Σήμερα συγκροτείται σε Σώμα η νέα 577μελής Εθνοσυνέλευση
Copyright 2024 The Associated |
Για «καταστροφή των θεσμών» μιλά ο Μπαρντελά (φωτ.) της «Εθνικής Συσπείρωσης», εν μέσω δυσκολιών σχηματισμού κυβέρνησης |
Κανένα από τα τρία πρώτα εκλογικά σχήματα (NFP, «Αναγέννηση» και οι σύμμαχοί της, «Εθνική Συσπείρωση» - RN της Λεπέν και οι σύμμαχοί της) δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Τη ρευστότητα του αστικού πολιτικού σκηνικού, και τις ενδοαστικές αντιθέσεις που βαθαίνουν, επιβεβαιώνουν τα πολύπλευρα παζάρια και οι τοποθετήσεις για πιθανά σχήματα κυβερνητικών συνεργασιών.
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των μακρονικών, που μετονομάστηκε σε «Μαζί για τη Δημοκρατία» (Ensemble pour la Republique - όπου ωστόσο δεν συμμετέχουν μικρότερα σχήματα, όπως το MoDem ή οι «Ορίζοντες», που μέχρι τώρα στήριζαν τις μακρονικές κυβερνήσεις), δήλωσε ότι «τις επόμενες ημέρες» η κοινοβουλευτική ομάδα «θα αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για σύμφωνο δράσης για τους Γάλλους, με ουσία, προτάσεις μέτρων, συμβιβασμούς και δουλειά στην οποία επιθυμούμε να εμπλακούμε με άλλες πολιτικές ομάδες, με εξαίρεση τα ακραία», εκφράζοντας διάθεση να συνεργαστεί στην Εθνοσυνέλευση «με ανθρώπους από τη ρεπουμπλικανική δεξιά μέχρι τη σοσιαλδημοκρατική αριστερά».
Η δε Γιαέλ Μπρον - Πιβέ, επίσης στέλεχος της «Αναγέννησης» και μέχρι πρότινος πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι «σήμερα ο συνασπισμός δεν είναι επιλογή, είναι υποχρέωση ώστε να διαφυλάξουμε τη Γαλλία που αγαπάμε».
Την ίδια στιγμή, μετά και τις νέες διαφωνίες που εξέφρασε η «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) απέναντι στη θέση των άλλων τριών συνιστωσών του NFP να προταθεί για πρωθυπουργός η Λοράνς Τουμπιανά (πρώην συνεργάτης κυβερνήσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος - PS), ο ηγέτης του PS Ολιβιέ Φορ είπε ότι δεν μπορεί «ο λόγος μόνο του ενός (σ.σ. από το NFP) να επιβάλλεται σε όλους τους άλλους» και ότι «δεν είναι η καλύτερη» η εικόνα που διαμορφώνουν οι καθυστερήσεις ως προς την ικανότητα των μελών του NFP να συνεννοηθούν.
Από την άλλη, η Μαρίν Τοντελιέ, επικεφαλής του EELV (Οικολόγοι - επίσης συνιστώσα του NFP), δήλωσε ότι «πρέπει να ειπωθεί καθαρά, δεν υπάρχει πλέον τραπέζι διαπραγματεύσεων» στο οποίο οι συνιστώσες του NFP προσέρχονται για να συντονιστούν.
Από τη μεριά της RN, που θυμίζουμε ότι ήρθε μεν τρίτη σε έδρες στη νέα Βουλή (λόγω του μονοεδρικού εκλογικού συστήματος) αλλά πρώτη σε ψήφους, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στη μέση ενός τέλματος» και, επικρίνοντας τις προσπάθειες των άλλων συνασπισμών να αποκλείσουν από την προεδρία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών την RN, μίλησε για «τεράστιο κακό στη δημοκρατία». Ο δε Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος της RN και ευρωβουλευτής, επέκρινε τον Μακρόν για «την παράλυση της χώρας» εξαιτίας «της επιλογής αφύσικων συμμαχιών με την άκρα αριστερά», που «είχε ως αποτέλεσμα κανένα πολιτικό κόμμα να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και μια κατάσταση αδιέξοδη», καταλήγοντας ότι ο αρχηγός του κράτους είναι υπεύθυνος για την «καταστροφή των θεσμών».