Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΣΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Σημαντική ευκαιρία» για «να βγουν όλοι κερδισμένοι»

«Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος» εκτιμά ο Τούρκος Πρόεδρος, την ώρα που νέα έκθεση της ΕΕ χαρακτηρίζει την Αγκυρα «σημαντικό εταίρο - κλειδί» σε ένα «περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Eurokinissi

Εδαφος για διευθετήσεις ΝΑΤΟικής κοπής και «αμοιβαία» οφέλη για τις δύο αστικές τάξεις στρώνεται ενόψει της νέας, 5ης συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας (στην Αθήνα, την επόμενη βδομάδα), όπως έδειξαν και οι χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη στην Αθήνα «να φέρει μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και επέλεξε να υπογραμμίσει ότι με την Ελλάδα «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε», αλλά «πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, ιδίως με τους γείτονές μας. Αυτή είναι η προσέγγιση (μας) ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης».

Συμπλήρωσε ακόμα ότι «ως γειτονικές χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα και την ίδια γεωγραφία μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος» και υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του, αναφέροντας ότι «εφαρμόζουμε με επιτυχία τη στρατηγική μας για την αύξηση του αριθμού των φίλων μας και τη μείωση του αριθμού των αντιπάλων μας στην εξωτερική πολιτική». Σημείωσε δε ότι «δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου η μία πλευρά χάνει και η άλλη κερδίζει», ενώ μίλησε για «σημαντική ευκαιρία», με την οποία «λαμβάνει σάρκα και οστά η αρχή του να "βγαίνουν όλοι κερδισμένοι" (καζάν - καζάν = αμοιβαίο όφελος)».

«Αμοιβαίο όφελος» γυρεύει και η ΕΕ

Στο μεταξύ, στην κοινή έκθεσή τους για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, η Κομισιόν και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ συνιστούν να γίνουν πρόσθετα βήματα σε βασικούς τομείς συνεργασίας «με προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος - κλειδί για την ΕΕ» και μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, με την οποία οι Βρυξέλλες «μέσα σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο» θέλουν να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι σε σχέση με την αξιολόγηση που έγινε την άνοιξη του 2021 («όταν περνούσαμε δύσκολη φάση στις σχέσεις μας», όπως αναφέρεται), σήμερα έχει καταγραφεί «μια πιο εποικοδομητική στάση (...) αν και εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες - σε μεγάλο βαθμό ως προς το Κυπριακό».

Η έκθεση επισημαίνει ότι «η ΕΕ διατηρεί στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται ότι η ΕΕ διατηρεί το περιθώριο να χρησιμοποιήσει μέσα και επιλογές που διαθέτει για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των κρατών - μελών της.

Ακόμα, σημειώνεται ότι αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία ηγήθηκε «ορισμένων χρήσιμων πρωτοβουλιών», περιλαμβανομένης της διευκόλυνσης «ζωτικών εξαγωγών από την Ουκρανία», αν και επισημαίνεται ότι ακόμα εκκρεμούν «απτά αποτελέσματα» ως προς την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων μέσω της τουρκικής επικράτειας... Για το δε Κυπριακό, η Επιτροπή αναφέρει ότι η θέση της Τουρκίας για «λύση δύο κρατών» αποτελεί «μεγάλη πρόκληση».

Πάντως, η έκθεση καταγράφει τη θετική γνώμη της ΕΕ για τη διεξαγωγή εντατικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την εξωτερική πολιτική και περιφερειακά ζητήματα, όπως και την πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ σε άτυπα συμβούλια της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ