Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρωτοστατεί για μεγαλύτερη εμπλοκή στο μέτωπο της Συρίας

Eurokinissi

Με την ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατεί εντός ΕΕ για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στο μέτωπο της Συρίας συνεδρίασε χτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) στις Βρυξέλλες, την ώρα που και με δική της ευθύνη «τρέχουν» επικίνδυνα σχέδια σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Η ατζέντα του ΕΣ ήταν, για άλλη μια φορά, «φωτιά», καθώς αντανακλώντας την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έπιανε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, τη «θέση της ΕΕ στον κόσμο», την «ανθεκτικότητα και ετοιμότητά» της να χειριστεί προβλήματα και κρίσεις, τη μετανάστευση και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Γεωργία και τη Μολδαβία (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη).

Οι δηλώσεις, δε, Μητσοτάκη «μπαρούτι». Ενδεικτικά, προσερχόμενος στη Σύνοδο, εστίασε στην «ανάγκη της στήριξης της οικονομικής και γεωπολιτικής δυναμικής της ηπείρου μας, είτε μιλάμε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε συνέχεια των συστάσεων της έκθεσης Draghi (σηματοδοτεί το πέρασμα στα επόμενα στάδια πολεμικής οικονομίας) είτε μιλάμε για την ενίσχυση της αμυντικής της δυνατότητας, να μπορεί από μόνη της να αποτρέψει τις όποιες απειλές ενδεχομένως να εκδηλωθούν έναντι της ΕΕ».

Αναζητώντας αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων μέσα κι από την ανάληψη ακόμα πιο ενεργών ρόλων στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση μιας πιο ενεργού αμυντικής πολιτικής της ΕΕ». Παρέπεμψε για περαιτέρω συζήτηση σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Φεβρουάριο, επέμεινε ωστόσο ότι η ΕΕ «πρέπει να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή της άμυνα».

Στο Μεσανατολικό, ενημέρωσε το ΕΣ για την «επίσκεψή» του τη Δευτέρα στον Λίβανο «και κυρίως για την ανησυχία, η οποία υπάρχει και στον Λίβανο και στη Συρία για την ανάγκη προστασίας των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων», αναπαράγοντας άλλοθι επεμβάσεων. Θυμίζουμε ότι η ελληνική μαζί με τις κυβερνήσεις Κύπρου και Αυστρίας παρουσίασαν ήδη από τη Δευτέρα «πρωτοβουλία στήριξης» της Συρίας, αλλά και «πολιτικής παρέμβασης», μέσω «ειδικού απεσταλμένου», με «ενεργή παρουσία ΕΕ και των κρατών - μελών στη Δαμασκό για την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της κατάστασης», αλλά και «συνέχιση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Από τη μεριά του, στη χτεσινή Σύνοδο ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωνε πως «δεν μπορούμε να διεκδικούμε ρόλο και να μην έχουμε αντιπρόσωπο για το θέμα της Συρίας. Οι εξελίξεις "τρέχουν". Πρέπει να είμαστε μπροστά, πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές».

Χέρι - χέρι η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου με τον ακρωτηριασμό δικαιωμάτων της

Την κατάθεση της πρότασης τόνισε χτες στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, εμφανιζόμενος μάλιστα βέβαιος ότι «η ΕΕ και η Ελλάδα θα διατηρήσουν ουσιαστική παρουσία στην περιοχή, μεριμνώντας για την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου», αυτό που κόβεται και ράβεται αναλόγως των σχεδιασμών του κεφαλαίου.

Διόλου τυχαία, στη γείτονα πληθαίνουν συζητήσεις και διαρροές για μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τη νέα συριακή κυβέρνηση. Δημοσιεύονται μάλιστα αναλυτικοί χάρτες που διαγράφουν τελείως την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή. Κι αυτό, την ώρα που στο νησί «τρέχουν» σχέδια ΝΑΤΟποίησής του με περισσότερες βάσεις στα χέρια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, επιβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο «ασφάλεια» δεν φέρνουν, αλλά δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η θέση της Λευκωσίας στον ευρωατλαντικό καταμερισμό.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ψέλλιζε χτες κάτι φληναφήματα του τύπου «είμαστε και θα είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ενώ από την άλλη, επιβεβαιώνοντας το κουβάρι των ανταγωνισμών, έλεγε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση μεγάλων γεωστρατηγικών εξελίξεων και ανακατατάξεων». Εξελίξεις και ανακατατάξεις για τις οποίες, βέβαια, υπόλογη είναι και η κυβέρνηση όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και μορφώματα, που χαιρέτισαν την πτώση Ασαντ από την δράση Τούρκων και Ισραηλινών με τις πλάτες των Αμερικανών, όπως ακριβώς χαιρέτιζαν και την ευρωατλαντική επέμβαση στη Λιβύη με τα αντίστοιχα αποτελέσματά της, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Εξάλλου, πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ανέβαλε το προγραμματισμένο για χθες ταξίδι του στο Βελιγράδι όχι για λόγους υγείας, αλλά επειδή αναμένονται εξελίξεις, πιθανώς και τις αμέσως επόμενες μέρες, οπότε όλα τα κέντρα είναι σε εγρήγορση, αναλύοντας πληροφορίες και συντάσσοντας αντίμετρα.

Σε αυτό το φόντο, ο Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Φινλανδία όπου το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται «Ατυπη Σύνοδος Βορρά - Νότου» (μετέχουν και οι πρωθυπουργοί των Ιταλίας, Σουηδίας και Φινλανδίας καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάγια Κάλας), ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ