Κι άλλα ερωτήματα για τους όρους πτήσης και συντήρησης των αεροσκαφών της εταιρείας «Boeing» (και όχι μόνο) προσθέτει το νέο περιστατικό που σημειώθηκε με αεροσκάφος τύπου «777», που την Παρασκευή έχασε τον έναν του τροχό, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, με προορισμό το Τόκιο και 249 επιβαίνοντες.
Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο καταγράφει τον έναν από τους τροχούς του συστήματος προσγείωσης του «Boeing» να πέφτει, μερικά δευτερόλεπτα αφού απογειώνεται. Μάλιστα, αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου έπαθαν σοβαρές ζημιές, αφού το ελαστικό κατέληξε πάνω τους, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί άνθρωπος. Από τη μεριά της η εταιρεία περιορίστηκε να αναφέρει πως τα αεροσκάφη αυτού του τύπου διαθέτουν έξι τροχούς σε κάθε σκέλος του συστήματος προσγείωσης, ώστε να μπορεί να προσεδαφίζεται με ασφάλεια σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς τροχού.
Μόλις ενάμιση μήνα πριν (25 Γενάρη), ένας από τους μπροστινούς τροχούς «Boeing» της «Delta Airlines» αποκολλήθηκε λίγο πριν απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Χάρτσφιλντ - Τζάκσον στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Σημειωτέον, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου ότι «φαίνεται πως έχουμε πρόβλημα», αφού ενημερώθηκε από ...πιλότο άλλου αεροσκάφους πως ένας εκ των δύο τροχών του ρύγχους αποκολλήθηκε και κύλησε στην πίστα. Ενώ στις αρχές της χρονιάς (5 Γενάρη) ένα παράθυρο και τμήμα της ατράκτου «Boeing» της «Alaska Airlines» που εκτελούσε το δρομολόγιο Πόρτλαντ - Οντάριο αποκολλήθηκαν, ενώ αυτό βρισκόταν σε ύψος 16.000 ποδιών, μεταφέροντας 171 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα.
Τα περιστατικά έχουν αναμοχλεύσει τη συζήτηση για τις ελλείψεις σε σύγχρονα συστήματα με αυτοματοποιημένες προειδοποιήσεις για κινδύνους, ελλείψεις σε προσωπικό όπως ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προβλήματα στα συστήματα επικοινωνίας που συμβάλλουν σε συγκρούσεις αεροπλάνων ακόμα και σε αεροδιαδρόμους κ.τ.λ.