Απαιτούν να σταματήσει αμέσως η δίωξη εναντίον 4 αγωνιζόμενων φοιτητών του ΦΣ Πολιτικών Μηχανικών
Την άμεση απόσυρση της νέας πειθαρχικής δίωξης που ασκήθηκε από τον πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Αθ. Τριανταφύλλου, εναντίον 4 μελών του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος, μεταξύ τους και του εκλεγμένου προέδρου του, επειδή οι φοιτητές υλοποίησαν την απόφαση του συλλογικού τους οργάνου ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, απαιτούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Πρόκειται για διώξεις που ανακοινώθηκαν στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας και ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του Τμήματος είχε προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες στο παρελθόν.
«Δημιουργεί ερωτήματα ο ρόλος που έχει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου σε αυτήν τη συνδικαλιστική δίωξη, με δεδομένο ότι η κλήση σε απολογία στάλθηκε από τον εν λόγω πρόεδρο αμέσως μετά τη συνεδρίασή της», αναφέρουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ και επισημαίνουν:
«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας έχουν τεράστιες ευθύνες για τη συγκεκριμένη μεθόδευση, αφού ενίσχυσαν το κατασταλτικό κομμάτι με τις πειθαρχικές διώξεις φοιτητών, αξιοποιώντας το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον "εσωτερικό κανονισμό" που εισήγαγε στα πανεπιστήμια και όριζε την πειθαρχική διαδικασία. Σε αυτό ακριβώς αναφερόταν ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες δηλώσεις του όταν η Αθήνα δονούνταν από την τεράστια διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων, διεκδικώντας σύγχρονες σπουδές και πτυχία με αξία».
Και προσθέτουν: «Μπορεί η αδικία να έγινε νόμος, όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκει απέναντί της τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που ματώνουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Οι ίδιοι οι φοιτητές βγήκαν πιο δυνατοί από αυτήν τη διαδικασία, απέκτησαν εμπιστοσύνη στον φοιτητικό τους σύλλογο, συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Είδαν ότι η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση, ότι η ατομική προσπάθεια δεν αρκεί αν δεν συνδεθεί με τη συλλογική δράση».
Επίσης θυμίζουν ότι πέρυσι ο πρόεδρος του Τμήματος «έσερνε ξανά σε συνδικαλιστικές διώξεις τον εκλεγμένο πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που συντάραξαν όλη τη χώρα με αφορμή το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και τους 57 νεκρούς», τονίζοντας ότι και τότε η τρομοκρατία δεν πέρασε, αφού βρήκε απέναντι σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, το εργατικό κίνημα της πόλης, άλλους λαϊκούς φορείς. Καυτηριάζουν δε ότι ο πρόεδρος του Τμήματος αντί να σταθεί στο πλευρό των φοιτητών για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, «σαν "λαγός" της κυβέρνησης επιλέγει να στήσει φοιτητοδικεία, να αναλάβει ενεργό μέρος στο σχέδιό της για την καταστολή της συλλογικής διεκδίκησης, όπως εκτυλίχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με την αποστολή των ΜΑΤ σε μια σειρά σχολές και τη διενέργεια εισαγγελικής παρέμβασης, προσπάθειες οι οποίες έπεσαν στο κενό κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των φοιτητών και των εργαζομένων!».