Τετάρτη 8 Γενάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΣΥΡΙΑ
Τουρκικές απειλές για νέα επέμβαση στη Συρία

Νέες καταλήψεις συριακών εδαφών και υποδομών από το Ισραήλ

Από τη χτεσινή συνάντηση των Ερντογάν - Φιντάν με τον Μπαρζανί
Από τη χτεσινή συνάντηση των Ερντογάν - Φιντάν με τον Μπαρζανί
Με νέες απειλές της Αγκυρας κατά των Κούρδων της Συρίας και «προειδοποιήσεις» για νέα εισβολή στη βόρεια Συρία, νέες καταλήψεις συριακών εδαφών και στρατηγικών υποδομών από το Ισραήλ, επίσημη ισραηλινή έκθεση που αναβαθμίζει την «απειλή» της Τουρκίας, καθώς και περισσότερες επαφές της κυβέρνησης των τζιχαντιστών με ξένες κυβερνήσεις, συνεχίστηκαν οι διεργασίες και οι εξελίξεις που εντείνονται στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή μετά την επικράτηση των τζιχαντιστών στη Δαμασκό με ευρωατλαντική στήριξη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επικαλούμενος την «επίτευξη του στόχου της Τουρκίας χωρίς τρομοκρατία», επανέλαβε τις απειλές εναντίον της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και των μαχητών των PYD - YPG στη Συρία (που η Αγκυρα καταγγέλλει ως «παρακλάδι» του ΡΚΚ - κι ενώ αυτές συνεργάζονται πολύμορφα με τον αμερικανικό στρατό). Δήλωσε δε ότι «ο κύκλος στενεύει για την αυτονομιστική οργάνωση».

«Δεν θα συναινέσουμε στην αποσύνθεση της Συρίας και στη διατάραξη της ενιαίας δομής της», είπε, προσθέτοντας: «Η Τουρκία έχει αποδείξει πολλές φορές ότι έχει ακλόνητη βούληση να προστατεύσει την επιβίωσή της. Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, μία νύχτα μπορεί να ρθούμε ξαφνικά (...) Η μόνη μοίρα που περιμένει αυτούς που προτιμούν τον τρόμο και τη βία είναι να θαφτούν στο χώμα με τα όπλα τους».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση των τζιχαντιστών που στηρίζει η Αγκυρα, υποστήριξε ότι «η νέα διοίκηση στη Συρία επιδεικνύει μια εξαιρετικά αποφασιστική στάση για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της ενιαίας δομής της χώρας», προσθέτοντας ότι «με την επανάσταση στη Συρία (...) οι ελπίδες της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης "χτύπησαν τοίχο"».

Σε ένα τέτοιο φόντο η Τουρκία εξαπέλυσε την Κυριακή νέες επιθέσεις στη βόρεια Συρία, ανακοινώνοντας την «εξουδετέρωση» 32 μελών του ΡΚΚ, ενώ έκανε λόγο για εξόντωση 4 ακόμα μελών της οργάνωσης σε επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, μιλώντας στο CNN Turk, απείλησε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει επίθεση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων YPG, αν η οργάνωση δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Αγκυρας να παραδώσει τα όπλα. Σημείωσε επίσης ο Ρ. Τ. Ερντογάν έδωσε εντολή σε Τούρκους στρατιώτες να αναλάβουν τη διαχείριση των φυλακών και των στρατοπέδων στη βορειοανατολική Συρία όπου κρατούνται μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» - και όπου μέχρι τώρα υπεύθυνες είναι οι υπό κουρδική ηγεσία «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» - εφόσον η νέα συριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει.

Κατάληψη κομβικού φράγματος από το Ισραήλ

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στ. Ντουζαρίκ, δήλωσε ότι «δεν θέλουμε να δούμε περισσότερη βία στη Συρία» και ότι «είναι σημαντικό όλες οι δυνάμεις στην περιοχή και πέραν αυτής να εργαστούν για τον ίδιο στόχο...».

Το δε Ισραήλ, μέσω του γενικού διευθυντή του ΥΠΕΞ, Εντεν Μπαρ, ζήτησε «η διεθνής κοινότητα να καλέσει την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις και τους σκοτωμούς», αφού «οι Κούρδοι πρέπει να προστατευθούν από τη διεθνή κοινότητα».

Την ίδια ώρα, βέβαια, το Ισραήλ επεκτείνει την κατοχή στα Υψίπεδα του Γκολάν και σε άλλα συριακά εδάφη.

Ρεπορτάζ του «Middle East Monitor», επικαλούμενο συριακά ΜΜΕ, αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το φράγμα Al-Mantara, στη συριακή περιοχή της Κουνέιτρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Ισραηλινοί στρατιώτες προχώρησαν στην περιοχή, εγκαθιστώντας στρατιωτικές βάσεις σε πολλά σημεία και περιορίζοντας τη μετακίνηση προς και έξω από την περιοχή.

Το φράγμα Al-Mantara θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά της νότιας Συρίας και όπως λέγεται αποτελεί την κύρια πηγή υδροδότησης για την Κουνέιτρα και τη γύρω περιοχή, που εκτείνεται μέχρι την περιφέρεια Daraa.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε έκθεση της Επιτροπής Nagel - η οποία συγκροτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση - για τον «αμυντικό» προϋπολογισμό και τη στρατηγική ασφαλείας, η οποία υποβλήθηκε στην κυβέρνηση Νετανιάχου, η Τουρκία εμφανίζεται ως απειλή ισότιμη ακόμα και με αυτήν του Ιράν, εξαιτίας «απειλής από τη Συρία», που «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο από την ιρανική απειλή». Προτείνει μεταξύ άλλων δραστική αύξηση του ισραηλινού στρατιωτικού προϋπολογισμού.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Μπ. Νετανιάχου μίλησε για «θεμελιώδεις αλλαγές στη Μέση Ανατολή» και «νέες δυνάμεις» που «εισέρχονται στην αρένα» της αντιπαράθεσης, καλώντας «να είμαστε προετοιμασμένοι για το απροσδόκητο».

Επίσκεψη Μπαρζανί στην Αγκυρα

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις επιχειρήσεις και τις απειλές εναντίον των Κούρδων της Συρίας, η Αγκυρα εντείνει επαφές με το ιρακινό Κουρδιστάν και κινήσεις για μια πιθανή «διευθέτηση» του Κουρδικού εντός της Τουρκίας.

Χτες, Ερντογάν και Φιντάν υποδέχτηκαν στην Αγκυρα τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, Μ. Μπαρζανί, με τον οποίο συζήτησαν «τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της KRG (σ.σ. περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν) και περιφερειακά ζητήματα».

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, «ο Ερντογάν μετέφερε στον Μπαρζανί ότι η Τουρκία αποδίδει σημασία στη σταθερότητα και στην ασφάλεια του Ιράκ υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη γειτονική Συρία και ότι καταβάλλει προσπάθειες ώστε οι εξελίξεις στη Συρία να μην ανοίξουν τον δρόμο για περισσότερη αστάθεια στην περιοχή. Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι τρομοκρατικές ομάδες και οι θυγατρικές τους δεν έχουν θέση στο μέλλον της Συρίας».

Παράλληλα, «υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης έργων που θα ενισχύσουν τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής, ιδιαίτερα του Δρόμου Ανάπτυξης».

Ο «Δρόμος» («Development Road Project») απασχόλησε έντονα και την επίσκεψη που έκανε στο Ιράκ το 2024 ο Ερντογάν (μετά από 12 χρόνια), για τα οφέλη που θα είχαν ένα δίκτυο περίπου 1.200 χλμ. οδικών αξόνων και άλλα τόσα χιλιόμετρα σιδηροδρόμου, συνδέοντας το ιρακινό λιμάνι Αλ Φάου (στον Περσικό Κόλπο) με τη μεθόριο Τουρκίας - Ιράκ κι από εκεί με την Ευρώπη.

Χτες επίσης αντιπροσωπεία του σοσιαλδημοκρατικού «φιλοκουρδικού» κόμματος DEM συναντήθηκε και με την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού CHP, ενώ αναμένεται συνάντηση και με τον φυλακισμένο πρώην συμπρόεδρο και ηγετικό στέλεχος του (προκατόχου του DEM) HDP, Σ. Ντεμιρτάς. Αντιπροσωπεία του DEM συνάντησε πρόσφατα στο νησί - φυλακή Ιμραλί το ιδρυτικό στέλεχος του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που δήλωσε έτοιμος να συμβάλει ενεργά σε νέο γύρο «ειρηνευτικών» συνομιλιών.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του συγκυβερνώντος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Φ. Γιλντίζ, που επικαλούμενος τα προβλήματα υγείας του Οτσαλάν υπερασπίστηκε το ενδεχόμενο αποφυλάκισής του.

Περιοδεία της κυβέρνησης των τζιχαντιστών

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των τζιχαντιστών στη Συρία, παράλληλα με το μπαράζ επαφών με «δυτικές» κυβερνήσεις, πραγματοποιεί σειρά επαφών με ηγεσίες αραβικών χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΥΠΕΞ των τζιχαντιστών, Ασαντ Αλ Σιμπάνι, και ο υπουργός Αμυνας, Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών, Ανάς Χατάμπ, πραγματοποίησαν περιοδεία σε Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία, σε συνέχεια των επαφών στη Σαουδική Αραβία.

Την Κυριακή, η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των τζιχαντιστών συναντήθηκε στο Κατάρ με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι.

Ο Καταριανός πρωθυπουργός «επανέλαβε τη θέση του Κατάρ υπέρ της ενότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Συρίας».

Επειτα από συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ Χουλαΐφι, ο Σύρος ομόλογός του δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι παρουσίασε σε αξιωματούχους του Κατάρ τον «οδικό χάρτη» της νέας συριακής κυβέρνησης και είπε ότι αυτή επιθυμεί να έχει «πολύ καλές σχέσεις με την περιοχή».

Ανανέωσε, δε, «την έκκλησή μας στις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις» που έχουν επιβάλει κατά της Συρίας - αίτημα που υποστηρίζει και η Ντόχα - καθώς συνιστούν «εμπόδιο για μια ταχεία ανάκαμψη» της συριακής οικονομίας.

Το Κατάρ στήριζε σταθερά την «αντιπολίτευση» κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, ενώ σε αντίθεση με άλλες αραβικές χώρες δεν αποκατέστησε ποτέ διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος ανατράπηκε στις 8 Δεκέμβρη από τους τζιχαντιστές, με τη στήριξη ΗΠΑ, Τουρκίας, Ισραήλ και άλλων «συμμάχων».

Μετά την Τουρκία, το Κατάρ ήταν η δεύτερη χώρα που άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στη Δαμασκό μετά την πτώση Ασαντ, ενώ στη χτεσινή επανέναρξη των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, για πρώτη φορά μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Συρία από τους τζιχαντιστές, η «Qatar Airways» πραγματοποίησε την πρώτη πτήση της προς τη συριακή πρωτεύουσα, μετά από μια διακοπή σχεδόν 13 χρόνων.

Νωρίτερα, ένα αεροπλάνο της «Syrian Airlines» απογειώθηκε για τη Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ και η Ιορδανία ανακοίνωσε χτες την αποστολή «δοκιμαστικής πτήσης» στη Δαμασκό.

Σε αυτές τις δύο χώρες, σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και Ιορδανία, συνεχίστηκε η περιοδεία της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης των τζιχαντιστών.

Τη Δευτέρα πραγματοποίησαν συναντήσεις στα ΗΑΕ, μεταξύ άλλων με τον σεΐχη Abdallah bin Zaid al-Nahyan, αναπληρωτή πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ.

Χτες, η περιοδεία τους συνεχίστηκε στο Αμμάν, όπου συνάντησαν μεταξύ άλλων τον Ιορδανό ΥΠΕΞ, Ayman al-Safadi, με αντικείμενο τη συζήτηση «μηχανισμών συνεργασίας σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων των συνόρων, της ασφάλειας, της Ενέργειας, των μεταφορών, του νερού, του εμπορίου».

Ο ΥΠΕΞ των τζιχαντιστών ισχυρίστηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι «η νέα κατάσταση στη Συρία τερμάτισε τις απειλές που προηγουμένως στρέφονταν ενάντια την ασφάλεια του βασιλείου (σ.σ. της Ιορδανίας), όσον αφορά τα ναρκωτικά και το Captagon».

«Θα πάρουμε τον χρόνο μας για διάσκεψη εθνικού διαλόγου...»

Ο Αλ Σιμπάνι ανέφερε ακόμα ότι αναμένεται η συγκρότηση μιας επιτροπής χωρίς αποκλεισμούς, «από όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας και όλες τις περιοχές», για να προετοιμαστεί για μια «διάσκεψη εθνικού διαλόγου» για το μέλλον της Συρίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι «θα πάρουμε τον χρόνο μας» σε ό,τι αφορά αυτήν τη διάσκεψη, σε συνέχεια και των δηλώσεων του ηγέτη των τζιχαντιστών, Αλ Σαράα, ο οποίος δήλωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 χρόνια για τη διενέργεια εκλογών στη Συρία...

Από την πλευρά του, ο Al-Safadi δήλωσε ότι η Ιορδανία υποστηρίζει την ανοικοδόμηση της Συρίας «στα θεμέλια που διαφυλάσσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την ενότητά της και εκπληρώνουν τα δικαιώματα του λαού της».

Πρόσθεσε ότι η Ιορδανία είναι έτοιμη να παράσχει «αμέσως ηλεκτρική ενέργεια στους αδελφούς μας» και «να συνεργαστούμε για την παροχή αερίου».

Εξαιτίας του μακρόχρονου πολέμου και των ασφυκτικών αμερικανικών κυρώσεων, η Συρία αντιμετωπίζει σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις. Η ηλεκτροδότηση διαρκεί στις περισσότερες περιοχές μόλις δύο ή τρεις ώρες τη μέρα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, στέλεχος της συριακής εταιρείας διανομής ηλεκτρικού ρεύματος δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ότι η χώρα θα δεχθεί δύο πλοία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία και το Κατάρ για να ενισχύσει τις ενεργειακές προμήθειες που έχουν πληγεί από ζημιές. Ο Χαλέντ Αμπού Ντάι δήλωσε ότι τα πλοία θα παράσχουν 800 μεγαβάτ, χωρίς να προσδιορίσει πότε και για πόσο θα γίνει αυτό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ορισμένες εξαιρέσεις για 6 μήνες όσον αφορά τις κυρώσεις για τις συναλλαγές με κρατικούς θεσμούς στη Συρία, επικαλούμενες την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι εξαιρέσεις επιτρέπουν κάποιες ενεργειακές συναλλαγές και προσωπικά εμβάσματα στη Συρία, ωστόσο διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει άρση κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ