Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μακρύ και σκληρό πόλεμο

Ενώ ανεβαίνει διαρκώς η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα και στα σύνορα Φινλανδίας - Ρωσίας

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Ουκρανό ομόλογό του στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ

AFP or licensors

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Ουκρανό ομόλογό του στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ανεβαίνει διαρκώς η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία, όσο εξελίσσεται και κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, περί «δυτικών» πολεμικών πλοίων που θα προμηθευτεί το Κίεβο για να περιπολούν στον ουκρανικό «διάδρομο εξαγωγών» στις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Μόσχα θα προσαρμόσει αντίστοιχα τον στρατιωτικό της σχεδιασμό.

«Αναμφίβολα το Κίεβο και η Δύση πιέζουν συστηματικά για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και κλιμάκωση της κρίσης», σχολίασε η Ζαχάροβα. «Αν συμβούν όλα αυτά, θα ληφθούν υπόψη από τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση στον σχεδιασμό επιχειρήσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», είπε και κατηγόρησε τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι στρατιωτικοποιούν την Ουκρανία με κάθε πρόσχημα.

«Ο δεδηλωμένος σκοπός της χρήσης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού για την προστασία των πλοίων με σιτηρά είναι απολύτως ένα κάλυμμα για πιθανές στρατιωτικές περιπέτειες στη Μαύρη Θάλασσα από το καθεστώς του Κιέβου και τους δυτικούς χειριστές του», είπε.

Στο μεταξύ, οξύνεται η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας - Φινλανδίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί μετανάστες και αιτούντες άσυλο, με το Ελσίνκι να κατηγορεί τη Μόσχα για «υβριδικό πόλεμο» επειδή εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Πολωνία σχεδιάζει να στείλει στρατιωτικούς στα φινλανδικά σύνορα με τη Ρωσία, ανέφερε χτες ότι μια τέτοια κίνηση θα κλιμακώσει την ένταση και μπορεί να θεωρηθεί απειλή από τη Ρωσία.

Η Πολωνία στέλνει «ομάδα στρατιωτικών συμβούλων» στη Φινλανδία, ως απάντηση σε «επίσημο αίτημα για συμμαχική στήριξη μπροστά σε υβριδική επίθεση στα φινλανδικά σύνορα», ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας, Γ. Σιεβιέρα. Η ομάδα αυτή «θα παράσχει επιτόπου γνώσεις για την ασφάλεια στα σύνορα καθώς και σε επιχειρησιακούς όρους», δήλωσε.

«Πρόκειται για μια απολύτως απρόκλητη και αβάσιμη συγκέντρωση ένοπλων μονάδων στα σύνορα με τη Ρωσία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, και «η ένταση μπορεί να προκύψει ακριβώς κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης πρόσθετων μονάδων στα σύνορα».

«Οι Φινλανδοί θα πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι για εμάς αυτό θα αποτελέσει απειλή ενίσχυσης της συσσώρευσης στρατιωτικών μονάδων στα σύνορά μας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, χτες, η Ρωσία έλαβε διπλωματικό σημείωμα από τη Φινλανδία σχετικά με την απόφαση του Ελσίνκι να κλείσει το τελευταίο συνοριακό πέρασμα που είχε απομείνει ανοιχτό. Το κλείσιμο των συνόρων αναμένεται να διαρκέσει για περίπου δύο βδομάδες.

ΗΠΑ και ΕΕ μοιράζονται τα «βάρη» για την Ουκρανία

Το βάρος της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία μοιράζεται μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, κατά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου «όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ ανεξαιρέτως εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία».

«Δεν αντιλήφθηκα καμία αίσθηση κούρασης (...), αλλά αντίθετα, αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σημείωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι τα κράτη - μέλη δεν πιέζουν την Ουκρανία για έναρξη «ειρηνευτικών» συνομιλιών με τη Ρωσία. Χαρακτήρισε την παραπέρα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, που μεγαλώνει τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης, ...«δρόμο προς την ειρήνη», λέγοντας ότι όσο ισχυρότερη είναι η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, τόσο ισχυρότερη θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, πρόσθεσε, είναι απαραίτητο να «πειστεί» ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης, πράγμα που σημαίνει παροχή περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, απαντώντας έμμεσα σε τμήμα των Ρεπουμπλικάνων των ΗΠΑ που ισχυρίστηκαν ότι η χώρα παρέχει περισσότερα από το μερίδιο που της αναλογεί στην Ουκρανία και ζητούν μείωση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, ο Μπλίνκεν είπε:

«Προσφέραμε περίπου 77 δισ. δολάρια βοήθεια στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, την ίδια χρονική περίοδο, έχουν προσφέρει περισσότερα από 110 δισ. δολάρια. Συχνά μιλάμε για την επιτακτική ανάγκη κατανομής των βαρών. Οταν πρόκειται για την Ουκρανία, αυτό είναι ξεκάθαρο ότι συμβαίνει».

Η Γερουσία των ΗΠΑ θα αρχίσει να εξετάζει τη νομοθεσία που περιλαμβάνει βοήθεια για το Ισραήλ και την Ουκρανία την επόμενη βδομάδα, δήλωσε την Τρίτη ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένα νομοσχέδιο βοήθειας ακόμη και αν δεν υπήρχε συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε μια προσπάθεια να πείσει ορισμένους Ρεπουμπλικάνους να εγκρίνουν το νέο μεγάλο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας η κυβέρνηση Μπάιντεν «ρίχνει» σε συγκεκριμένες πολιτείες των ΗΠΑ δισεκατομμύρια δολάρια για να παραχθεί εξοπλισμός για την Ουκρανία και για τα αμερικανικά αποθέματα.

Χαρακτηριστικά, ενώ 3 από τους 8 Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου από την Πενσιλβάνια ψήφισαν κατά της παραπέρα χρηματοδότησης του Κιέβου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτεία έχει λάβει 2,36 δισ. δολάρια, σε δαπάνες και επενδύσεις, για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών. Στο Τέξας, 18 από τους 25 Ρεπουμπλικάνους καταψήφισαν την παραπέρα βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ η πολιτεία έχει λάβει 1,45 δισ. δολάρια για την παραγωγή οβίδων 155 χιλιοστών και άλλων όπλων.

Η ΕΕ έχει παραδώσει περίπου 300.000 από το 1 εκατ. οβίδων και πυραύλων που έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

Τον Μάρτη, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ ανακοίνωσαν σχέδιο αξίας 1 δισ. ευρώ για την κοινή προμήθεια επιπλέον πυρομαχικών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας. Στα μέσα Νοέμβρη ωστόσο, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, ομολογήθηκε ότι ο στόχος για παράδοση 1 εκατομμυρίου οβίδων στο Κίεβο έως τον Μάρτη του 2024 «δεν πιάνεται».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, χτες, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Κουλέμπα είπε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη ευθυγράμμιση της παραγωγής όπλων της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα λάβει τις προμήθειες που χρειάζεται.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ευρωατλαντικό κοινό χώρο αμυντικών βιομηχανιών», επισήμανε.

Τα F-16 δεν είναι «ασημένια σφαίρα»

Τη λειτουργία του κέντρου εκπαίδευσης Ουκρανών και άλλων πιλότων στα αμερικανικά μαχητικά F-16 στη Ρουμανία χαιρέτισε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, μετά από το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, τονίζοντας ωστόσο πως από μόνα τους δεν θα είναι ικανά να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Τα F-16 «θα ενισχύσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να προκαλεί απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις και θα βοηθήσουν επίσης στην περαιτέρω ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε μια ασημένια σφαίρα ούτε ένα σύστημα που από μόνο του θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε. «Αυτό εξαρτάται από πολλές διαφορετικές δυνατότητες» και «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν μακρύ και σκληρό αγώνα».

Δεν σχολίασε πότε θα παραδοθούν τα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις έχουν ληφθεί» από Δανία, Ολλανδία και Νορβηγία, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα εκπαιδευτούν οι πιλότοι.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε επίσης ότι «δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τη Ρωσία», η οποία παρά τις κυρώσεις έχει επεκτείνει σημαντικά τη στρατιωτική της παραγωγή και «έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο απόθεμα πυραύλων ενόψει του χειμώνα», κάτι που απαιτεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Βόμβες διασποράς και χημικά όπλα

Η Ρωσία είναι πιθανό να έχει αρχίσει πιο συχνή χρήση βομβών διασποράς 500 κιλών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Οπως ανέφερε στην τελευταία του ενημέρωση το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, η βόμβα RBK-500 αναφέρεται ότι είχε αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Πρόσθεσε ότι η βόμβα RBK-500 εκτοξεύει 100 - 350 υποπυρομαχικά και ότι κάθε υποπυρομαχικό εκρήγνυται είτε με ένα μόνο αντιαρματικό γέμισμα είτε με εκατοντάδες θραύσματα υψηλής ταχύτητας.

Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ άρχισαν να προμηθεύουν πυρομαχικά διασποράς την Ουκρανία, για να βοηθήσουν τις προσπάθειές της να σπάσει τις οχυρωματικές γραμμές των ρωσικών δυνάμεων.

Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν απαγορευτεί βάσει διεθνούς συνθήκης επειδή τα υποπυρομαχικά τους διασκορπίζονται σε μεγάλη περιοχή και συχνά αποτυγχάνουν να εκραγούν κατά την πρόσκρουση, αυξάνοντας τον κίνδυνο απωλειών αμάχων. Ρωσία, ΗΠΑ, Ουκρανία δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην 28η σύνοδο της Διάσκεψης των Κρατών - Μελών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία έχει αδιαμφισβήτητα στοιχεία πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προμηθεύουν τοξικά χημικά στην Ουκρανία και ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει στις προσαρτημένες από τη Μόσχα περιοχές.

«Εχουμε αδιαμφισβήτητα στοιχεία για τη συμμετοχή των ΗΠΑ και των Ευρωατλαντικών συμμάχων τους στην προμήθεια τοξικών χημικών στην Ουκρανία», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, Κίριλ Λισογκόρσκι.

«Τέτοια τοξικά χημικά μεταφέρονται στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και σε ξένους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου», είπε ο Λισογκόρσκι και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για χρήση τοξικών χημικών και ψυχοτρόπων ουσιών από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος του Κιέβου κατά της ηγεσίας νέων οντοτήτων που εντάχθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ουκρανία «πιο κοντά από ποτέ» στο ΝΑΤΟ με ή χωρίς επίσημη ένταξη(2023-07-15 00:00:00.0)
Εντείνονται προετοιμασίες και κινήσεις για μακρόχρονο πόλεμο και γενικευμένη αντιπαράθεση(2022-07-09 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται εφ' όλης της ύλης η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας(2022-05-14 00:00:00.0)
Με «άμεσα χτυπήματα» και σε ΝΑΤΟικό έδαφος σε περίπτωση «στρατηγικής απειλής» προειδοποιεί η Ρωσία(2022-04-28 00:00:00.0)
Κινήσεις κλιμάκωσης της σύγκρουσης με μοχλό κατηγορίες για «γενοκτονία» και «χημικά όπλα»(2022-04-14 00:00:00.0)
Σφοδρές μάχες, αλληλοκατηγορίες για «εγκλήματα πολέμου» και «προβοκάτσιες», ενώ συνεχίζονται τα παζάρια(2022-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ