Δεκάδες νομοσχέδια προωθεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Εργατικού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στη Βουλή των Κοινοτήτων, στη λογική ότι μπορεί να υπάρξει ένας «πιο ανθρώπινος» καπιταλισμός. Τη γνωστή αυτή αυταπάτη ανέλαβε να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο, γνωστοποιώντας τις προγραμματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης (όπως προβλέπει το πρωτόκολλο), ο βασιλιάς Κάρολος ως αρχηγός του κράτους.
Στη διάρκεια της 13λεπτης ομιλίας του ο βασιλιάς παρουσίασε την ατζέντα της νέας κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση σε θέματα που αφορούν «την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και ευκαιρίες για όλους», με επίκεντρο την «οικονομική σταθερότητα». Μεταξύ άλλων προωθείται νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει τον έλεγχο όλων των σημαντικών αποφάσεων για την οικονομία από το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού.
Ανακοινώθηκαν επίσης η συγκρότηση ενός «Ταμείου Εθνικού Πλούτου», Συμβούλιο Βιομηχανικής Πολιτικής και διευκόλυνση της χορήγησης οικοδομικών αδειών, κυρίως προς τους επιχειρηματίες, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της οξυμένης στεγαστικής κρίσης στη χώρα. Δόθηκαν υποσχέσεις για ένα «νέο συμβόλαιο» με τους εργαζόμενους, με στόχο την «ενίσχυση» των δικαιωμάτων και την υποτιθέμενη προστασία τους.
Δόθηκε διαβεβαίωση ότι θα καταβληθούν προσπάθειες αποκέντρωσης των εξουσιών σε επίπεδο μητροπολιτικών δήμων της Αγγλίας, καθώς και υπόσχεση για ...επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε μέτρα υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών και της «καθαρής» Ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω της ίδρυσης της κρατικής εταιρείας «Great British Energy».
Σε άλλο σημείο ανακοινώθηκε πως θα δοθούν μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία για την «πάταξη της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της εγκληματικότητας». Σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αιτήσεων ασύλου και προαναγγέλθηκε νέα Διοίκηση Ασφάλειας Συνόρων.
Επίσης, η κυβέρνηση Στάρμερ επιβεβαίωσε, και αυτή, την «ακλόνητη δέσμευση» στο ΝΑΤΟ, στη διατήρηση ισχυρού στρατού και «αποτρεπτικού πυρηνικού στρατιωτικού προγράμματος», με αναφορές σε «Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση». Συνεχίζεται αταλάντευτα, εξάλλου, η στήριξη στο καθεστώς Ζελένσκι της Ουκρανίας, ενώ στο Παλαιστινιακό η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται να τάσσεται γενικόλογα υπέρ μιας λύσης δύο κρατών. Υποστηρίζει, ακόμα, τη βελτίωση των εμπορικών, επενδυτικών και στρατιωτικών σχέσεων με την ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Εκπαίδευσης, η νέα κυβέρνηση υπόσχεται ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας και άρση της εξαίρεσης των ιδιωτικών σχολείων από την επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα. Δεν έλειψαν και οι αναφορές για βελτίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προτεραιότητα στη μείωση του μεγάλου χρόνου αναμονής για τους ασθενείς.
Ανακοινώθηκε, τέλος, νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων, με επιβολή περιορισμών στο ποιος μπορεί να είναι μέλος, με πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο κατάργησης της κληρονομικότητας αυτού του δικαιώματος.