Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προετοιμασίες για μεγαλύτερο πόλεμο και συζητήσεις για «ειρήνη»

Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ για περισσότερα όπλα στο Κίεβο προκειμένου να «διαπραγματευτεί» από την καλύτερη δυνατή θέση

Από τη συνάντηση του Ουκρανού ΥΠΕΞ με τον γγ του ΝΑΤΟ

2024 The Associated Press. All

Από τη συνάντηση του Ουκρανού ΥΠΕΞ με τον γγ του ΝΑΤΟ
Συζητήσεις για αναπροσαρμογή της τακτικής γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα διεξάγονται στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε μια πολύ κρίσιμη φάση.

Παράλληλα με τις βολιδοσκοπήσεις και τα σενάρια για τους όρους διαπραγμάτευσης, τις «εγγυήσεις ασφαλείας» από ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κίεβο, τα «ανταλλάγματα», το ευρωατλαντικό στρατόπεδο συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία και προετοιμάζεται για ενδεχόμενη γενικευμένη σύγκρουση με τη Ρωσία, ενισχύοντας τις θέσεις του στην Ανατολική Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά, προχτές, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη στο πλαίσιο του NATO για τη φύλαξη του εναέριου χώρου του αεροδρομίου Ζέσου της Πολωνίας, στέλνοντας περίπου 100 στρατιωτικούς, συστήματα αεράμυνας NASAMS και μαχητικά F-35. Το αεροδρόμιο, περίπου 100 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία, διαδραματίζει ρόλο στρατηγικής σημασίας στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ εναλλάσσονται στη φύλαξή του.

Αμερικανοί στρατιωτικοί σταθμεύουν εκεί το τρέχον διάστημα και το αεροδρόμιο προστατεύεται από συστοιχίες «Patriot».

Η Γερμανία έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα αναπτύξει δικές της συστοιχίες «Patriot» στη νοτιοανατολική Πολωνία στις αρχές του 2025.

Στις Βρυξέλλες συναντιούνται χθες και σήμερα οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία προκειμένου να προετοιμαστεί για ενδεχόμενες «ειρηνευτικές συνομιλίες» με τη Ρωσία «από τις καλύτερες δυνατές θέσεις», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, σε μια φάση του πολέμου που οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν καθημερινά στα ανατολικά.

Επίσης, θα συγκληθεί και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.

Περισσότερα όπλα, λιγότερες συζητήσεις για διαπραγματεύσεις

Το ΝΑΤΟ δεν συζητά πρόσκληση ένταξης για την Ουκρανία, μόνο προμήθειες όπλων, ξεκαθάρισε χτες ο Μ. Ρούτε, παραπέμποντας σε παλιότερες αποφάσεις συνόδων του ΝΑΤΟ για ένταξη της Ουκρανίας, αλλά χωρίς πρόσκληση ή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τις προηγούμενες μέρες το Κίεβο άφηνε να εννοηθεί ότι θα θέσει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ ζήτημα πρόσκλησης ένταξης.

«Θα επικεντρωθούμε τις επόμενες δύο ημέρες σε αυτό που είναι απαραίτητο τώρα (...), να διασφαλίσουμε ότι η στρατιωτική βοήθεια θα πάει στην Ουκρανία», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα ανταλλάγματα που θα λάβει η Ουκρανία για να αποδεχτεί να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, ο Ρούτε είπε: «Θα έλεγα περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και λιγότερες συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια ειρηνευτική διαδικασία».

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε στο «Sky News» ότι η «καυτή φάση» της σύγκρουσης θα μπορούσε να τελειώσει εάν τα ουκρανικά εδάφη που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου τεθούν υπό μια «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.

«Η συνάντηση τις επόμενες δύο ημέρες θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία, όποτε κι αν αποφασίσει να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, θα το κάνει από θέση ισχύος» με περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο Ρούτε.

Ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε ότι «αυτήν τη στιγμή, το μέτωπο δεν κινείται από τη Δύση προς την Ανατολή, αλλά από την Ανατολή στη Δύση αργά», ενώ το ΝΑΤΟ «αναλύει προσεκτικά τις απώλειες της Ρωσίας στην επίθεσή της».

«Η Ρωσία δεν μπορεί να υπαγορεύσει την ειρήνη στην Ουκρανία», είπε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, που επισκέφτηκε προχτές το Κίεβο, προσθέτοντας ότι θέλει να «διερευνήσει τρόπους που μπορούν να οδηγήσουν σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία». Πριν από μέρες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, την πρώτη μετά από δύο χρόνια.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ταχείας εισδοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Σολτς το απέρριψε έμμεσα λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ «έχει ήδη λάβει αποφάσεις για το θέμα αυτό» στις Συνόδους Κορυφής στο Βίλνιους και στην Ουάσιγκτον.

Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, έκανε προχτές για πρώτη φορά λόγο για «διαπραγματεύσεις», τονίζοντας ότι η ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία είναι ουσιαστικής σημασίας για να βρεθεί η χώρα στην ισχυρότερη δυνατή θέση για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Πρόκειται για την πιο σαφή διατύπωση που έχει χρησιμοποιήσει ο Στάρμερ σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία με μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο «Ρόιτερς» αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Στάρμερ σημείωσε επίσης ότι είναι «ζωτικής σημασίας όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να σπεύσουν για να προστατεύσουν το κοινό μας μέλλον», καθώς «το μέλλον της ελευθερίας στην Ευρώπη αποφασίζεται σήμερα».

Σε εξέλιξη συζητήσεις για ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για την αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε από το Κίεβο η νέα επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, την Κυριακή, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε περίπτωση επίτευξης εκεχειρίας, που μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη στρατευμάτων για την παρακολούθηση της τήρησής της.

Νέα δημοσιεύματα φέρουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να συζητούν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματά τους στην Ουκρανία για να παρακολουθήσουν μια κατάπαυση του πυρός σε περίπτωση που αυτή επιτευχθεί.

Οπως μετέδωσε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), επικαλούμενο πηγές, οι συζητήσεις δεν γίνονται εντός του ΝΑΤΟ αλλά μεταξύ χωρών.

Πηγές του ΝΑΤΟ δήλωσαν στο AFP ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ μπορεί να αποκλειστούν από την πιθανή διαδικασία διευθέτησης. Ετσι ορισμένες αναζητούσαν τρόπους για να βεβαιωθούν ότι θα είχαν μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της, η «Wall Street Journal» μετέδωσε ότι «Δυτικοί» αξιωματούχοι εργάζονται ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο για να αναπτύξουν μια συμφωνία, η οποία θα παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο με αντάλλαγμα την παραίτηση από εδάφη που καταλήφθηκαν από τον ρωσικό στρατό. Το ρεπορτάζ τονίζει ότι η ουκρανική σύγκρουση έχει εξελιχθεί εδώ και καιρό σε πόλεμο φθοράς. Η δε νίκη του Ντ. Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ενίσχυσε την πρόθεση των «Δυτικών συμμάχων» της Ουκρανίας να την ωθήσουν σε διαπραγματεύσεις, υπό την ανησυχία ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μειώσει τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Συνομιλίες στη «σκιά» του νέου ρωσικού πυραύλου

Η επίθεση της Ρωσίας σε μια εγκατάσταση ουκρανικού στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος με τον τελευταίο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς «Oreshnik» συζητήθηκε μεταξύ άλλων, χτες, στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, όπου συμμετέχει και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Αντρ. Σίμπιχα.

Η χρήση αυτού του πυραύλου δεν θα πρέπει «ούτε να αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης ούτε να αποτρέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από το να στηρίξουν την Ουκρανία», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, την ώρα που η Ρωσία απειλεί και ευρωπαϊκούς στόχους, ενώ προειδοποιεί ότι ο «Oreshnik» δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τα υπάρχοντα «δυτικά» αντιπυραυλικά συστήματα.

Ο Σίμπιχα ζήτησε από τους ΝΑΤΟικούς να δώσουν στο Κίεβο 20 νέα συστήματα αεράμυνας ώστε να αντικρούσει τα πλήγματα των ρωσικών πυραύλων, όπως συστήματα «Ηawks», «Nasams», ή «Iris-T».

Νωρίτερα, ο Β. Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να εφοδιάσουν το Κίεβο με τα πιο σύγχρονα όπλα τους για να τα «δοκιμάσουν» στο ουκρανικό έδαφος υπό τις συνθήκες μιας πραγματικής στρατιωτικής σύγκρουσης.

Αλλά και οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Ουκρανίας συζήτησαν προχτές για τον νέο πύραυλο «Oreshnik», για τις προετοιμασίες για την επόμενη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για την Ουκρανία και για τα σχέδια της Ουάσιγκτον για τη στρατιωτική βοήθεια που θα προσφέρει στο Κίεβο το 2025.

Η συνομιλία τους πραγματοποιήθηκε αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την παροχή επιπλέον 725 εκατ. δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πύραυλοι «Stinger» και HIMARS, drones και νάρκες.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία πραγματοποίησε δοκιμή νέων πυραύλων εγχώριας παραγωγής και «επιταχύνουμε την παραγωγή τους», πρόσθεσε.

Μεγάλο στρατιωτικό πακέτο ανακοίνωσε προχτές από το Κίεβο και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει την αποστολή 4.000 drones της εταιρείας «Helsing». Το νέο γερμανικό πακέτο περιλαμβάνει δύο νέα αντιαεροπορικά συστήματα «Iris-T», 10 άρματα μάχης τύπου «Leopard 1A5», 60 οχήματα πεζικού και κύρια άρματα μάχης Μ80 και Μ84, 6.000 μη κατευθυνόμενους και 500 κατευθυνόμενους πυραύλους. Η Γερμανία έχει παραδώσει ή έχει δεσμεύσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 28 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών - μελών του και θα βελτιώσει την προστασία της υποδομής ζωτικής σημασίας εξαιτίας «εχθρικών δολιοφθορών» της Ρωσίας εναντίον των «συμμάχων», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

«Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία και η Κίνα προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τις χώρες μας με πράξεις δολιοφθοράς, κυβερνοεπιθέσεις, παραπληροφόρηση και ενεργειακό εκβιασμό για να μας εκφοβίσουν», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ