Πέμπτη 28 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Συνυπεύθυνη η ΕΕ για το έγκλημα στα Τέμπη και την κατάσταση στον σιδηρόδρομο

Eurokinissi

Το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους» που δήθεν προκάλεσε το έγκλημα στα Τέμπη, κάτι που υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, και υπουργός Μεταφορών μετά το έγκλημα, αποδόμησε ξανά εκ μέρους του ΚΚΕ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε υπόψη του υπουργού τρία ζητήματα. Πρώτον, το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων στον ΟΣΕ είχε μειωθεί απελπιστικά, συγκεκριμένα ήταν στο 1/3 σε σχέση με το οργανόγραμμα, κάτι που συνεπάγεται εντατικοποίηση και λειψή εκπαίδευση, παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο λάθους. Δεύτερον, το γεγονός ότι όταν έγινε το έγκλημα κανένα σύστημα ασφαλείας δεν λειτουργούσε, παρά μόνο ο τοπικός πίνακας χειρισμού και αυτός όχι στο σύνολο της διαδρομής. Τρίτον, το γεγονός ότι κανείς δεν μπορούσε και δεν μπορεί ακόμα να ελέγξει τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

«Από πού κι ως πού μιλάμε μόνο για ανθρώπινο λάθος;», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε ειδικότερα στη σύμβαση 717 που δεν είχε υλοποιηθεί, αλλά και σε άλλες 3 συμβάσεις που υπογράφηκαν από το 2006 - 2007, αφορούσαν την επικοινωνία και την αυτόματη πέδηση και δεν λειτουργούσαν. «Ποιοι ευθύνονται γι' αυτά;», έθεσε το ερώτημα ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Επικαλέστηκε ακόμα την έκθεση της ίδιας της Επιτροπής Γεραπετρίτη, που αποφάνθηκε ότι η ΕΡΓΟΣΕ έκανε διαγωνισμούς για να ικανοποιούνται όλες οι ανταγωνίστριες εταιρείες, κάτι που προκάλεσε ασυμβατότητα συστημάτων σε κάθε χιλιόμετρο του δικτύου.

Επίσης, η Επιτροπή παραδέχτηκε ότι η ΕΕ παρενέβαινε στηρίζοντας λόμπι κατασκευαστών κ.λπ., με τον Ν. Καραθανασόπουλο να θυμίζει στο σημείο αυτό την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που ανήγαγε τα λόμπι σε «δομικό στοιχείο της Ενωσης»...

Συνεπώς, ξεκαθάρισε, είναι συνυπεύθυνη η ΕΕ για το έγκλημα στα Τέμπη και για τη συνολική κατάσταση στον σιδηρόδρομο, συντελώντας στο να μην υπάρχει ασφάλεια και να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή.

Τέλος, σχετικά με το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, ο Ν. Καραθανασόπουλος επικαλέστηκε ξανά την έκθεση της Επιτροπής που παραδεχόταν ότι αν λειτουργούσε η φωτοσήμανση ή η επικοινωνία ή περισσότερο η αυτόματη πέδηση, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί. Γι' αυτό και το ΚΚΕ κάνει λόγο για εγκληματικές ευθύνες σχετικά με τα όσα συνέβησαν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ