Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Ψευδεπίγραφος τίτλος η μεταρρύθμιση

Διαπιστώσεις σε Πανελλαδικό Συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα

«Πίσω από μια εκσυγχρονιστική βιτρίνα που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση" συντελείται σήμερα στη χώρα μας η κατάρρευση του ψυχιατρικού συστήματος», επισημάνθηκε χτες κατά την έναρξη των εργασιών του 2ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, που γίνεται στην Αθήνα και λήγει σήμερα.

Γι' αυτό, όπως τόνισε η Κ. Μάτσα, που άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, σήμερα επιτακτική είναι η «συγκρότηση ενός κοινωνικού κινήματος για την Ψυχική Υγεία για πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση». «Αγωνιζόμαστε, πρόσθεσε, για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου αγώνα των λειτουργών της Ψυχικής Υγείας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στην "απονοσοκομειοποίηση" τύπου Ρίγκαν, στην απουσία κοινωνικού κράτους. Για τη δημιουργία ενός κεντρικά σχεδιασμένου πανελλαδικού δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και την ανάπτυξη όλων των όρων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ισότιμης κοινωνικής επανένταξης».

Αναγνώριση των διαπιστώσεων του συνεδρίου αποτέλεσε το μήνυμα της υφυπουργού Υγείας, Ελπ. Τσουρή, στο οποίο αναφέρει ότι συμμερίζεται αυτούς τους προβληματισμούς, ενώ με τα ερωτήματα που θέτει ομολογεί την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. «Ερωτήματα, ανέφερε η Ελπ. Τσουρή, γεννώνται που αφορούν την αναπαραγωγή της ασυλικής πρακτικής, στις εξωνοσοκομειακές δομές, τη χρονιοποίηση των οξέων περιστατικών, τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας των ψυχικά ασθενών, την καταπολέμηση του στίγματος και την υστέρηση της εκπαίδευσης όπως και την κόπωση των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας».

Πενιχρά και τα αποτελέσματα των λεγόμενων δράσεων στον ψυχιατρικό τομέα, που επιχείρησε η υφυπουργός Υγείας: Στα πλαίσια του Κανονισμού 815 δημιουργήθηκαν 42 Ξενώνες και Διαμερίσματα για ασθενείς, ενώ αντίστοιχα στο πλαίσιο του Ψυχαργώς Α αναπτύχθηκαν 90 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης για 1.000 ασθενείς με παράλληλη πρόσληψη 1.200 επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφέρει ότι ζουν υπό καθεστώς ομηρίας καθώς δεν είναι μόνιμοι.

Ακόμα η υφυπουργός απαρίθμησε τα υπάρχοντα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων και επέμεινε στη γραμμή της κυβέρνησης για την κατάργηση μέχρι το 2006 των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Πέτρας Ολύμπου, Τρίπολης, Κέρκυρας και του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και στη συρρίκνωση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής, Δρομοκαΐτειου και Θεσσαλονίκης, ώστε να καταστούν Μονάδες Νοσηλείας Μέσης Διάρκειας για έναν περιορισμένο αριθμό ασθενών.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Το χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ μετέφερε στο συνέδριο ο Αλ. Τομαράς. Η επιχείρηση που ψευδεπίγραφα αποκαλείται ψυχιατρική μεταρρύθμιση εντάσσεται στα μέτρα που προωθούνται στον τομέα της Υγείας και ξεθεμελιώνουν κυριολεκτικά κάθε έννοια δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, υπογράμμισε ο Αλ. Τομαράς. «Προωθούν, συνέχισε, με γρήγορους ρυθμούς την κυριαρχία του κερδοσκοπικού κεφαλαίου στο πολυτιμότερο κοινωνικό-ατομικό αγαθό, την Υγεία, προσδοκώντας υπερκέρδη απ' το εμπόρευμα. Αποβλέπει στην αποδιάρθρωση και αποσάθρωση του όποιου Δημόσιου Συστήματος Ψυχικής Υγείας, και μάλιστα με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξεως το 2006».

«Η ψευτοασυλοποίηση-το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρείων θα δημιουργήσουν τεράστια κοινωνικά και ιατρικά προβλήματα πετώντας πολλούς ασθενείς στους δρόμους, όπως αυτό έγινε στις ΗΠΑ», είπε σε άλλο σημείο ο Αλ. Τομαράς, για να επισημάνει: «Οι ξενώνες, αφού τελειώσει ο χορός των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ το 2006, θα μεταφερθούν στην ευθύνη της ΤΑ χωρίς ταυτόχρονη μεταφορά πόρων. Αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών και νέα φορολόγηση του λαού για τη λειτουργία άλλων. Συντελείται έτσι η ολοκλήρωση της παράδοσης της Ψυχικής Υγείας στο κεφάλαιο για εκμετάλλευση».

Αναφερόμενος στην πρόληψη των ψυχικών παθήσεων ο Αλ. Τομαράς υπογράμμισε ότι σημαίνει καταπολέμηση και εξάλειψη των αιτιών που τις προκαλούν ή προδιαθέτουν σ' αυτές. «Σήμερα, υπογράμμισε, σε επίπεδο κρατικών, πολιτικών, κοινωνικών φορέων γίνεται αποδεκτό κάτω απ' την πίεση της κραυγαλέας πραγματικότητας ότι τα αίτια της ψυχικής διαταραχής είναι οι πόλεμοι, η μετανάστευση, η φτώχεια, η ανεργία, η περιθωριοποίηση, η αποξένωση, τα ναρκωτικά, το καθημερινό κυνήγι της επιβίωσης, η ανασφάλεια, η υποκουλτούρα της αθλιότητας, η υποβαθμισμένη Παιδεία, που όλα μαζί δε δίνουν ζωή για το σήμερα και όραμα για το αύριο».

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης έκανε τη διαπίστωση -- χωρίς όμως να πάρει θέση -- της πλήρους αντίθεσης αυτών που διαπιστώνει η κυβέρνηση και αυτών που διακηρύσσει. Αν και διακήρυξε ότι στην ψυχιατρική ο δημόσιος τομέας έχει τον πρωταγωνιστικό και πρωταρχικό ρόλο, εντούτοις δεν απέκλεισε και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως άλλωστε κάνει και η κυβέρνηση με την εκχώρηση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις του έργου της αποασυλοποίησης.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο Θ. Καραμπάτσος εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ και ο Στ. Τσούκαλος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ