Ακάθεκτη προχωρά η κυβέρνηση στην παράδοση ενός μεγάλου τμήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης στα χέρια του κεφαλαίου και ειδικότερα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Οι βασικοί άξονες εισβολής των ιδιωτικών εταιριών στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να αποτελέσουν το λεγόμενο τρίτο πυλώνα του καταλήχτηκε χτες στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, με τους εκπροσώπους των εταιριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Εργασίας, καθώς δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κυβέρνηση θα φροντίσει για τη θέσπιση κινήτρων --φορολογικών και άλλων-- ώστε η ιδιωτική ασφάλιση να γίνει πιο «ελκυστική» για τους εργαζόμενους. Η ιδιωτική ασφάλιση θα είναι τυπικά προαιρετική, επαγγελματική και πλήρως κεφαλαιοποιητική.
Οι εργαζόμενοι θα εξαναγκαστούν ουσιαστικά μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών κύριων συντάξεων και αδύναμων επικουρικών να στραφούν στη λεγόμενη επαγγελματική ασφάλιση. Οι κανόνες λειτουργίες των επαγγελματικών ταμείων που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν στο εξωτερικό προβλέπουν ότι τα χρήματα των εργαζομένων «τα εγγυούνται» οι εργοδότες, οι οποίοι τα διαχειρίζονται σε συνεργασία με τράπεζες ή ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες!
Αποκαλυπτικές για το τι θα γίνει στο κοντινό μέλλον ήταν και οι σχετικές δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη στην τελευταία εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, όπου ο υπουργός Οικονομίας ευνοούσε την εξάπλωση της ιδιωτικής ασφάλισης και στην επικουρική που αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα του συστήματος, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Στη φάση των «ανιχνεύσεων» έμεινε η χτεσινή πολύωρη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Δ. Ρέππα, με τους εκπροσώπους των Τραπεζών και της ΟΤΟΕ για το λεγόμενο Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επιμένει στην επιβλαβή λογική, σύμφωνα με την οποία τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων μπορούν να διαφυλαχτούν με επιμέρους δήθεν προστατευτικές ρυθμίσεις, όταν η κυβέρνηση ανατρέπει ριζικά το υφιστάμενο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να επιβάλει έναν ασφαλιστικό μεσαίωνα.
Το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε για άλλη μια φορά χτες να κλείσει ένα μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης στον ευαίσθητο χρηματοπιστωτικό τομέα. Επιχείρησε να οδηγήσει σε μια ακόμα συναίνεση, ώστε να επιβάλει τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης στους τραπεζοϋπαλλήλους και αυτοί να διαχωριστούν από τον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Οι τραπεζίτες κάνουν καθαρό ότι δε θέλουν να συνεισφέρουν οικονομικά στο ενιαίο Ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων που διεκδικεί η ΟΤΟΕ, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να καταβάλουν άμεσα ένα υπέρογκο ποσό. Να σημειωθεί ότι με την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ ουσιαστικά, θα υπάρξει ταυτόχρονα μια εξαιρετικά μεγάλη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη από 22% που είναι σήμερα στο 13,3%, σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Στη χτεσινή σύσκεψη από ένα σημείο και ύστερα συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος. Μετά τη συνάντηση ο Δ. Ρέππας επισήμανε με δηλώσεις του ότι το κύριο ζήτημα συζήτησης ήταν ο τρόπος δημιουργίας του ενιαίου ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων και η χρηματοδότησή του. Μίλησε για ιδιομορφίες στο χώρο των τραπεζών καθώς τα επικουρικά ταμεία είναι ΝΠΙΔ, στα οποία συνυπάρχει η επικούρηση με τη λεγόμενη συμπληρωματική ασφάλιση. Πρόσθεσε ότι θα γίνει πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο.