Πέμπτη 23 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Θέτει σοβαρά ζητήματα για την ανακύκλωση

Επίσης για τις αρμοδιότητες της Τοπικής Διοίκησης

Να συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μάη το θέμα της επίλυσης των προβλημάτων στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών, ζητά εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Πάτρας και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Κώστας Πελετίδης.

Στην επιστολή του, που κοινοποιείται προς τα μέλη του ΔΣ, τονίζει:

«Ολοι γνωρίζουμε ότι η ανακύκλωση συσκευασιών είναι σε κατάρρευση με βασική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και της διοίκησης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Η εισφοροδιαφυγή των υπόχρεων εταιρειών ήταν και συνεχίζει να είναι τεράστια, πράγμα που επιδεινώθηκε με τις αποφάσεις της διοίκησης του ΕΟΑΝ, που είναι σε βάρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ) και ευνοεί στην κατανομή των εισφορών το "ανταγωνιστικό" σύστημα της ανταποδοτικής που επιπλέον επιχορηγήθηκε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τα "σπιτάκια" που συλλέγουν τον "αφρό" των συσκευασιών».

Παράλληλα, εξηγεί: «Με την ανοχή ή και ενθάρρυνση της κυβέρνησης, η ΕΕΑΑ ΑΕ δεν ανανεώνει τις συμβάσεις με τις οποίες γινόταν η ανακύκλωση συσκευασιών για πολλά χρόνια και προτείνει στους δήμους λεόντειες συμβάσεις, που είναι χειρότερες ακόμη και από τις τύπου Β, αφού στον δήμο Πάτρας δεν προβλέπεται η παροχή κάδων και απορριμματοφόρων. Το προβλεπόμενο τίμημα προς τους δήμους καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος του κόστους συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων. Τέλος, ένας κρατικός φορέας με τις γνωστές διαδικασίες, όπως ο δήμος, δεν είναι δυνατό να εμπορεύεται τα ανακυκλώσιμα, που οι τιμές τους παίζονται στο χρηματιστήριο. Είναι άδικο και προκλητικό να χαρατσώνονται οι δημότες που δεν ευθύνονται για το βάλτωμα της ανακύκλωσης, όταν είναι φανερή η ασυλία που παρέχουν οι κυβερνήσεις στις υπόχρεες εταιρείες».

Αναφέρεται στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της δημοτικής αρχής προς κάθε αρμόδιο φορέα και ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί. «Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν λαμβάνει τα μέτρα να εφαρμοσθεί η νομοθεσία που και η ίδια ψήφισε μαζί με άλλα κυβερνητικά κόμματα», τονίζει και προσθέτει:

«Οπως προκύπτει από τον νόμο 4819/2021, στο πλαίσιο της "διευρυμένης ευθύνης" το συνολικό κόστος της ανακύκλωσης από τη συλλογή μέχρι τη διαλογή και τη διάθεση πρέπει να καλύπτεται από τους παραγωγούς».

Ετσι, καλεί το ΔΣ να μη μείνει στις διαπιστώσεις και υπογραμμίζει: «Η ΚΕΔΕ είναι μεγαλομέτοχος της ΕΕΑΑ ΑΕ και συμμετέχει στο ΔΣ του ΕΟΑΝ. Είναι η ώρα της δράσης, να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση με πράξεις την υλοποίηση όσων περιλαμβάνονται στην έκθεση της αρμόδιας επιτροπής μας. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφασίζει να οργανώσει πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης του λαού. Να κάνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ με βασική κατεύθυνση την κεντρική λειτουργία αξιόπιστου συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών σε πρώτη φάση και μεσοπρόθεσμα όλων των ανακυκλώσιμων, και μέχρι τότε την (αναστολή) κατάργηση του τέλους ταφής. Αμεσα να απαιτήσουμε την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στην από 1/8/2023 έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της ΚΕΔΕ».

Προτείνει τώρα το ΔΣ της ΚΕΔΕ να αποφασίσει να καλέσει την κυβέρνηση «να εφαρμόσει τη νομοθεσία και επιπλέον να επιβάλει ειδική φορολογία στις επιχειρήσεις παραγωγής ανακυκλώσιμων, που να καλύπτει συνολικά το κόστος ανακύκλωσης. Να θέσει σε άμεση εφαρμογή αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης της υψηλής εισφοροδιαφυγής, όπως:

Διασύνδεση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και με Εθνικό Μητρώο Παραγωγών του ΕΟΑΝ, επιβολή προστίμων σε γνωστές περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής με δημοσιοποίηση, εφαρμογή της υποχρέωσης των αλυσίδων λιανικής πώλησης να μην έχουν στα ράφια τους προϊόντα παραγωγών που εισφοροδιαφεύγουν. Η βεβαίωση συμμετοχής σε σύστημα να περιληφθεί στις προϋποθέσεις εισαγωγών από τρίτες χώρες. Να καλυφθούν τώρα τα κενά χρηματοδότησης της ΕΕΑΑ που προέκυψαν εξαιτίας της μεγάλης εισφοροδιαφυγής. Η ΕΕΑΑ ΑΕ (εταιρεία που ελέγχεται από μεγαλοπαραγωγούς συσκευασιών) να αναλάβει τη συνολική ευθύνη υλοποίησης των υποχρεώσεων των παραγωγών, όπως προκύπτει από τη νομοθεσία (συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των ανακυκλώσιμων συσκευασιών)».

Παρέμβαση στο συνέδριο των Περιφερειών

Την ανάγκη διασάφησης των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους διάφορους βαθμούς της Τοπικής Διοίκησης, της εξάλειψης αλληλοεπικαλύψεων και τη μεταφορά ή όχι νέων αρμοδιοτήτων στους δήμους επισήμανε στον χαιρετισμό του στο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ, που πραγματοποιείται στην πόλη, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.

«Αυτά τα ζητήματα, τα συναντάμε συχνά στην καθημερινή λειτουργία δήμων και Περιφερειών και σωστά αναζητείται η επίλυσή τους. Δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά, έξω από τη διαχρονικά εφαρμοζόμενη πολιτική, όπως έγινε στο παρελθόν με διάφορες μεταρρυθμίσεις, "Καποδίστριας", "Καλλικράτης", "Κλεισθένης"», τόνισε, εξηγώντας, με αφορμή και την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία:

«Χρειάζεται ανάλυση, αναζήτηση της αιτίας, όπως π.χ. (και λόγω της ιατρικής μου ιδιότητας) γιατί η Υγεία του λαού "ασθενεί"; Γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η Δευτεροβάθμια δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις διευρυμένες ανάγκες; Γιατί δεν φτάνουν οι επιστημονικές κατακτήσεις, η πρόοδος σε τεχνικά μέσα, στα πλατιά λαϊκά στρώματα;

Η μεταφορά της αρμοδιότητας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες, εκτός της κατάργησης του ενιαίου χαρακτήρα των υπηρεσιών Υγείας, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, γιατί η αιτία των προβλημάτων βρίσκεται στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στη μη καθολική και δωρεάν κάλυψη από το κράτος. Γι' αυτό, με θάρρος πρέπει να αναζητηθούν τα πρωτόγνωρα επιτεύγματα του σοβιετικού συστήματος Υγείας, ο τρόπος που ήταν οργανωμένο. Θα έχουμε πολλά να κερδίσουμε αν τα εφαρμόσουμε».

Κάλεσε, τέλος, να λυθούν και μια σειρά από άλλα θέματα, «όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων, η Πολιτική Προστασία, να διευθετηθούν οι συγχύσεις γύρω από το ποιος κάνει τι, όχι όμως ως απλά τεχνοκρατικά ζητήματα, αλλά στην ολότητά τους. Να βγει στην επιφάνεια η αναγκαιότητα προσωπικού, μηχανολογικού εξοπλισμού, επαρκούς χρηματοδότησης κ.ο.κ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ