Πέμπτη 2 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Στους δρόμους του αγώνα

Από τη μία ως την άλλη άκρη της Ευρώπης, εκατομμύρια εργαζόμενοι βρέθηκαν στους δρόμους των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, μετατρέποντάς τους σε κόκκινες θάλασσες, θυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο, για άλλη μία φορά ότι, η 1η Μάη δεν είναι αργία, αλλά απεργία και ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Στο πόδι όλη η Ιταλία, όπου η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και των ιταλικών συνδικάτων, αναφορικά με τα σχέδια για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την κατάργηση του άρθρου 18 της εργατικής νομοθεσίας που προστατεύει τους εργαζόμενους από τις απολύσεις, θεριεύει. Τα εργασιακά δικαιώματα, η ανεργία, αλλά και η αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό και τους μετανάστες αντήχησαν στους δρόμους των ιταλικών πόλεων. Εκατοντάδες χιλιάδες πήραν μέρος στις δύο μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν στο Τορίνο και τη Νάπολη και σε δεκάδες χιλιάδες μετριούνται στις άλλες πόλεις, όπως την Μπολόνια, το Μιλάνο, τη Ρώμη. Στο Μιλάνο το πρόγραμμα των πρωτομαγιάτικων κινητοποιήσεων περιλαμβάνει ακόμη και κινητοποιήσεις ολόκληρη την ημέρα, υπό το σύνθημα «ανακτήστε τους δρόμους».

Πάνω από 500 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για την Πρωτομαγιά στη Γερμανία, όπου πάντως ξέσπασαν πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων νεοναζιστών και διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 62 αστυνομικοί και δύο πολίτες. Τα σοβαρότερα επεισόδια έγιναν στο Αμβούργο, στη Φραγκφούρτη, αλλά και στο Βερολίνο, όπου οι δυνάμεις της τάξης χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για την αντιμετώπιση των νεοναζί και των διαδηλωτών. Ωστόσο, ειδικά στην περίπτωση του Βερολίνου τα επεισόδια ξεκίνησαν σε διάφορες γειτονιές της γερμανικής πρωτεύουσας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Μία γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της πόλης και εκφράζονται σοβαροί φόβοι για τη ζωή της. Τα επεισόδια γενικά δε λείπουν από τη Γερμανία και οι πόλεις την Πρωτομαγιά πολλές φορές φαντάζουν φρούρια. Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί ήταν σε ετοιμότητα από την παραμονή και προληπτικά έγιναν δεκάδες συλλήψεις σε πολλές γερμανικές πόλεις.

Εβδομήντα πέντε μεγάλες πορείες έγιναν στην Ισπανία, με κυριότερες αυτές που έγιναν στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όπου περισσότεροι από 70.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε κάθε μία από αυτές. Οι διαδηλωτές, τιμώντας την Κόκκινη Πρωτομαγιά, διαμαρτυρήθηκαν για το πρόγραμμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και ειδικότερα σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και καταδίκασαν τη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και την Ευρώπη του κεφαλαίου.

Δεκάδες διαδηλώσεις έγιναν και στη Βρετανία, με κυριότερη αυτή στο Λονδίνο, όπου πάνω από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ. Ολη την ημέρα οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες ήταν πολλές, περιλαμβανομένης και της καθιερωμένης πια πορείας των ποδηλατιστών, που έγινε το πρωί με τη συμμετοχή περισσότερων των 500 ακτιβιστών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ