Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΟ - ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
`Η θα πληρώνουν πανάκριβα οι ασθενείς ή δεν θα το βρίσκουν

«Η ερώτηση είναι, τι είναι καλύτερο; Ο ασθενής να το βρίσκει (σ.σ. το φάρμακο Lonarid) και τελικά να το πληρώνει στην αρνητική λίστα, δηλαδή από την τσέπη του ή να λέμε ότι το έχουμε στη θετική λίστα και τελικά να μην το βρίσκει κανένας;». Με τον παραπάνω εκβιασμό δικαιολόγησε ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, την απόφαση να πάψει να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ το Lonarid, ένα αναλγητικό απαραίτητο για καρκινοπαθείς και άλλους χρονίως πάσχοντες. Και σ' αυτήν τη δήλωση συμπυκνώνεται η κόλαση στην οποία καταδικάζεται ο λαός για να διασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με νέες πληρωμές για φάρμακα που προστίθενται στις προηγούμενες, μία βάζοντας το χέρι στην τσέπη για τα γενόσημα, μία για όσα μεταφέρονται στην αρνητική λίστα, για εξετάσεις, με τους φαρμακοβιομήχανους να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τους ασθενείς και με την κυβέρνηση να «ευλογεί» τις μπίζνες τους.

Αλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος ο υπουργός, το συγκεκριμένο φάρμακο το παρήγε η «Boehringer Ingelheim» και σταμάτησε την παραγωγή του. Η νέα εταιρεία λοιπόν που το αγόρασε, η «Lavipharm», «έκανε αίτηση να μπει στην αρνητική λίστα γιατί μόνο με αυτό τον όρο θα μπορούσε να το παράγει διότι ειδάλλως είναι επί ζημία το φάρμακο και δεν θα το παρήγαγε ούτε αυτή».

Τα παραπάνω παιχνίδια λοιπόν μεταξύ όλων των κυβερνήσεων και της φαρμακοβιομηχανίας εννοούσε προχτές ο υπουργός Υγείας όταν μιλούσε σε συνέδριο και «δεσμευόταν» για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης τα επόμενα χρόνια. «Η φαρμακευτική δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε έναν χρόνο μικρότερη φαρμακευτική δαπάνη από τον προηγούμενο χρόνο», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο το 2021 οι ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους 1,608 δισ. ευρώ και το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθούν τα πράγματα διότι είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός να ενταχθούν στις παροχές τα λεγόμενα «καινοτόμα» φάρμακα, που θα προκαλέσουν νέα αύξηση της δαπάνης. Αυτό σημαίνει ότι για να διατηρηθεί η δημόσια δαπάνη σε σταθερά επίπεδα, απεντάσσονται φάρμακα από την αποζημιούμενη λίστα του ΕΟΠΥΥ ή αυξάνονται τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ