Σάββατο 30 Νοέμβρη 2024 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νομοσχέδιο - «ομπρέλα προστασίας» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό αποτελεί στην πραγματικότητα «ομπρέλα προστασίας» για τα μονοπώλια, έναντι των διεκδικήσεων των εργαζομένων για συλλογικές διαπραγματεύσεις και ουσιαστικές αυξήσεις, ανέδειξε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής την Παρασκευή.

Απαντώντας στην προπαγάνδα της κυβέρνησης που επαναλήφθηκε από την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ότι τάχα φτιάχνει «δίχτυ προστασίας» για τους εργαζόμενους, τόνισε πως το νομοσχέδιο αφήνει άθικτο και νομιμοποιεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις που ψηφίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις. «Η υπουργός κοροϊδεύει ασύστολα ότι δήθεν η κυβέρνηση δεν απαγορεύει τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων πάνω από το δίχτυ προστασίας», τόνισε.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο ο κατώτατος μισθός θα μπορεί μόνο να «αυξάνεται» και όχι να μειώνεται. Κι αυτό όταν στο ίδιο το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση περιλαμβάνει ...όχι έναν ούτε δύο αλλά 7 διαφορετικούς λόγους για να μη γίνεται καν αναπροσαρμογή ακόμα και με βάση το αίσχος του «αλγορίθμου».

Οπως είπε ο Χρ. Κατσώτης, η όποια αναπροσαρμογή θα «μπλοκάρεται» με βάση τον νόμο, αν ισχύει έστω και ένα από τα εξής: Οικονομία σε σημαντική ύφεση, σημαντική απόκλιση πληθωρισμού από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, αύξηση του ποσοστού της ανεργίας. Μάλιστα, η ανεργία ως «λόγος παγώματος μισθών» μπήκε στο νομοσχέδιο κατά παραγγελία της εργοδοσίας, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

Παράλληλα, ο μισθός θα «παγώνει» «αν η αναπροσαρμογή δεν δικαιολογείται από τα επίπεδα και τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις (...) και υπάρχει απόκλιση του κατώτατου μισθού από το εξήντα τοις εκατό (60%) του ακαθάριστου διάμεσου μισθού, ή αν υπερβαίνει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, ή αν δεν δικαιολογείται από έκτακτες περιστάσεις». Σε αυτό το σημείο ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η κρίση για το αν μια περίσταση είναι έκτακτη ή όχι αποτελεί «πολιτική επιλογή του κεφαλαίου», με αποτέλεσμα σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, για παράδειγμα, η κυβέρνηση να μειώσει τον κατώτατο στο 60% του διάμεσου και, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, να τον φτάσει στα 600 ευρώ.

Κατήγγειλε ακόμα την αυταπάτη που προσπαθούν να δημιουργήσουν εργοδοσία - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν η ευρωενωσιακή Οδηγία «επιδιώκει να κατοχυρώσει κάλυψη του 80% των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», ενώ στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι ότι νομιμοποιείται η αθλιότητα της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων.

Επισημαίνοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια και κατά την κρίση, αλλά και μετά, έχουν χτυπηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το δικαίωμα της απεργίας, ενώ επιχειρείται να επιβληθεί και αυστηρός έλεγχος στα συνδικάτα, με την ευθύνη όλων των κομμάτων, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι μετά την πρόταση νόμου που έχουν υποβάλει εκατοντάδες συνδικάτα και έχει καταθέσει δύο φορές το ΚΚΕ, αναμένεται εκ νέου υποβολή πρότασης νόμου για τον κατώτατο μισθό και με την υπογραφή ακόμα περισσότερων συνδικάτων (βλ. σελ. 6).

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από το πώς παρουσιάζεται μια εικονική πραγματικότητα, δεν πέφτουν θύματα μιας προπαγάνδας ότι δήθεν έχουν δίχτυ προστασίας» και ότι το ΚΚΕ, με τα μέλη και τους φίλους του, «δίνει όλες του τις δυνάμεις στους κλάδους, στους τόπους δουλειάς για να οργανωθούν οι εργαζόμενοι και ο αγώνας τους για το πλαίσιο διεκδικήσεων που πρόβαλαν στην απεργία στις 20 Νοέμβρη».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ