«Την ατσάλινη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην άμυνα της Ιαπωνίας» αλλά και στο «να συνεχίσουν να εμβαθύνουν την ισχυρή οικονομική και εμπορική σχέση» με την Ιαπωνία υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σε επίσημη συνάντηση που είχε χτες στο Τόκιο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ισίμπα Σιγκέρου, λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση Τραμπ (20 Γενάρη) και ενώ σειρά συναντήσεων που είχε και στη Σεούλ επιβεβαιώνει τη βαρύτητα που έχουν οι ισορροπίες στον Ινδο-Ειρηνικό για τα αμερικανικά μονοπώλια.
Σε συνάντηση δε με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Ιγουάγια Τακέσι, ο Μπλίνκεν συζήτησε - σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «τα τεράστια επιτεύγματα στη διμερή μας σχέση τα τελευταία τέσσερα χρόνια» και μαζί εξέτασαν «τη Συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας και της ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό». Επίσης «τη σημασία της συνεχιζόμενης τριμερούς συνεργασίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας», όπως και «τις βαθιές ανησυχίες σχετικά με την επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας», μετά και από δοκιμαστική εκτόξευση νέου «υπερηχητικού πυραύλου» στην οποία προχώρησε τη Δευτέρα η Πιονγιάνγκ.
Σε αυτό το φόντο, η Ουάσινγκτον προωθεί ήδη νέο εξοπλιστικό πακέτο στο Τόκιο, που περιλαμβάνει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, άλλο σχετικό εξοπλισμό και εκπαίδευση, συνολικής αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Ολα αυτά ενώ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, υποστήριξε ότι η προχτεσινή εκτόξευση αφορούσε «βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς» που προορίζεται «να ενισχύσει σταδιακά την πυρηνική αποτροπή της χώρας» και «θα αποτρέψει αξιόπιστα όλους τους αντιπάλους στην περιοχή Ειρηνικού που θα μπορούσαν να πλήξουν την ασφάλεια του κράτους μας». Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της χώρας, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την περιοχή της Πιονγιάνγκ και διένυσε 1.500 χιλιόμετρα, με ταχύτητα δωδεκαπλάσια από αυτή του ήχου (Mach 12), πριν πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Οι επαφές του Μπλίνκεν στις δύο από τις σημαντικότερες συμμάχους των ΗΠΑ προγραμματίστηκαν σε μια περίοδο που γίνονται φανερές και οι αντιθέσεις μεταξύ των «στενών εταίρων».
Ηταν ενδεικτικό το μπλόκο που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην εξαγορά του αμερικανικού κολοσσού «US Steel» από την ιαπωνική χαλυβουργία «Nippon Steel» (εκτιμώμενης αξίας σχεδόν 15 δισ. δολαρίων), υποστηρίζοντας ότι η συγχώνευση «θα έθετε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χάλυβα των ΗΠΑ υπό ξένο έλεγχο και θα έβαζε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλειά μας, όπως και τις ζωτικής σημασίας εφοδιαστικές αλυσίδες». Από τη μεριά τους, πάντως, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν από κοινού κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για «παράνομη ανάμειξη» στο σχέδιο εξαγοράς της «US Steel». Ο δε υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, Γιότζι Μούτο, χαρακτήρισε «ακατανόητη και λυπηρή» την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Στη Σεούλ, από την άλλη, ο Μπλίνκεν βρέθηκε εν μέσω εντεινόμενων ενδοαστικών διεργασιών, που όλα δείχνουν ότι συνδέονται και με τη συζήτηση γύρω από την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων στενής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον.
Θυμίζουμε ότι η πρόταση μομφής κατά του πρώην Προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ, η οποία υπερψηφίστηκε στα μέσα Δεκέμβρη, αλλά και η αποτυχημένη προσπάθειά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα στις αρχές Δεκέμβρη, συνδέθηκαν με μια συζήτηση για το πόσο κινδυνεύει η «εθνική ασφάλεια» της χώρας. Σε βάρος του Γιουν εκδόθηκε εξάλλου και ένταλμα σύλληψης, με κατηγορίες για εξέγερση, το οποίο δεν εκτελέστηκε, μετά από εμπόδια που έθεσαν στην αστυνομία μέλη της ίδιας της προεδρικής φρουράς. Χτες εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, αφού την Κυριακή δικαστήριο της Σεούλ απέρριψε προσφυγή συνηγόρων του Γιουν να ακυρωθεί το πρώτο ένταλμα σύλληψής του.
Υποδεχόμενος τον Μπλίνκεν, πάντως, ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ, Τσο Ταέ Γιουλ έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι «υπό την (υπηρεσιακή) προεδρία του Τσόι Σανγκ Μοκ θα διασφαλιστεί η σταθερότητα της διακυβέρνησης του κράτους και της σχέσης Νότιας Κορέας - ΗΠΑ».