Ανακοίνωση της ΤΕ Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με αφορμή νέο ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα στο ΠΑΜΑΚ
Κοινή ανακοίνωση για την ίδρυση αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξέδωσαν η ΤΕ Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.
«To συγκεκριμένο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "BSc in Accounting and Finance" (Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής) είναι το δεύτερο με δίδακτρα στη Θεσσαλονίκη, μετά από την ίδρυση του αγγλόφωνου προγράμματος στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ το 2021. Τα δίδακτρα μάλιστα για την "αγορά" του τίτλου σπουδών θα φτάνουν το ποσό των 16.800 ευρώ!», αναφέρει η ανακοίνωση και τονίζει πως «η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όλοι οι νόμοι των τελευταίων ετών που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις Οδηγίες της ΕΕ, οδηγούν βήμα - βήμα στην εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αποδεικνύεται ότι ο απαράδεκτος νόμος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα γενικεύσει τη λειτουργία με όρους ανταγωνισμού και κόστους - οφέλους των ίδιων των δημόσιων ΑΕΙ. Στην παρουσίαση του προγράμματος σπουδών μάλιστα η Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ "περηφανεύτηκε" και για το γεγονός ότι το Ιδρυμα θα καταφέρει να ανταγωνιστεί επαρκώς αντίστοιχα ιδιωτικά, αρκεί "οι κανόνες ανταγωνισμού να είναι κοινοί για όλους"».
«Αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για το τεράστιο κόστος σπουδών που βαραίνει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Αντί να πάρει μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών (στις εστίες του ΠΑΜΑΚ υπάρχουν 108 κλίνες διαθέσιμες για περίπου 14.000 φοιτητές), τη φοιτητική μέριμνα, ή το κτιριακό πρόβλημα (που ειδικά στο ΠΑΜΑΚ είναι ιδιαίτερα οξυμένο)», σημειώνεται μεταξύ άλλων και υπογραμμίζεται ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για:
-- Να μπορούν να σπουδάζουν όλοι οι φοιτητές χωρίς εμπόδια, για αποκλειστικά δημόσιες σύγχρονες σπουδές, για Παιδεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
-- Την κατάργηση των διδάκτρων στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών.
-- Την κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση και την οργάνωση για ένα ριζικά διαφορετικό πανεπιστήμιο, που να μορφώνει ολοκληρωμένα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στα επιστημονικά αντικείμενα, με το πτυχίο να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα».