο δουλειάς ("overwhelmed by workload demands")».
Και συνεχίζει:
«Υπάρχουν επίσης δομικοί λόγοι που οδηγούν στην υπερμετάδοση ανθεκτικών μικροβίων, όπως η πρακτική διαρκούς εναλλαγής των νοσοκομείων που εισάγουν ασθενείς. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής πάρει εξιτήριο και χρειαστεί επανεισαγωγή για οποιονδήποτε λόγο, η πιθανότητα είναι να απορροφηθεί από έτερο νοσοκομείο το οποίο θα εφημερεύει εκείνη την ημέρα». Ετσι, οι ασθενείς με πολυανθεκτικά μικρόβια συχνά παρατηρείται να έχουν πρόσφατες νοσηλείες σε τουλάχιστον 2 νοσοκομεία για παράδειγμα της Αθήνας, με αποτέλεσμα τη διασπορά των πολυανθεκτικών μικροβίων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
«Παρατηρείται επίσης ιδιαίτερα αυξημένος όγκος νοσοκομειακής δουλειάς, διότι τα τριτοβάθμια νοσοκομεία παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις ελλείψεις της. Η συνολική νοσηλεία διαρκεί περισσότερες μέρες απ' όσο χρειάζεται, καθώς δεν υπάρχουν κέντρα μετα-νοσοκομειακής πρωτοβάθμιας αποκατάστασης».
Απουσία θαλάμων απομόνωσης: «Το μέσο ποσοστό κρεβατιών σε μονόκλινα δωμάτια ήταν στο 4,5%, κατά πολύ χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 11,3%».
Θα μπορούσαμε στο σημείο αυτό να διακόψουμε και να πούμε ότι διαφαίνονται σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των παρατηρήσεων του ECDC και των ανακοινώσεων για παράδειγμα της ΟΕΝΓΕ. Αγνωστο αν στο ECDC έχουν εισχωρήσει ...κομμουνιστές που διαβάλλουν από αυτό το πόστο την προσπάθεια του υπουργείου, αντί να παλεύουν για τους ασθενείς τους. 'Η μήπως...;
Πρόταση του ECDC: «Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, μέσω ισχυρής χρηματοδότησης και κινήτρων (substantial funding - investment). Εξαιρετικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων περιορισμού λοιμώξεων με το υπάρχον προσωπικό. Δημιουργείται φαύλος κύκλος επιδείνωσης της διασποράς λόγω της έντονης υποστελέχωσης».
Υπουργείο Υγείας - κυβέρνηση: Νοσηλευτές σε ποσοστά 3,7% ανά 1.000 πληθυσμού, σε σύγκριση με το 9,7% ανά 1.000 πληθυσμού του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Προϋπολογισμός 2025 με στατιστικά λιγότερους υγειονομικούς (-71) αν συνυπολογιστεί το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων του 2024.
Πρόταση: Ανοιγμα κλειστών νοσοκομείων. Αλλαγή του συστήματος των κυλιόμενα εφημερευόντων νοσοκομείων για αποφυγή διασποράς των πολυανθεκτικών στελεχών.
Υπουργείο Υγείας: Αλλεπάλληλες αλλαγές των σχημάτων εφημερευόντων νοσοκομείων τους τελευταίους 6 μήνες, μέχρι και πρόταση να εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ταυτόχρονα και διαρκώς για 24 ώρες.
Πρόταση: «Αύξηση των μονόκλινων απομονώσεων. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε οποιαδήποτε πρόοδο στην παρούσα κατάσταση αντιμικροβιακής αντοχής χωρίς την αύξηση του αριθμού των απομονώσεων, έτσι ώστε να απομακρύνονται οι ασθενείς με πολυανθεκτικά μικρόβια από τους εξάκλινους θαλάμους».
Υπουργείο Υγείας: Σύντομο παράδειγμα της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, ΓΝΑ «Ευαγγελισμός». Συνολικές κλίνες νοσηλείας 950. Μονόκλινες απομονώσεις 3 (0,3%). Πρόσφατη εγκαινίαση του βαψίματος της Αιματολογικής κλινικής μετά βαΐων και κλάδων, ωστόσο με εξάκλινους θαλάμους, όπου συνυπάρχουν ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς με λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια.
Ο κατάλογος της ανωτέρω σύγκρισης θα μπορούσε να είναι μακρύς, ωστόσο ίσως είναι ήδη εύκολο στον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Η αντιμικροβιακή αντοχή, εν κατακλείδι, προτάθηκε από το ECDC να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας, καθώς διακινδυνεύει την ικανότητα της Ελλάδας να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.
Τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών χρόνια τώρα παλεύουν να κατακτηθούν οι άξονες που περιγράφηκαν ως λύσεις παραπάνω. Οι απαντήσεις των κυβερνήσεων είναι σταθερά αντιεπιστημονικές και ιταμές.
«Γιατί όμως;» θα αναρωτιόταν κανείς...
Στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, λοιπόν, συντελείται μια καθημερινή σύγκρουση μεταξύ των δυνατοτήτων της σύγχρονης Ιατρικής και των φραγμών που έξωθεν τοποθετεί το σημερινό οικονομικό μας σύστημα.
Πώς αλλιώς θα είχαν κύκλο εργασιών 2 δισ. ευρώ με σταθερή τάση αύξησης τα τέσσερα μεγαλύτερα ιδιωτικά μονοπώλια της Υγείας, αν τα δημόσια νοσοκομεία ήταν στιβαρά στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό; Αν ολοκληρωνόταν η διάγνωση, η διερεύνηση και η θεραπεία εντός των τειχών της δημόσιας Υγείας; Αν υπήρχε δυνατή Πρωτοβάθμια Υγεία, που θα παρακολουθούσε στενά τον πληθυσμό για να προλάβει τη νόσο;
Η σύγχρονη και υψηλού επιπέδου Ιατρική περνά μέσα από την ανυποχώρητη διεκδίκηση των υλικών συνθηκών εφαρμογής της. Η εναλλακτική, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε συνάδελφος, είναι «να προσπαθούμε να σφουγγαρίσουμε με τη βρύση ανοιχτή».
Η μαζικότητα της συμμετοχής μας στις διεκδικήσεις αυτές, στο πλευρό του ίδιου του πληττόμενου λαού, είναι που θα κάνει τη διαφορά και θα μας δώσει τις απαραίτητες - και επιστημονικές μας - νίκες.
Είναι τελικά μιζέρια να διεκδικείς για τον άρρωστό σου τις βέλτιστες συνθήκες νοσηλείας, όπως έχεις για χρόνια προετοιμαστεί, διαβάσει και εκπαιδευτεί με βάση αυτά που επιτάσσει η επιστήμη σου;
Πηγές:
21 Nov 2024 «ECDC country visit to Greece to discuss antimicrobial resistance issues»
https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/AMR_country_visit_report_Greece.pdf
Απάντηση στις φιέστες του υπουργείου Υγείας, όπως αυτή που θα στηθεί στο ΠΓΝ Πατρών στο Ρίο το Σάββατο 18 Γενάρη, με επίσκεψη και του αρμόδιου υπουργού, για δήθεν «ενίσχυση του νοσηλευτικού ιδρύματος» και ενώ η κατάσταση σε αυτό χτυπά «κόκκινο συναγερμό», δίνει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), η οποία καλεί σε κινητοποίηση μεθαύριο στις 12 μ. στα ΤΕΠ του νοσοκομείου.
Με αφορμή την αναγκαία για τη λειτουργία του νοσοκομείου δεύτερη αίθουσα επεμβατικής καρδιολογίας, όπως και τη «δωρεά» στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» του απαραίτητου μηχανήματος PET-CT, κυβέρνηση, 6η ΥΠΕ και διοικήσεις των νοσοκομείων προσπαθούν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» υγειονομικών και λαού για τη συνολικότερη κατάσταση στην Υγεία.
Σε έναν τέτοιο σχεδιασμό εντάσσεται και η επίσκεψη του υπ. Υγείας το Σάββατο, με την ΕΙΝΑ να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι όχι τυχαία ακόμα και οι δωρεές κατευθύνονται σε τμήματα που θα έχουν διευρυμένη απογευματινή λειτουργία και θα αποφέρουν έσοδα στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις από τους ασθενείς. «Κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί με την αναγκαία ενίσχυση του ΓΝ Πατρών με το PET-CT αλλά και τη δεύτερη αίθουσα επεμβατικής καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο», αναφέρει η ΕΙΝΑ.
Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που στήνονται τέτοιες φιέστες, οι ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, μόνο στους ιατρούς, φτάνουν το 1/3 των θέσεων, την ώρα που η πληρότητα ιδίως των Παθολογικών κλινικών αγγίζει το 200-300%. Ταυτόχρονα, 4 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές στο ΠΝΓ Πατρών στο Ρίο, ενώ θα μπορούσαν να διενεργούν περίπου 2.000 πρωινά δωρεάν χειρουργεία, τα δε ογκολογικά τμήματα είναι αποψιλωμένα από προσωπικό και υποδομές. Χώρια που παραμένουν τα «λουκέτα» στα Νοσοκομεία «409» και Νοσημάτων Θώρακος, τα οποία έκλεισαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα ΤΕΠ των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μετά από κάθε γενική εφημερία, να πλημμυρίζουν από τα ράντζα της ντροπής (20 μέχρι και 40!).
Εξάλλου, μόλις πρόσφατα, ταβάνια έσταζαν νερά και ψευδοροφές έπεφταν σε διαδρόμους του ΠΓΝΠ στο Ρίο, ενώ στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» έχουν απασχολήσει δύο φορές, σε διάστημα λίγων μηνών, περιστατικά πυρκαγιών.
Η Ενωση στέκεται και στην τραγική κατάσταση στα περιφερειακά της Πάτρας νοσοκομεία, απαιτώντας άμεση στελέχωση όλων των δομών με βάση τις ανάγκες, σταμάτημα στις μετακινήσεις προσωπικού - μπαλώματα.
Το Εργατικό Κέντρο καλεί όλα τα σωματεία του νησιού, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, εμπορικούς συλλόγους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, γυναίκες, φοιτητές, γονείς και κηδεμόνες, φορείς κ.λπ. να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση.
«Η Υγεία είναι καθολικό δικαίωμα του λαού μας! Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία!», τονίζεται στο κάλεσμα, προσθέτοντας:
«Χρέος μας είναι να σταματήσουμε την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων για την Υγεία που θέτει τις ζωές μας και των παιδιών μας σε κίνδυνο, εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των νησιωτών μας όλα τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα αυτές της 28ης Αυγούστου και 2ας Νοέμβρη 2024 και διεκδικούμε να παρθούν τώρα μέτρα θωράκισης της υγείας του λαού μας!».
Οι διεκδικήσεις του Εργατικού Κέντρου και των Σωματείων: