Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κίεβο καλεί τους «συμμάχους» να απαντήσουν στην «τρομοκρατία» Ρωσίας - Ιράν

Νέα παζάρια στην Ουάσιγκτον για το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ

Την «ενίσχυση των συμμάχων της Αμερικής σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή» ζήτησε ξανά ο Β. Ζελένσκι (φωτ. από περσινή συνάντηση με τον Μπάιντεν)

Copyright 2023 The Associated

Την «ενίσχυση των συμμάχων της Αμερικής σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή» ζήτησε ξανά ο Β. Ζελένσκι (φωτ. από περσινή συνάντηση με τον Μπάιντεν)
Να δοθεί «αποφασιστική και ενιαία» παγκόσμια απάντηση στην «τρομοκρατία» του Ιράν και της Ρωσίας, ζήτησε την Κυριακή ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για «προφανή συνεργασία μεταξύ των δύο καθεστώτων» και αξιοποιώντας τις εξελίξεις παραπέρα κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή για να πιέσει στα παζάρια για την αποδέσμευση ενός νέου τεράστιου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ.

Καταδικάζοντας την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με drones και πυραύλους υπογράμμισε ότι «στην Ουκρανία ξέρουμε πολύ καλά τη φρίκη παρόμοιων επιθέσεων της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί τα ίδια (σ.σ. ιρανικά) μη επανδρωμένα αεροσκάφη "Shahed" και ρωσικούς πυραύλους, τις ίδιες τακτικές μαζικών αεροπορικών επιδρομών».

«Οι ενέργειες του Ιράν απειλούν ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο, όπως ακριβώς οι ενέργειες της Ρωσίας απειλούν με μια μεγαλύτερη σύγκρουση και η προφανής συνεργασία μεταξύ των δύο καθεστώτων για να διασπείρουν την τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστική και ενιαία απάντηση από τον κόσμο», δήλωσε.

Ο Ζελένσκι κάλεσε «το αμερικανικό Κογκρέσο να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την ενίσχυση των συμμάχων της Αμερικής σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή», αναφερόμενος στο πακέτο 95 δισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 61 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά και για το Ισραήλ, την Ταϊβάν κ.ά.

Στην Ουάσιγκτον, ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μ. Τζόνσον, δήλωσε την Κυριακή ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για να περάσει από το Κογκρέσο το πακέτο Αμυνας. Την Παρασκευή είχε συνάντηση για το θέμα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, στη Φλόριντα.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ προκάλεσε σειρά τηλεφωνημάτων από τον Τζο Μπάιντεν προς Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ώστε να υπάρξει τελικά συναίνεση.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατανοούν την ανάγκη να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ. Θα προσπαθήσουμε ξανά αυτήν την εβδομάδα και οι λεπτομέρειες αυτού του πακέτου συντάσσονται αυτήν τη στιγμή. Εξετάζουμε τις επιλογές και όλα αυτά τα συμπληρωματικά ζητήματα», είπε ο Τζόνσον στο «Fox News».

Ωστόσο, «σκληροπυρηνικοί» Ρεπουμπλικάνοι προειδοποιούν τον Τζόνσον να μη συνδέσει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας σε οποιοδήποτε πακέτο βοήθειας για το Ισραήλ.

«Το Κογκρέσο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Καμία ενέργεια από το Ιράν ή το Ισραήλ δεν αξίζει ψηφοφορία για το omnibus της Ουκρανίας που επιδιώκει η Γερουσία», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γ. Ντέιβιντσον.

Αξιωματούχοι από διάφορες χώρες - όπως οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας - έχουν επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και έχουν επιμείνει στην ανάγκη οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, σε μια ένδειξη ανησυχίας, κυρίως στην Ευρώπη, αν η Ουκρανία μπορεί να «αντέξει» χωρίς το νέο αμερικανικό πακέτο.

Την προηγούμενη βδομάδα ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Φλόριντα, προτού μεταβεί στην Ουάσιγκτον.

Το Κίεβο ζητά τους τελευταίους μήνες «επειγόντως» πυρομαχικά και συστήματα αεράμυνας από τη «Δύση». Ο Ζελένσκι επανέφερε την ανάγκη που έχει η Ουκρανία από τους «συμμάχους» για αεράμυνα, όπως το Ισραήλ στηρίχθηκε σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

«Ολόκληρος ο κόσμος είδε ότι το Ισραήλ δεν ήταν μόνο στην άμυνά του - οι από αέρος απειλές εξουδετερώθηκαν και από τους συμμάχους του» και «όταν η Ουκρανία δηλώνει ότι οι σύμμαχοι δεν μπορούν να κάνουν πως δεν βλέπουν τους ρωσικούς πυραύλους και drones σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη ανάληψης δράσης, σθεναρής δράσης».

Η Γερμανία θα στείλει ένα «πρόσθετο» σύστημα αεράμυνας «Patriot» στο Κίεβο. Το σύστημα προέρχεται από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεών της και θα παραδοθεί αμέσως. Εως τώρα, η Γερμανία έχει παραδώσει άλλα δύο συστήματα «Patriot» στην Ουκρανία.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει φέτος στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει δρομολογήσει βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2025, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Μ. Ρούτε.

Η έκτακτη βοήθεια το 2024 έφθασε το συνολικό ποσό των 3 δισ. και θα συμπληρωθεί με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ σε βοήθεια για τη στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο Ρούτε.

Κίνδυνος «κατάρρευσης» του ουκρανικού μετώπου;

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κατέλαβε το χωριό Περβομάισκε κοντά στην Αβντιίβκα στην περιφέρεια Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σε μια νέα προέλαση στο πλαίσιο της προώθησής του στην περιοχή.

Η Ρωσία αναφέρει συχνά ότι καταγράφει πρόοδο στις επιχειρήσεις της στην περιοχή, απέναντι στον ουκρανικό στρατό που δεν έχει επαρκή πυρομαχικά και δυσκολεύεται να στρατολογήσει στρατιώτες.

Οι ρωσικές δυνάμεις επωφελούνται από το διευρυνόμενο χάσμα στις προμήθειες πυρομαχικών: Η Μόσχα υπολογίζεται ότι έχει εξασφαλισμένες 6 εκατ. οβίδες προς χρήση για ολόκληρο το 2024, με αυξημένη την εγχώρια παραγωγή της και με προμήθειες από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, σύμφωνα με πηγή του «Bloomberg».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εκτίμησε και «προειδοποίησε» την περασμένη βδομάδα ότι η Ρωσία μπορεί να είναι σε θέση να κινητοποιήσει έως και 300.000 νέους στρατιώτες και να τους ρίξει στη μάχη έως την 1η Ιούνη.

Η «οξεία έλλειψη πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού κατά μήκος ενός μετώπου μήκους 1.200 χιλιομέτρων και τα κενά στην αεράμυνα» δείχνουν ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην «πιο εύθραυστη στιγμή της», σύμφωνα με «Δυτικούς» αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο «Bloomberg». Ορισμένοι δεν αποκλείουν «μια κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας», με «σημαντικά κέρδη» για τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο «Bloomberg» ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν σημάδια επικείμενης κατάρρευσης του μετώπου και στρατηγικής προέλασης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στο «στόχαστρο» όλο και περισσότερο η Κίνα

Η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να πραγματοποιήσει «τη μεγαλύτερη στρατιωτική της ανάπτυξη από τη σοβιετική εποχή και με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι νομίζαμε πως ήταν εφικτό» στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ οι ΗΠΑ αυξάνουν τις πιέσεις προς την Κίνα.

Η Ουάσιγκτον καλεί το Πεκίνο να παίξει «έναν εποικοδομητικό ρόλο» και ελπίζει ότι «οι σύμμαχοί μας θα ενωθούν μαζί μας», επισήμανε, σε μια έμμεση αναφορά στη στάση που θα κρατήσουν η ΕΕ και ευρωπαϊκά κράτη.

Η έκκληση αυτή γίνεται την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, η χώρα του οποίου διατηρεί ιδιαίτερα στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, μετέβη εκεί το Σάββατο, για τριήμερη επίσκεψη.

Ως παραδείγματα της υποστήριξης του Πεκίνου στο ρωσικό στρατιωτικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα, μια άλλη υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος επικαλέστηκε τις μαζικές αγορές από τη Μόσχα κινεζικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, εργαλειομηχανών και εκρηκτικών, προσθέτοντας ότι «κινεζικές και ρωσικές οντότητες εργάζονται για την παραγωγή από κοινού μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στο ρωσικό έδαφος.

Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση Μπάιντεν δείχνουν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 «πάνω από το 70% των εισαγωγών εργαλειομηχανών της Ρωσίας προέρχονταν από την Κίνα», κάτι που - σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους - επέτρεψε στους Ρώσους να αυξήσουν την παραγωγή τους στους βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι Αμερικανοί ανέφεραν την κινεζική εταιρεία «Dalian Machine Tool Group» μεταξύ των προμηθευτών της Ρωσίας. Δήλωσαν επίσης ότι οι όμιλοι «Wuhan Global Sensor Technology», «Wuhan Tongsheng Technology» και «Hikvision» προμήθευαν οπτικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά άρματα μάχης.

Κατονόμασαν επίσης τις κινεζικές εταιρείες «iRay Technology» και «North China Research Institute of Electro-Optics».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κίνα παραδίδει στη Ρωσία κινητήρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών και προωθητικά συστήματα για πυραύλους Κρουζ, καθώς και νιτροκυτταρίνη, ένα υλικό που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την κατασκευή πυρομαχικών πυροβολικού.

«Ξέρουμε ακόμη ότι η Κίνα παρέχει εικόνες αναγνώρισης στη Ρωσία για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος.

ΗΠΑ και Βρετανία απαγόρευσαν εισαγωγές μετάλλων από τη Ρωσία

Στο μεταξύ, στην απαγόρευση εισαγωγών σημαντικών πρώτων υλών προχώρησαν από κοινού ΗΠΑ και Βρετανία στο πλαίσιο επιπρόσθετων κυρώσεων προκειμένου να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον απαγόρευσε «την εισαγωγή αλουμινίου, χαλκού και νικελίου ρωσικής προέλευσης στις ΗΠΑ και περιορίζει τη χρήση αλουμινίου, χαλκού και νικελίου ρωσικής προέλευσης στις παγκόσμιες αγορές μετάλλων και στις συναλλαγές παραγώγων», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αθροιζόμενα, τα μέταλλα είναι το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας μετά την Ενέργεια, αν και η αξία των εξαγωγών της μειώθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, εξήγησε το Λονδίνο σε χωριστή ανακοίνωση.

Οι εξαγωγές, από 25 δισ. δολάρια το 2022, μειώθηκαν στα 15 δισ. το 2023 «εξαιτίας των προσπαθειών του G7 και συμμάχων».

Λαμβάνοντας κοινά μέτρα, ΗΠΑ και Βρετανία «στερούν από τη Ρωσία και τις βιομηχανίες μετάλλων της μεγάλη πηγή εσόδων», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πέραν της απαγόρευσης των εισαγωγών, Ουάσιγκτον και Λονδίνο εννοούν να περιορίσουν τις αγοραπωλησίες μετάλλων ρωσικής προέλευσης στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

Οι διεθνείς αγορές μετάλλων, όπως οι London Metal Exchange (LME) και Chicago Mercantile Exchange (CME), που διαδραματίζουν «κεντρικό ρόλο» στην εμπορία μετάλλων για βιομηχανική χρήση, θα απαγορεύεται πλέον να αποδέχονται αλουμίνιο, χαλκό και νικέλιο από τη Ρωσία. Τα μέτρα δεν αφορούν μέταλλα ήδη παραχθέντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ψηφοφορία το τεράστιο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής στήριξης για Ουκρανία και Ισραήλ(2024-04-20 00:00:00.0)
«Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας» και στήριξη του Κιέβου στο επίκεντρο των «27» της ΕΕ(2024-04-19 00:00:00.0)
Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία δηλώνουν ότι θα «ηγηθούν» της ευρωπαϊκής «Ασφάλειας»(2024-02-14 00:00:00.0)
Προχωρά η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στα «αμυντικά» προγράμματα της ΕΕ(2024-02-07 00:00:00.0)
Ενα ακόμα στρατιωτικό πακέτο από τις ΗΠΑ, παζάρια και αντιθέσεις για τη συνέχεια(2023-12-29 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μακρύ και σκληρό πόλεμο(2023-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ