Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα οι εκδηλώσεις τιμής

Φόρο τιμής στην ηρωική θυσία των καπνεργατών, το Μάη του 1936, αποδίδουν σήμερα οι εργάτες και οι φορείς της Θεσσαλονίκης και δίνουν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για την περιφρούρηση και διεύρυνση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στις 10 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου του Εργάτη στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατία. Το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική εκδήλωση.

Την ειδική αυτή εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., οργανώνουν το Παγκαπνεργατικό Σωματείο Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ, η ΕΔΥΕΘ και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Ο ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ) Δημήτρης Καρέλης θα παρουσιάσει το έργο του Γιάννη Ρίτσου «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ». Μουσικά θα συνοδεύσουν ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα), ο Στάθης Σαββίδης (μπουζούκι) και ο Απόστολος Σωτηρούδης (τραγούδι).

«Τιμούμε τους νεκρούς του Μάη του '36. Δεν είναι μόνο μια επετειακή μέρα αυτή. Εχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το σήμερα. Οι εργαζόμενοι πάλευαν τότε για το 8ωρο, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για την κοινωνική ασφάλιση, για ένα καλύτερο μεροκάματο. Πάλευαν ενάντια στην άνοδο και επικράτηση του φασισμού στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη. Σήμερα παλεύουν να κρατήσουν τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα, προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, συντάξεις αξιοπρέπειας. Παλεύουν για αναβάθμιση της Παιδείας, για ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και δικαιώματα. Πρώτα απ' όλα το δικαίωμα του λαού να ζει ειρηνικά. Παλεύουν ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό», δήλωσε η Σοφία Τσελεμπώνη, γραμματέας του «Παγκαπνεργατικού» Σωματείου.

Και κατέληξε: «με την εκδήλωση αυτή υποδηλώνουμε τη συνέχεια στους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το επόμενο αγωνιστικό βήμα έχει άλλωστε προσδιοριστεί. Είναι η απεργιακή κινητοποίηση στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ στις 29 Μάη».

η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Τον ηρωικό αγώνα των καπνεργατών το Μάη του '36 θα τιμήσει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με κατάθεση στεφάνων στις 10 το πρωί στο χώρο του μνημείου του Εργάτη.

Στη συνέχεια θα τιμήσει τη μνήμη του δολοφονημένου στελέχους του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα, Γιώργη Τσαρουχά. Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνων στον τάφο του, στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ