Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Τριήμερη επίσκεψη Ραϊσί στο Πακιστάν

Ψηλά στην ατζέντα και τα σχέδια μεταφοράς εκεί ιρανικού αερίου

Από τη συνάντηση των δύο Προέδρων
Από τη συνάντηση των δύο Προέδρων
Σήμερα ολοκληρώνει τις επίσημες επαφές που άρχισε τη Δευτέρα στο Πακιστάν ο Ιρανός Πρόεδρος Ιμπραχήμ Ραϊσί, που έφτασε στο Ισλαμαμπάντ συνοδευόμενος από διάφορα στελέχη της κυβέρνησής του.

Στη συνάντηση που είχε με τον Πακιστανό ομόλογό του, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ο Ραϊσί μίλησε πάντως για αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να αναπτύξουν περαιτέρω τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, προσθέτοντας ότι η διασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη και των οικονομικών τους στόχων.

Η επίσκεψη γίνεται μετά την ένταση που είχε προκύψει τον Γενάρη στις διμερείς σχέσεις (με ανάκληση και διπλωματών), όταν το Ιράν έπληξε στόχους (όπως είπε) αυτονομιστών σε πακιστανικά εδάφη και το Πακιστάν ανταπέδωσε, στοχεύοντας - όπως είχε πει - κι εκείνο θέσεις ανταρτών σε ιρανικά εδάφη.

Μεταξύ άλλων επαφών, η ιρανική αντιπροσωπεία θα έχει εκτενείς συνομιλίες και με το πακιστανικό υπουργείο Ενέργειας και Πετρελαίου, ο επικεφαλής του οποίου Μουσαδίκ Μαλίκ είπε ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το κοινό έργο στον τομέα του φυσικού αερίου που οι δύο πλευρές επεξεργάζονται από το 2010, περιγράφοντας τις σχετικές συνομιλίες ως «ολοκληρωμένες και καθησυχαστικές». Πρόκειται για σχέδια που αφορούν την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα South Fars του Ιράν προς τις νότιες επαρχίες του Πακιστάν, Μπαλουχιστάν και Σιντ. «Η Τεχεράνη και το Ισλαμαμπάντ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την ευημερία της περιοχής και επίσης για τη διασφάλιση των συμφερόντων η μία του άλλου», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ