Κυριακή 12 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ολοήμερη περιήγηση

Τελευταίες ημέρες της έκθεσης «Η υαλουργία των Σουλτάνων», που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη. Ηδη, την ξεχωριστή αυτή έκθεση, της οποίας μοναδικός σταθμός στην Ευρώπη είναι το Μουσείο Μπενάκη, έχουν επισκεφτεί από τις 20 του Φλεβάρη που άνοιξε τις πύλες της περισσότερα από 30.000 άτομα. Καθώς δεν υπάρχουν δυνατότητες επιμήκυνσης της προγραμματισμένης διάρκειας, το Ιδρυμα αποφάσισε την παράταση του ωραρίου επίσκεψης στους εκθεσιακούς του χώρους για το τελευταίο τετραήμερο της έκθεσης. Ετσι, το Μουσείο Μπενάκη θα παραμείνει κατ' εξαίρεση ανοιχτό από σήμερα έως και την Τετάρτη (15 του Μάη), από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

«Η υαλουργία των σουλτάνων» προβάλλει έναν τομέα του ισλαμικού πολιτισμού, που δημιούργησε πολυάριθμα έργα σπάνιας ποιότητας και καλαισθησίας, χωρίς ωστόσο να έχει συγκεντρώσει την προσοχή των ιστορικών της Τέχνης. Χιλιάδες υαλουργοί, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν σωθεί, από το Κάιρο έως το Δελχί, μεταβίβαζαν τη γνώση τους από γενιά σε γενιά, πειραματιζόμενοι με τα χρώματα, τα σχήματα, τις τεχνικές και το διάκοσμο του εξαιρετικά εύπλαστου αυτού υλικού. Ακριβή κληρονομιά μιας τέχνης που σήμερα έχει σβήσει - οι εκλεκτότερες δημιουργίες της, που προέρχονται από κρατικές και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο, παρουσιάζονται στην έκθεση, με σκοπό τη διεθνή αναγνώριση της υψηλής τέχνης του ισλαμικού γυαλιού.

Τα 140 περίπου αντικείμενα που εκτίθενται, αποτελούν τα πιο σημαντικά δείγματα ισλαμικής υαλουργίας και χρονολογούνται από τον 7ο έως και τον 19ο αιώνα. Την εποχή της αραβικής επέκτασης, τον 7ο αιώνα μ.Χ., η υαλουργία ήδη άνθιζε στην Αίγυπτο και τη Δυτική Ασία για περισσότερο από δύο χιλιετίες. Παρά τις ριζικές πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές μεταβολές, οι υαλουργοί εξακολούθησαν στις περιοχές αυτές να ασκούν την τέχνη τους, εφαρμόζοντας τις τεχνικές που είχαν κληρονομήσει από τους βυζαντινούς και σασανίδες προκατόχους τους, όπως η εμφύσηση, η χύτευση σε μήτρα, η διαμόρφωση του γυαλιού με τη χρήση εργαλείων και η διακόσμηση των γυάλινων επιφανειών με την προσθήκη τηγμένης υαλόμαζας. Αναπτύσσοντας ένα νέο καλλιτεχνικό ιδίωμα από τον 7ο έως και τον 14ο αιώνα, η ισλαμική υαλουργία γνώρισε περιόδους ακμής - την εποχή του σκαλιστού διακόσμου με τα λεπτοδουλεμένα έξεργα περιγράμματα και των εντυπωσιακών, επίχρυσων και σμαλτωμένων έργων - οι οποίες καθιέρωσαν την υπεροχή της στη διεθνή παραγωγή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η υαλουργία των σουλτάνων(2002-03-10 00:00:00.0)
Εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη(2001-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ