Εκδήλωση του ΚΚΕ πριν από λίγες μέρες
Στην εκδήλωση μίλησε ο Αλέξης Γουσόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης - Συκεών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Θεματικές παρεμβάσεις έκαναν ο Σταύρος Τριλυράκης, μέλος της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης - Συκεών, η Ρόζα Μπατζάκα, μέλος της ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης και δημοτική σύμβουλος Νεάπολης - Συκεών, και η Γιώτα Κορομπόκη, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος στο ίδιο δήμο. Σύντομη παρέμβαση έκανε η Ιοκάστη Βασιλειάδη, πρόεδρος του 15μελούς του 1ου Γυμνασίου Συκεών.
Στην κεντρική ομιλία, ο Αλέξης Γουσόπουλος ανέδειξε ότι «συνολικά, όποιο μεγάλο και μικρό πρόβλημα της εποχής και αν εξετάσουμε, θα δούμε ότι από πίσω βρίσκεται το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους που κινεί τα πάντα σε αυτό το σύστημα, το κριτήριο κόστους - οφέλους που διατρέχει τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα κάθε απόχρωσης, οι πολιτικές τους επιλογές εξαπατούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, λέγοντάς τους ότι η ατομική ευημερία και η "μείωση των ανισοτήτων" μπορούν να ικανοποιηθούν σε μια οικονομία που έχει ως κίνητρο το κυνήγι του κέρδους. Το ίδιο παραπλανητική είναι και η πολιτική που υπόσχεται καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους σε "συνεργασία" με τους καπιταλιστές.
«Το ΚΚΕ παλεύει για να μπαίνει όλο και πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, η αστική τάξη και η εξουσία της, να αμφισβητούνται σήμερα η στρατηγική της και οι στόχοι της στους οποίους ομονοούν όλοι οι άλλοι. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι σήμερα για να κερδίσει το παραμικρό ο λαός, πρέπει να το χάσει το κεφάλαιο», κατέληξε ανάμεσα σε άλλα.
Οι παρεμβάσεις στην εκδήλωση ανέδειξαν σημαντικές πλευρές αυτής της αντιλαϊκής στρατηγικής και πώς προωθείται μέσα από τους δήμους.
Ο Σταύρος Τριλυράκης μίλησε για τη σχολική στέγη και τον αγώνα για σχολεία σύγχρονα, ασφαλή, δημόσια και δωρεάν. Δίνοντας μια εικόνα των σχολείων του δήμου, έκανε λόγο για «γερασμένα σχολεία, με υπόγειες τάξεις (όπως ο Παιδικός Σταθμός "Μάνου Λοΐζου"), σχολεία χωρίς αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (το μεγαλύτερο ποσοστό των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων του δήμου), χωρίς γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, σχολεία με τσιμεντένια προαύλια, παιδικοί σταθμοί σε μισθωμένα κτίρια χωρίς μια παιδική χαρά. Ειδικά Σχολεία τα οποία δεν βρίσκονται στην ευθύνη του δήμου και στεγάζονται σε παλιά καταφύγια, σχολεία κλειστά χωρίς φύλαξη τις ώρες μη λειτουργίας τους».
Οπως είπε, μπορεί στον δήμο να μην έγιναν συγχωνεύσεις σχολείων, έγιναν όμως συμπτύξεις τμημάτων, αναστολή λειτουργίας σχολείων, όπως το 2ο Νηπιαγωγείο Αγ. Παύλου, ενώ τα 25άρια τμήματα στην Πρωτοβάθμια και τα 30άρια στη Δευτεροβάθμια δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά κανόνα.
«Το μόνιμο επιχείρημα την δημοτικής διοίκησης, ότι "τα σχολεία μας είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα σχολεία άλλων δήμων", αποτελεί στάχτη στα μάτια, κλείνει το μάτι στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την Παιδεία και αφήνει σκόπιμα αναπάντητο το ερώτημα εάν τα σχολεία μας ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες», σημείωσε ο ομιλητής.
Κατήγγειλε ότι η διοίκηση Δανιηλίδη επικαλείται γι' αυτήν την κατάσταση την υποχρηματοδότηση της κυβέρνησης, την ώρα που ο ίδιος ο δήμαρχος πρωτοστάτησε ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο πέρασμα των σχολικών υποδομών στην ευθύνη των δήμων, χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση. Ετσι, στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε γίνει λίγες μέρες πριν, η διοίκηση παραδέχθηκε ότι δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ στα χέρια των διευθυντών των σχολείων για την αντιμετώπιση πάγιων και έκτακτων αναγκών!
Ο Στ. Τριλυράκης πρόβαλε τις διεκδικήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες στα σχολεία, να αποπληρωθούν με ευθύνη του κράτους τα χρέη σε ιδιωτικές και ανώνυμες εταιρείες για Ενέργεια, επικοινωνία, να διαγραφούν τα χρέη σε ύδρευση και να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για θέσπιση δωρεάν τιμολογίων σε Ενέργεια και ύδρευση και απαλλαγή από τον ΦΠΑ των λογαριασμών για σχολικές δαπάνες. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων.
Σε συνέχεια όλων αυτών, η Ιοκάστη Βασιλειάδη κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση μπουκώνει με χρήματα τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, δαπανά τεράστια ποσά για πολεμικές δαπάνες και την ίδια ώρα δεν προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς και δημιουργεί τάξεις με 25 και 30 μαθητές, δεν προσλαμβάνει ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, δεν βελτιώνει τις υποδομές των κτιρίων, με αποτέλεσμα ακόμα η πρόσβαση των μαθητών ΑμεΑ σε πολλά σχολεία να γίνεται μετ' εμποδίων.
Η Ρόζα Μπατζάκα μίλησε για τα έργα υποδομών στην περιοχή και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ανάπλασης της οδού Επταπυργίου, με προϋπολογισμό 15,7 εκατομμύρια ευρώ που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2020 - '27 και αφορά τον περιβαλλοντικό ανασχεδιασμό της οδού Επταπυργίου, της Καρόλου Κουν και τμήματος της Ρήγα Φεραίου, όπως και 50 κάθετων οδών.
Πρόκειται για έργο βιτρίνας, είπε, και εξήγησε ότι εκτός όλων των άλλων, δεν συνοδεύεται από αναγκαίες μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, τη διαχείριση των όμβριων υδάτων, τη διευθέτηση της κυκλοφορίας κ.τ.λ. Αναφέρθηκε στην κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής που συγκρότησαν Επιτροπή, η οποία έχει προχωρήσει σε δυναμικές παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, καταθέτοντας αιτήματα για ουσιαστική βελτίωση.
Εστίασε επίσης σε μια σειρά από παραδείγματα παραμέλησης βασικών υποδομών (σχολεία, κακοσυντηρημένοι δρόμοι, ανεπαρκείς μηχανισμοί απορροής υδάτων και πρόχειρες κατασκευές, με τη διάβρωση του εδάφους και την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο κατοίκους και περιουσίες) και πρόβαλε την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, με ανακατανομή κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.
Η Γιώτα Κορομπόκη μίλησε για την κατάσταση των δομών Υγείας στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανταποδοτικότητα που οδηγεί σε νέα δημοτικά χαράτσια και αύξηση των παλιών, λιγότερο προσωπικό, πιο κακοπληρωμένο, χωρίς επαρκή ειδίκευση, τη μισθοδοσία του προσωπικού στις αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις κατά κύριο λόγο να καλύπτεται από τα voucher που παίρνει ο δήμος για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, και τώρα μειώνονται οι ώρες και οι μισθοί τους.
Οπως είπε, «στα Δημοτικά Ιατρεία, γίνονται ετήσιες συμβάσεις έργου με γιατρούς, με αμοιβές που δεν ανταποκρίνονται ούτε στην επιστημονικότητα του προσωπικού, και έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Πολλές φορές ειδικότητες, όπως π.χ. ενδοκρινολόγος, λείπουν.
Τα μηχανήματα μεταφέρονται από ιατρείο σε ιατρείο. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους δουλεύουν στις κοινωνικές δομές (κέντρα κοινότητας, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία κ.ά.) και στους παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, 15 και πλέον χρόνια και οι συμβάσεις εξακολουθούν να αναφέρουν ότι "καλύπτουν πρόσκαιρες ανάγκες"».
Πρόσθεσε πως υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, όπου δεν εργάζεται κανένας μόνιμος υπάλληλος και αν το πρόγραμμα τελειώσει, αυτό που θα γίνει είναι ή θα κλείσουν οι δομές ή θα δοθούν σε ιδιώτες. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των δήμων, τους οδηγεί με τη σειρά τους να μετακυλίουν το κόστος στους πολίτες. Οπως για παράδειγμα με τις αυξήσεις σε αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, στα ΚΑΠΗ με τις συνδρομές, κ.λπ.
Και σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον δήμο, επισήμανε το «λουκέτο» που έβαλε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες δομές για να μειώσει το κόστος, ενώ όσες συνέχισαν να λειτουργούν είναι σήμερα υποστελεχωμένες.