Τεράστιες ευθύνες ανέλαβε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, μετά τη συμφωνία Πολυζωγόπουλου - Χριστοδουλάκη για παραγραφή των 25 τρισ. που χρωστά το κράτος στο ΙΚΑ και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία
Επί της ουσίας, η περίφημη «συμφωνία» είναι επανάληψη της χρηματοδοτικής πρότασης της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει μόνον το 1% του ΑΕΠ από το 2003 και μετά, την ανάληψη ενός μικρού μέρους του χρέους από το Δημόσιο (1,3 τρισ.) για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από το ΙΚΑ, το οποίο ήδη δύο χρόνια ανακοινώνεται και δεν υλοποιείται, ενώ τα χρέη του ΙΚΑ, προς τους οργανισμούς των ΟΕΚ, ΟΑΕΔ, ΟΕΕ και ΛΑΕΚ, παραπέμπονται να ρυθμιστούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενώ ο Χ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για αποδοχή από τον υπουργό της πρότασης για θεσμοθέτηση ρήτρας, που δήθεν θα εξασφαλίζει την πλεονασματική λειτουργία του ΙΚΑ, ο τελευταίος, όχι μόνο δεν έκανε καμιά αναφορά σε ρήτρα, αλλά και υποστήριξε ότι με το 1% του ΑΕΠ, διασφαλίζεται η μακροχρόνια και αξιόπιστη χρηματοδότηση του ιδρύματος. Ο εμπαιγμός είναι αποκαλυπτικός. Και τίποτα δεν μπορεί να κρύψει ότι το «χαρτί του χρηματοδοτικού» αξιοποιείται από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Οσο για την ίδια την πρόταση, αξίζει εδώ να καταγράψουμε την άποψη του Γ. Σολωμού, πρώην διοικητή του ΙΚΑ, όπως διατυπώθηκε πρόσφατα. «Το προτεινόμενο ποσόν του 1% (470 δισ. σήμερα) - σημειώνει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Η δε διαφαινόμενη κατάργηση των θεσμών της τριμερούς χρηματοδότησης και της υποχρεωτικής απόδοσης του ΝΔ 465/70 θα πλήξει ανεπανόρθωτα την επιδιωκόμενη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».
Γι' αυτή τη συμφωνία, πανηγυρίζει η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, χωρίς να ντρέπεται. Χειροκροτεί, γιατί πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με μια μονοκοντυλιά, διαγράφει διά παντός όλα τα χρέη του Δημοσίου προς το ΙΚΑ, που ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό τρισεκατομμυρίων δραχμών. Που διαγράφει το 1 τουλάχιστον τρισ. της τριμερούς χρηματοδότησης από το 1993 μέχρι σήμερα. Τα 2,5 τρισ. της κρατικής ενίσχυσης προς το ΙΚΑ από το 1975 που δεν αποδίδεται. Αντίστοιχα, το ποσόν που έχει καταληστευτεί από το ΙΚΑ -ΤΕΑΜ, μαζί με τους τόκους τα τελευταία 20 χρόνια, ξεπερνά το 1,5 τρισ. δραχμές με κίνδυνο το «νέο επικουρικό» που θεσμοθετεί η κυβέρνηση να βρίσκεται χωρίς δραχμή. Για να αναφέρουμε μόνον ένα μέρος των κεφαλαίων που έχουν κλαπεί από τα Ταμεία των εργαζομένων.
Αυτή είναι η «καθαρή θέση», από την οποία δήθεν ξεκινάει το Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών, όπως λέει ο Χ. Πολυζωγόπουλος. Ενα Ταμείο χωρίς «δεκάρα τσακιστή». Και γι' αυτήν την εξέλιξη η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Ευθύνες για τις οποίες, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να δώσει λόγο μπροστά στους εργαζόμενους.