Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τραυματισμός εργαζόμενου σε εργοτάξιο κατασκευής του μετρό

Το νέο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη την περασμένη Παρασκευή, στη σήραγγα των έργων κατασκευής της νέας γραμμής του μετρό στην Κατεχάκη, οδηγώντας στον σοβαρό τραυματισμό ενός εργάτη στο πόδι, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Οπως υπογραμμίζει, στο συγκεκριμένο εργοτάξιο της εταιρείας AVAX έχει κατ' επανάληψη παρέμβει «για σωρεία εργοδοτικών αυθαιρεσιών που αφορούν τις συνθήκες εντατικοποίησης, τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας», ενώ με τις αγωνιστικές του παρεμβάσεις έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τις επιπτώσεις αυτών των συνθηκών.

Στο έδαφος αυτό λοιπόν τραυματίστηκε ο εργάτης και, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, θα χρειαστεί χειρουργείο για να αποκατασταθεί. Τονίζει ακόμα ότι «ο κατασκευαστικός όμιλος AVAX προσπάθησε να συγκαλύψει το "ατύχημα", με ψευδή και παραπλανητική αναγγελία που έκανε στην Επιθεώρηση Εργασίας για "ελαφρύ τραυματισμό", με ψευδείς αναφορές τύπου "γλίστρησε", με αποτέλεσμα η Επιθεώρηση να κάνει έλεγχο την επόμενη μέρα και όχι αμέσως, αφού δεν χαρακτηρίστηκε επείγον». Αυτό, «σύμφωνα και με τον επιθεωρητή, είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθούν τα στοιχεία του συμβάντος».

Σύμφωνα λοιπόν με την Επιθεώρηση Εργασίας, από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, σε ένα υψίστης επικινδυνότητας τμήμα του έργου, δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα που αφορούν τις προεργασίες για να εκτελεστεί η συνέχιση των εργασιών στην κεφαλή του μετροπόντικα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι ο εργάτης.

Το Συνδικάτο απαιτεί την άμεση τιμωρία των υπευθύνων της εταιρείας, την πληρωμή του 100% των ημερομισθίων του εργάτη όσο καιρό θα αναρρώνει και την καταβολή γενναίας αποζημίωσης ως ελάχιστο αντίβαρο για τις συνέπειες που υπέστη από το «ατύχημα».

Συνέντευξη για τα εργατικά «ατυχήματα» στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, στο φόντο των καθημερινών εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους δουλειάς, κάλεσμα στους εργαζόμενους να μπουν μαχητικά μπροστά στην υπεράσπιση της ζωής τους, στη διεκδίκηση μέτρων υγείας και ασφάλειας, με τη συμμετοχή τους στην απεργία, απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, η Νεκταρία Μέντζου, αναπληρώτρια γραμματέας του ΣΕΤΕΠΕ, και ο Φώτης Μαραντζίδης, εκπρόσωπος της ΔΑΣ στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκαν στην αιτία που οδηγεί στην αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», που δεν είναι άλλη από το κυνήγι του κέρδους για τους εργοδότες, καθώς, όπως είπαν, η ζωή των εργαζομένων μπαίνει στο ζύγι κόστους - οφέλους. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι διαχρονικά τα μέτρα υγείας και ασφάλειας αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους ως κόστος, ως επιπλέον έξοδα. Οπως αντιμετωπίζονται άλλωστε ο μισθός, η Ασφάλιση.

Πρόβαλαν δε τις διεκδικήσεις τους, γενικές και κατά κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ