Τετάρτη 8 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σίγησε η θρυλική φωνή των Socrates

Με θλίψη αποχαιρετά το ΚΚΕ τον Αντώνη Τουρκογιώργη

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου τραγουδιστή Αντώνη Τουρκογιώργη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Ο Τουρκογιώργης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Socrates Drank the Conium.

Οι θρυλικοί Socrates, το συγκρότημα που σφράγισε με την πορεία του την ελληνική ροκ σκηνή, ιδρύθηκαν το 1970, εποχή της μεγάλης μουσικής έκρηξης στον χώρο του ροκ, χάρη στη δημιουργική διάθεση των - φοιτητών τότε - Γιάννη Σπάθα και Αντώνη Τουρκογιώργη.

Τις πρώτες τους εμφανίσεις τις πραγματοποίησαν στο «Κύτταρο» της οδού Ηπείρου, το οποίο έγινε και «έδρα» του συγκροτήματος, ενώ η περίφημη συναυλία τους στο Σπόρτινγκ τον πρώτο κιόλας χρόνο ύπαρξής τους (τα Χριστούγεννα του '70) τους καθιέρωσε ως το κορυφαίο ελληνικό ροκ συγκρότημα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετέπειτα μεγάλη καριέρα τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Συναυλίες σε Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία και άλλες χώρες, συνεργασίες με κορυφαίους ξένους καλλιτέχνες αλλά και με τους δικούς μας Βαγγέλη Παπαθανασίου, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Μαρία Φαραντούρη, διεθνείς διακρίσεις και αποθεωτικές κριτικές συνέθεσαν τη μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία των Socrates.

Μετά το τέλος του συγκροτήματος, το 1986, ο Τουρκογιώργης κυκλοφόρησε 12 προσωπικούς δίσκους, οι οποίοι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Ενας από τους σημαντικότερους μουσικούς της ελληνικής ροκ σκηνής

Σε ανακοίνωσή του για την απώλεια του Αντώνη Τουρκογιώργη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Αντώνη Τουρκογιώργη, έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς της ελληνικής ροκ σκηνής.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος, μπασίστας και τραγουδιστής του θρυλικού συγκροτήματος Socrates Drank the Conium ή απλώς Socrates.

Πέραν της προσωπικής του πορείας, με το συγκρότημα αυτό, ίσως το σπουδαιότερο με αγγλόφωνο στίχο, ηχογράφησε σημαντικούς δίσκους, όμως εκείνο που έγινε θρυλικό και σφράγισε γενιές ακροατών ήταν οι συναυλίες τους και η σκηνική παρουσία του frontman Αντώνη Τουρκογιώργη.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ