Τετάρτη 15 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι γυναίκες να δώσουν ηχηρή απάντηση στην πολιτική της ΕΕ

Στην εκδήλωση με θέμα «Τα δικαιώματα των γυναικών δεν χωράνε στα δεσμά της ΕΕ των πολέμων και των επιχειρηματικών ομίλων», που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων, μίλησαν η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Τάσος Τόκας, υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, τη Δευτέρα το απόγευμα, σε καφετέρια στο κέντρο της πόλης. Την εκδήλωση άνοιξε η Δήμητρα Ηλία, μέλος της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες ξεχώρισε η παρουσία συμβασιούχων καθαριστριών.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας της η Κωνσταντίνα Κούνεβα αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσε ως καθαρίστρια για την πιστοποίηση του επαγγέλματος, για τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας, την εκπαίδευση των καθαριστριών και για την επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι για τη συνδικαλιστική της δράση. Αναφέρθηκε στη δουλειά της στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου είχε διατελέσει ευρωβουλευτής εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι είχε διαμορφώσει έναν ολόκληρο φάκελο και προσδοκούσε να ψηφιστεί ως νόμος στην ελληνική Βουλή. Ωστόσο, όπως τόνισε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν επέτρεψε να πάρουν δικαιώματα οι καθαρίστριες, δεν επέτρεψαν να ψηφιστεί ο νόμος αυτός». Στη συνέχεια εξήγησε την επιλογή της να συμπορευτεί με το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «σήμερα έχω την ευκαιρία και τη χαρά να αγωνίζομαι με ένα κόμμα που όλοι τους είναι αγωνιστές, ξέρουν τι σημαίνει αγώνας, σέβονται τον αγώνα του καθενός μας και είναι δίπλα σε κάθε εργαζόμενο». Σχολιάζοντας την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενες από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της στον μισθό, στο ωράριο και στα ένσημα, υπογράμμισε ότι «όταν θα σηκωθούμε όλοι ορθοί, τότε θα μαζευτούνε», για να αναδείξει την ανάγκη της ταξικής ενότητας των εργατών.


Από την πλευρά του ο Τάσος Τόκας ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στη στάση της ΕΕ απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι η πολιτική της λεγόμενης «ισότητας των φύλων» αποδείχτηκε πραγματικός οδοστρωτήρας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Παράλληλα διαπίστωσε ότι «η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα» δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη ανάγκη των νέων ζευγαριών για ένα δωρεάν, κρατικό δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ΑμεΑ, στήριξης των ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, γιατί όλα αυτά λογαριάζονται ως κόστος από το αστικό κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι η ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν προτείνουν ως «προοδευτικό» μια ισοκατανομή των βαρών ανάμεσα στη γυναίκα και στον άνδρα αντί για την ολόπλευρη στήριξη των νέων ζευγαριών και της μητρότητας.

«Καλούμε τις γυναίκες του μόχθου, στις ευρωεκλογές, με την ψήφο τους στο ΚΚΕ να δώσουν μια ηχηρή απάντηση σ' αυτήν την πολιτική της ΕΕ, που στο όνομα της "συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων" εντείνει την ανισοτιμία, και σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης», κατέληξε.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη των δύο υποψήφιων ευρωβουλευτών στο σχολείο «Δεύτερης ευκαιρίας» και στην Υπηρεσία Καθαρισμού εσωτερικών κτιρίων του δήμου Ιωαννιτών. Οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο «Δεύτερης ευκαιρίας» ζήτησαν την παρέμβαση του Κόμματος προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργείου για διακοπή χρηματοδότησης της μεταφοράς των μαθητών, την ώρα που πάνω από τους μισούς έρχονται από τη Θεσπρωτία, την Κόνιτσα και το Μέτσοβο. Υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη απόφαση θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της σχολικής μονάδας, για να διαπιστώσουν ότι είναι πρόκληση κάθε φορά που η κυβέρνηση θέλει να κάνει περικοπές να χτυπά τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αντίστοιχα οι καθαρίστριες του δήμου Ιωαννιτών αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση, που εξυπηρετεί μόνο την παράδοση της υπηρεσίας σε εργολάβους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ