Παρέμβαση της προέδρου της, Β. Πανουτσάκου, στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ
Το ζήτημα των υποστελεχωμένων υπηρεσιών των Περιφερειών ανέδειξε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), κατά τον χαιρετισμό της στο Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που διεξαγόταν μέχρι χθες στην Πάτρα, με θέμα τη «θεσμική θωράκιση».
Ανάμεσα σε άλλα τόνισε:
«Οποια οπτική και να έχει κάποιος, πρέπει να δεχτούμε ότι καμία θεσμικά θωρακισμένη λειτουργία δεν μπορεί να υπάρχει, δεν μπορεί να εξελίσσεται χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα, χωρίς τον εργαζόμενο, μαζί με τα όποια εργαλεία χρειάζεται. Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή ή παραδοχή προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια, να υπηρετήσει σκοπιμότητες.
Τέτοια εκδοχή είναι π.χ. οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, που ενώ όλοι ομνύουν στην αναγκαιότητά τους, στην πράξη είναι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, με μετρημένους στα δάχτυλα υπαλλήλους, χωρίς μέσα και εξοπλισμό, αλλά έχοντας αγκαζέ τους εργολάβους και τα ιδιωτικά μηχανήματά τους, που τα χρυσοπληρώνουμε, μιας και η Πολιτική Προστασία μάς βρίσκει πάντα στην ανάγκη... Και έτσι, εκτός των άλλων "αγιάζονται" και οι απευθείας αναθέσεις.
Μπορεί λοιπόν να υπάρξει θεσμική θωράκιση στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, αν συνεχίσουν στην ίδια περπατησιά; Εμείς λέμε όχι.
Εσείς λέτε ναι. Και γι' αυτό έχουν φτάσει οι Περιφέρειες να μην έχουν βασικά μηχανήματα έργου, κι ας διαχειρίζονται εκατομμύρια και δισεκατομμύρια, να μην μπορούν να εκτελέσουν στοιχειώδη έργα χωρίς τους εργολάβους και να έχουν μόνο μερικές δεκάδες χειριστές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την απογραφή του ΥΠΕΣ, με έναν στα Ιόνια και κανέναν στο Νότιο Αιγαίο.
Αυτή η επιλογή έχει υπηρετηθεί πιστά, με συνέχεια - εξάλλου το κράτος έχει συνέχεια - από όλες τις κυβερνήσεις, με τις επανειλημμένες καταργήσεις των οργανικών θέσεων (ν. 4024/2011, "Καλλικράτης" κ.λπ.) και με την ουσιαστική κατάργηση των προσλήψεων. Η υποστελέχωση είναι συνεχής. Μόνο σε σύγκριση με το 2020 ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 24%. Η Αττική, με τον μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας, έχει 80 μόνο εργαζόμενους περισσότερους από την Κεντρική Μακεδονία, όπου είναι δεκάδες τα Τμήματα που έχουν έναν ή κανέναν υπάλληλο και λειτουργούν με τα λεγόμενα "παράλληλα" καθήκοντα».
Αναφέρθηκε και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες που είναι τραγικά υποστελεχωμένες, «όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί, με παράδειγμα τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, που έχουν 1! Στις υγειονομικές, σε 5 νομούς της Στερεάς Ελλάδας υπηρετούν συνολικά 8 επόπτες Δημόσιας Υγείας, εκ των οποίων η μία, εκτελώντας και καθήκοντα προϊσταμένης Διεύθυνσης στη Φθιώτιδα και Γενικής Διεύθυνσης στην Περιφέρεια, ταυτόχρονα καλύπτει τα κενά σε Ευρυτανία και Φωκίδα, που δεν υπάρχει επόπτης».
Στάθηκε επίσης στα προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών και τα λεγόμενα «άγονα» δρομολόγια, λέγοντας: «Δεν θα λυθούν μόνιμα και ολοκληρωμένα με τις όποιες αλλαγές στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τους αναδόχους, γιατί οι πιέσεις για αποκόμιση μεγαλύτερων κερδών από ιδιοκτήτες μέσων μεταφοράς (λεωφορείων, ταξί κ.λπ.) θα συνεχίσουν να υφίστανται, η προτίμηση στα τουριστικά πακέτα επίσης, όπως και η διαλογή των δρομολογίων, αφήνοντας "άγονα" τα δύσκολα, σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως και πάμπολλα δρομολόγια ειδικών σχολείων.
Ούτε είναι λύση να δίνονται χρόνια τώρα εκατομμύρια ευρώ στους μεταφορείς, ενώ με πολύ λιγότερα χρήματα θα μπορούσε να έχει αποκτηθεί ένας βασικός στόλος, που να καλύπτει τόσο τις ανάγκες της μεταφοράς των μαθητών και να εντάσσεται στο "σύστημα" αυτό, όσο και τη χρήση του στόλου αυτού σε υπόλοιπες ανάγκες και δράσεις (εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και άθλησης, άλλα δρομολόγια κ.λπ.).
Αναφέρουμε ενδεικτικά ποσά: Για Αττική περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ για τα σχολικά έτη 2022 - 2025, για Ιόνια Νησιά περίπου 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο, για Σάμο - Ικαρία 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Πόσα οχήματα θα μπορούσαν να έχουν αγοραστεί;».
Καταλήγοντας υπογράμμισε:
«Δεν μας αρκεί να μας λέτε ότι έχουμε δίκιο, ότι μας στηρίζετε, ότι θα πιέσετε για να δοθούν λύσεις.
Είναι ανάγκη να γίνουν τα λόγια πράξη. Και, όπως είπαμε και στη συνάντηση, να προχωρήσουμε σε αίτημα προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επιλύοντας βασικά αιτήματα που θα εξομοιώσουν τους υπαλλήλους των Περιφερειών με των υπουργείων, θα βελτιώσουν τη δυνατότητα κίνησής μας για την εκτέλεση υπηρεσίας κ.λπ.
Για να γίνουν πιο ελκτικές οι Περιφέρειες σε υπαλλήλους ως φορείς υποδοχής, για να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς μας, για να μπορούμε να εκτελούμε με καλύτερους όρους τις αρμοδιότητές μας.
Δεν πάει άλλο να βλέπουμε εκατομμύρια να δίνονται από δω κι από κει, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων να αυγαταίνουν συνεχώς και οι εργαζόμενοι να ακούμε ότι δεν αντέχει η οικονομία να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς μας, ότι δεν υπάρχουν "λεφτόδεντρα", ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή κ.λπ.
Το ανθρώπινο δυναμικό των Περιφερειών θέλει και μπορεί να προσφέρει στον λαό και έτσι θα συνεχίσει, θέλει να δουλεύει με ψηλά το κεφάλι και έτσι θα συνεχίσει, θέλει να ζει με αξιοπρέπεια και γι' αυτό θα συνεχίσει να διεκδικεί».