Οργή για τη νέα συμφορά, «μέτρα» στα χαρτιά και ατομική ευθύνη ζητά η κυβέρνηση, ούτε κουβέντα για αποζημιώσεις
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην Ελασσόνα |
Με τους παραγωγούς να είναι σε απόγνωση, λόγια όπως τα παραπάνω καταδεικνύουν τη σημαντική καθυστέρηση αλλά και τα μεγάλα κενά στους ελέγχους για τέτοιες ζωονόσους.
Η καθυστέρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ το πρώτο κρούσμα πανώλης εντοπίστηκε στις 11 Ιουλίου στα Τρίκαλα και στις 18 του μήνα στη Λάρισα, μόλις χτες, Δευτέρα 22 Ιουλίου, δηλαδή 11 μέρες μετά, έφτασαν στη Λάρισα οι κτηνίατροι από τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επιπλέον, 11 μέρες μετά γίνονται συσκέψεις για το πώς πρέπει να μεταφέρονται γάλα και ζωοτροφές. Ενώ, ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει σαφή και επίσημη απάντηση για το πώς προέκυψε το πρόβλημα.
Μετά την Τουρκία τώρα ενοχοποιείται η Ρουμανία για την εισαγωγή μολυσμένων ζώων, αφού εκεί το Σάββατο 20 Ιουλίου εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης σε μεγάλη μονάδα αιγοπροβάτων που εξάγει ζώα στην Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας δήλωσε ότι πλέον γίνονται έλεγχοι «και στα σημεία υποδοχής αμνοεριφίων από τη Ρουμανία». Αυτό όμως γίνεται κατόπιν εορτής, διότι απαγορεύεται ο έλεγχος για ζωονόσους μεταξύ χωρών της ΕΕ όπως και η γενική απαγόρευση εισόδου ζώων ακόμα κι από χώρα της ΕΕ με πανώλη ή άλλη ζωονόσο. Για αυτό άλλωστε το ελληνικό υπουργείο απαγόρευσε την είσοδο ζώων από τη Ρουμανία μόνο προς τη Θεσσαλία.
Αυτό είναι ένα τεράστιο κενό στους ελέγχους, όπως σοβαρό κενό υπάρχει και στον έλεγχο αν εφαρμόζεται η απολύμανση των οχημάτων μεταφοράς γάλακτος και ζωοτροφών στις ζώνες των κρουσμάτων πανώλης. Κυβέρνηση και Περιφέρεια πετάνε το μπαλάκι στους οδηγούς και τους κτηνοτρόφους στη λογική της ατομικής ευθύνης. «Να γίνεται απολύμανση του οχήματος από τον οδηγό και τον κτηνοτρόφο, ο οδηγός να παραδίδει τα ατομικά μέσα προστασίας σε τσάντα στον κτηνοτρόφο που θα πρέπει να τα καταστρέφει», ήταν η οδηγία που έδωσε ο γγ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Στρατάκος! Ενώ, δείγμα της έλλειψης προετοιμασίας του κράτους είναι και το γεγονός ότι από το 2016 δεν έχουν οριοθετηθεί χώροι υγειονομικής ταφής ζώων!
Η ηγεσία του υπουργείου ισχυρίζεται ότι είναι η «μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση στην Ελλάδα που έχει γίνει ποτέ» και αναγκάστηκε, όπως ανακοινώθηκε, να στείλει στη Θεσσαλία «κτηνιάτρους από όλο τον δημόσιο τομέα, το ΥΠΑΑΤ, τους εποπτευόμενους φορείς, ΕΛΓΟ, ΕΛΓΑ, ΕΦΕΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ», επιβεβαιώνοντας τις ελλείψεις αλλά και την αποδυνάμωση άλλων περιοχών!
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια ακόμα σύσκεψη η ηγεσία του υπουργείου απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για αποζημιώσεις, με το πρόσχημα ότι δεν είναι της ώρας... Ομως οι κτηνοτρόφοι έχουν πικρή πείρα και από τις πλημμύρες «Ντάνιελ». Δόθηκαν μόλις 150 ευρώ για κάθε αναπαραγωγικό ζώο, όταν το κόστος αγοράς είναι τουλάχιστον 300 ευρώ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Θεσσαλίας έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου.
Μέτρα για τη μη εξάπλωση της πανώλης, 300 ευρώ αποζημίωση για κάθε αναπαραγωγικό ζώο, αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος, στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και απόδοση των ευθυνών για την εμφάνιση της ζωονόσου στη Θεσσαλία ζητούν οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ελασσόνας που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για τη νέα συμφορά που τους βρήκε.
Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου Στέλιος Καραμούλας τόνισε ότι δεν είναι ατομική ευθύνη των κτηνοτρόφων η αντιμετώπιση της πανώλης των αιγοπροβάτων και σημείωσε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Επεσήμανε τον κίνδυνο να μην υπάρξει 100% αποζημίωση, όπως άλλωστε έγινε και για τις πλημμύρες του «Ντάνιελ». Θύμισε ακόμα την περίπτωση της ευλογιάς στον δήμο Λοκρών, όπου θανατώθηκαν ζώα χωρίς να γίνει ποτέ γνωστό πώς προέκυψε το πρόβλημα και απλά δόθηκε 1 κιλό απολυμαντικό σε κάθε μονάδα. Επιπλέον τέθηκε θέμα για τα σημεία ταφής των ζώων που θα πρέπει να είναι κατάλληλα για να μην προκληθούν προβλήματα.
Δεν αποκλείεται το όλο θέμα να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία για να αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στο αιγοπρόβειο κρέας και γάλα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αρνητικά τα δείγματα που πάρθηκαν από την Παρασκευή έως την Κυριακή από τη ζώνη των 3 χλμ. στην Ελασσόνα και στα Τρίκαλα. Αναμένεται να αρχίσουν οι έλεγχοι και στις ζώνες επιτήρησης των 10 χλμ. Να σημειωθεί ότι η διάρκεια επώασης της νόσου είναι 22 μέρες και κάθε τυχόν νέο κρούσμα επανεκκινεί τη διάρκεια της επώασης.
Είναι επίσης με ερωτηματικό το πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, αφού μόνο στην Ελασσόνα πρέπει να ελεγχθούν ένα προς ένα πάνω από 100.000 ζώα, αν δεν προκύψει νεότερο κρούσμα σε άλλη περιοχή. Η εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου.
Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανώλης ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης ζητά να εξασφαλιστεί ο άμεσος εντοπισμός της διαδρομής από την εισαγωγή έως τη διασπορά της νόσου, ο έλεγχός της και η στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Επίσης να υπάρξει πλήρης αποζημίωση, στο 100% της ζημιάς, των πληγέντων κτηνοτρόφων, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, η αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ευθύνη του κράτους, η στήριξη με ζωοτροφές, απολυμαντικά και άλλα απαραίτητα των κτηνοτρόφων που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα και η αποτροπή μειώσεων στην τιμή του γάλακτος και του κρέατος στους παραγωγούς.
Υπογραμμίζει ακόμα ότι η εισροή ζωονόσων «είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής διαχρονικά, στο πλαίσιο συνδιαμόρφωσης και υλοποίησης της ΚΑΠ της ΕΕ.
Αυτή είναι η πολιτική που έχει μετατρέψει τη χώρα σε "ξέφραγο αμπέλι" για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, που μέσω των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου εξασφαλίζουν εισροές από όπου τους συμφέρει καλύτερα. Αυτή είναι η πολιτική που έχει αποδεκατίσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα (υπηρεσίες ΥΠΑΑΤ, κτηνιατρικά εργαστήρια, υπηρεσίες Περιφέρειας κ.λπ.), γιατί θεωρεί τη στελέχωσή τους "κόστος"».