Περιοδεία κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ και του βουλευτή του Κόμματος Αγγ. Τζέκη στους Δήμους Δοϊράνης και Μουριών
Αν δεν υπάρξουν τα απαραίτητα έργα που θα οδηγήσουν στη σωτηρία της λίμνης Δοϊράνης, σε λίγα χρόνια η περιοχή θα μαστίζεται από την ξηρασία. Ηδη τα νερά συνεχώς αποτραβιούνται, από τα 13 είδη ψαριών έχουν μείνει μόνο 4, ενώ από τους 300 κατοίκους που ασχολούνταν επαγγελματικά με την αλιεία, μόνο μερικοί συνεχίζουν τη δύσκολη πλέον αυτή εργασία. Τα παραπάνω διαπίστωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης που επισκέφτηκε τους Δήμους Δοϊράνης και Μουριών, συζήτησε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής και μίλησε σε συγκεντρώσεις στα χωριά Δροσάτο, Ακρίτας, Αμάραντα και Αγιο Χαράλαμπο.
«Θα πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος που ζει αυτή την ώρα στον όμορφο αυτό τόπο, έτσι ώστε με τις κινητοποιήσεις του να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για να πάρει άμεσα μέτρα για τη λίμνη», σημείωσε ο Αγγ. Τζέκης.
Ο βουλευτής συνοδευόταν από κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Λ. Νικητίδη και τον υποψήφιο δήμαρχο Δοϊράνης Χρ. Χιονίδη. Στις συναντήσεις με τους δημάρχους Δοϊράνης Θ. Περτσινίδη και Μουριών Χ. Ακριτίδη, συζητήθηκαν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως η ανυπαρξία αναπτυξιακής πολιτικής που οδηγεί τον τόπο στην εγκατάλειψη. Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε ότι από τους 6.000 κατοίκους του Δήμου Δοϊράνης έμειναν μόνο 2.000 και από αυτούς οι περισσότεροι υπερήλικες.
Το κύριο πρόβλημα όμως, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, είναι η οικολογική καταστροφή της λίμνης Δοϊράνης. Αναφέρθηκαν στις πληροφορίες από την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις οποίες άρχισαν τα έργα για να φέρουνε νερό στη λίμνη από έναν παραπόταμο του Αξιού που βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τη Δοϊράνη. Οπως υπολογίζουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της γειτονικής μας χώρας, μέσα στο Σεπτέμβρη θα αρχίσει να τρέχει από τους αγωγούς το νερό που θα ξαναζωντανέψει τη λίμνη της Δοϊράνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υλοποίηση της μελέτης για τη σωτηρία της λίμνης έγινε αφού εξασφαλίστηκαν κονδύλια από ξένες κυβερνήσεις, όχι όμως και της ελληνικής. Το όλο αυτό σχέδιο ο δήμαρχος Δοϊράνης το χαρακτήρισε «φιλί ζωής για τη λίμνη», αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι αρκετό για να επαναφέρει τη Δοϊράνη στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από χρόνια.
Οπως τόνισε ο Αγγελος Τζέκης, «από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν έγινε τίποτε και ανέφερε αυτό που πληροφορήθηκε στο Δήμο Μουριών. Συγκεκριμένα, στον ορεινό όγκο της περιοχής έγιναν δύο αποταμιευτήρες νερού και χρειάζονται 250 εκατομμύρια για να δημιουργηθούν τα αρδευτικά δίκτυα προκειμένου να φέρουν αυτό το νερό στον κάμπο, ώστε οι αγρότες να μη χρειάζεται να το αντλούν από τη λίμνη. Το έργο όμως δεν προχωράει γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητο από την ΕΕ!».
«Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο βουλευτής, γνωρίζοντας ποιο είναι το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Δοϊράνης, θα έπρεπε να πάρει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα απαραίτητα κονδύλια και να τα δώσει εδώ στους δήμους για να γίνουν τα έργα για τη σωτηρία της λίμνης. Θα πρέπει να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα για να "έρθει" νερό στη λίμνη για να αποτραπεί η οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή».
Καταλήγοντας ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε και τα παρακάτω: «Υπάρχουν μελέτες, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Οπως μας είπαν οι εκπρόσωποι της ΤΑ που συναντήσαμε, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή, υποσχέθηκε ενίσχυση για να γίνουν έργα για τη σωτηρία της λίμνης, αλλά παρόλο που πέρασαν δύο χρόνια δεν έγινε τίποτα».
Ακόμη ανακοίνωσε ότι σήμερα Πέμπτη συζητείται το σοβαρό αυτό θέμα στη Βουλή μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ.
Μιλώντας στις συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ στα χωριά της περιοχής, ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι ο τόπος χρειάζεται μια Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνιστική που θα κινητοποιεί το λαό κι όχι να πιστεύουμε ότι μπορούν να λύνονται τα προβλήματα μόνο με υπομνήματα, έγγραφα, εκκλήσεις και παρακαλετά στους προθαλάμους των υπουργείων.