Πέμπτη 23 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΤΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 61 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το αστικό κράτος και τους παρακρατικούς μηχανισμούς, πραγματοποίησε χτες η ΕΕΔΥΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική η συμβολική εκδήλωση έγινε στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έχει ανεγείρει η ΕΕΔΥΕ προς τιμήν του στον Μαραθώνα. Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ μίλησε ο πρόεδρός της, Στ. Τάσσος, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά αποχαιρετώντας με μεγάλη θλίψη τον εκλιπόντα αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Γιώργο Λαμπράκη. Ακόμη, χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Ν. Μάκρης - Μαραθώνα (μέλος της ΟΓΕ) η Σμαρώ Κυριακίδου, και ο Σπύρος Ηλίας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα - Ν. Μάκρης και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος.

Στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΥΕΘ πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι εκδήλωση μπροστά στο μνημείο στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

Εκεί μπροστά στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Ιωάννα Αγοράστη, μέλος του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη δολοφονική επίθεση που οδήγησε στον θάνατό του και στα διδάγματα για το σήμερα. Οπως είπε, «εξήντα ένα χρόνια μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πολύ δυνατά στην περιοχή μας.


(...) Πάνω από 7 μήνες συνεχίζεται η ανείπωτη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες και την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γίνεται μία πραγματική γενοκτονία ενός ηρωικού λαού, που για 75 χρόνια μάχεται ανυποχώρητα για να αποκτήσει τη δική του πατρίδα. Πάνω από δύο χρόνια μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο ουκρανικό έδαφος ανάμεσα στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία, κλιμακώνεται επικίνδυνα, απειλείται η γενίκευσή του, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, έχει εμπλέξει τη χώρα μας σε δύο πολέμους ταυτόχρονα. Απογυμνώνει την άμυνα της χώρας και στέλνει ασταμάτητα οπλισμό στην Ουκρανία, στηρίζει το δολοφονικό καθεστώς του Ισραήλ και συμμετέχει με φρεγάτες και με άλλους τρόπους στην πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Θέτει σε κίνδυνο το ειρηνικό μέλλον του λαού μας».

Κάλεσε τον λαό, τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και των άλλων αγωνιστών, να δυναμώσει την πάλη για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσουν αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα εκτός συνόρων. Καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία.

Ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, αποχαιρέτησε τον συνοδοιπόρο και συναγωνιστή Γιώργο Λαμπράκη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στην επέτειο της μέρας που ο πατέρας του δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, και εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Γιώργου Λαμπράκη και των άλλων αγωνιστών κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ