Στις εκδηλώσεις μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε ομιλία από την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία με τους Gravity X και τους «Γκιντίκι».
Στον χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε κεντρική έκθεση με τίτλο «100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο μεγάλος σκηνοθέτης της Επανάστασης». Επίσης στον χώρο λειτουργούσαν θεματικά στέκια των Οργανώσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, με ενδιαφέρουσες εκθέσεις και υλικά.
Στην κεντρική ομιλία η Θεανώ Καπέτη ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Δεν υπάρχει πιο όμορφο ταξίδι από αυτό που στις αποσκευές του κουβαλά τα πιο ωραία ιδανικά που γνώρισε η ανθρωπότητα, τις πιο λαμπρές αξίες, ένα ταξίδι κόντρα στη θύελλα της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης. Αυτό το ταξίδι του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" που μισό αιώνα χτιζόταν και χτίζεται με τα υλικά της συντροφικότητας, της ανιδιοτέλειας, συνεχίζει να κερδίζει τη θέση του στις καρδιές της νεολαίας, γιατί καταφέρνει να συνενώνει την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ με την προοδευτική Τέχνη και τον Πολιτισμό, δίνοντας βήμα στην καλλιτεχνική δημιουργία και αναζήτηση. Σε όλη την Ελλάδα και εδώ στον Βόλο.
Κυβέρνηση και τοπικές αρχές, συνολικά ο κρατικός μηχανισμός, αποδείχτηκαν εκείνες τις μέρες για άλλη μια φορά επιλεκτικά ανίκανοι να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία του λαού. Η ανυπαρξία μέσων, κονδυλίων και ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της περιοχής είχε αποτέλεσμα μόνο στον νομό Μαγνησίας να χαθούν 4 ανθρώπινες ζωές, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες, χωράφια και υποδομές να βουλιάζουν μέσα στη λάσπη και κάτω από τα νερά για μέρες, χιλιάδες οικογένειες να μένουν για μέρες χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.
Ομως, αυτόν τον έναν χρόνο, εδώ θα λέγαμε και με την καθοριστική συμβολή των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, "λάμπει" η δύναμη της αλληλεγγύης, της οργάνωσης, της διεκδίκησης και του αγώνα που δίνει ο λαός της περιοχής για να σταθεί όρθιος, για να μπορέσει να μείνει στον τόπο του και να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή. Μια ζωή που δεν δεχόμαστε να πνίγεται στις λάσπες, να χάνεται στη σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη, να σακατεύεται και πολλές φορές να τερματίζεται στα δεκάδες εργατικά "ατυχήματα" στους χώρους δουλειάς. Δεν δεχόμαστε να μπαίνει στον τιμοκατάλογο των νοσοκομείων, να υποβαθμίζεται εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος.
Ολα αυτά, βέβαια, αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα της βαρβαρότητας του συστήματος που μας "πνίγει", που δημιουργεί το αίσθημα της ασφυξίας, της αβεβαιότητας για το μέλλον σε χιλιάδες εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και νέους.
Γι' αυτό και το σύνθημα - κραυγή "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", που ακούστηκε από τον λαό και τη νεολαία στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, είναι η πυξίδα που δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, για να μη συμβιβαστούμε με μια πολιτική που μετρά κέρδη και ζημιές, θυσιάζοντας δικαιώματα, όνειρα και ζωές.
Το ίδιο παιχνίδι της μετατόπισης ευθυνών ζείτε εδώ και λίγο καιρό με τα χιλιάδες ψόφια ψάρια που γέμισαν τις προηγούμενες μέρες τον Παγασητικό και πολλές παραλίες της περιοχής.
Κανένας συσχετισμός δεν είναι κοκαλωμένος, κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Τίποτα δεν παραμένει ακλόνητο και αναλλοίωτο. Ο οργανωμένος, αποφασισμένος λαός είναι μια τεράστια δύναμη και η διέξοδος για τον λαό δεν υπάρχει στην εναλλαγή κυβερνήσεων. Το έργο το έχουμε δει πάρα πολλές φορές με πολλά και διαφορετικά κόμματα και χρώματα. Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Η βαρβαρότητα δεν γιατρεύεται.
Γι' αυτό τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επιλέγουμε να βαδίσουμε τον δρόμο της ανατροπής αυτού του σάπιου και γερασμένου συστήματος. Τον δρόμο της οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς πόλεμο, φτώχεια, φασισμό. Με τα πιο όμορφα ιδανικά του συλλογικού αγώνα, της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης, της ανιδιοτέλειας και της πίστης στις ανεξάντλητες δυνάμεις της εργατικής τάξης και του λαού.
Σε αυτόν τον αγώνα έχει θέση κάθε νέος και νέα που βλέπει να του κλέβουν τη ζωή και ψάχνει διέξοδο από τα αδιέξοδα του συστήματος.
Βαδίζοντας αυτόν τον δρόμο της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας, μπορούμε να κερδίσουμε μια νέα ζωή, όμορφη και δίκαιη.
Είμαστε σίγουροι ότι σε αυτόν τον δρόμο θα συναντηθούμε με χιλιάδες ακόμα νέους και νέες!
Καλό αντάμωμα στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας!
Ζήτω τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"!».