Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Τα συνήθη ψέματα για μισθούς και ακρίβεια

Eurokinissi

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες μοίρασε, άλλη μια φορά χτες, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ισχυριζόμενος ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια αποδίδουν καρπούς, την ώρα που οι τιμές κάθε βδομάδα ανεβαίνουν, οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση και οι σουπερμαρκετάδες με τους χονδρέμπορους θησαυρίζουν.

Συγκεκριμένα, στην εισήγησή του στο υπουργικό υποστήριξε ότι οι τρεις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «αντιμετώπιση της ακρίβειας και μέτρα για την υποστήριξη των αγροτικών μας προϊόντων, αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και βέβαια θέματα ασφάλειας μέσα και έξω από τα σύνορά μας».

Σε αυτό το πλαίσιο και κάνοντας το μαύρο άσπρο, ισχυρίστηκε ότι «εξελίσσεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες μία διαρκής παρέμβαση για να έχουμε ακόμα πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα είδη», όπως είπε για να υποβαθμίσει το πρόβλημα. Υποστήριξε μάλιστα ότι έθεσαν «όριο στο κέρδος των εταιρειών στο βρεφικό γάλα, όπου οι αυξήσεις πράγματι ήταν μεγάλες» και ότι περιορίζουν - όπως λένε - «κατά 30% τις παροχές των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ», με στόχο επισήμως «η διαφορά αυτή να μπορεί να μετακυληθεί και ως όφελος προς τον καταναλωτή».

Στο γιατί τίποτε από αυτά δεν έχει φανεί ως όφελος στην τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών αντέτεινε τη λογική τού «ζήσε μαύρε μου...»: «Τα αποτελέσματα αυτών των νέων παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά, καθώς πρόκειται για μία βαθιά, διαρθρωτική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς», είπε, όταν είναι ακριβώς η λειτουργία της αγοράς αυτή που στέλνει τις τιμές στα ύψη, μιλώντας για κάποια «πρώτα μηνύματα» που δήθεν έρχονται και «είναι ενθαρρυντικά», εξ ου και προσδοκούν - όπως είπε ο πρωθυπουργός - οι «αρχικές τιμές» «σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα από τις αρχές Μαρτίου να είναι μειωμένες».

Εδώ και ενάμιση χρόνο... ρίχνουν τις τιμές

Στο μεταξύ, ο λαός μπούκωσε από τέτοια ψέματα. Αλλωστε, αυτά παπαγαλίζουν ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε 14 μήνες πριν, στις 23/1/2023, σε συνέντευξη Τύπου που έσπευσε να δώσει τότε με αντικείμενο επισήμως την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. Περίσσεψαν και τότε οι διαβεβαιώσεις όπως ότι «οι τιμές μπορεί ακόμα να είναι υψηλές, όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», ή ότι «το κύριό μας μέλημα, θα σας έλεγα σήμερα, αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Κι εκεί έχουν γίνει σημαντικά πράγματα». Τόσο σημαντικά που 14 μήνες μετά χρειάστηκε να τάζει πάλι ότι η κατάσταση κάποια στιγμή, «σταδιακά», θα βελτιωθεί.

Αλλωστε, για γέλια και για κλάματα αποδείχτηκε η πρόβλεψη που έκανε, τον Γενάρη του '23, ότι «θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση συνολικά του πληθωρισμού, που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι τους επόμενους μήνες, εφόσον δεν έχουμε κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις με τις τιμές Ενέργειας. Και πιστεύω, αν έπρεπε να κάνω μια εκτίμηση, ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, ως προς την αύξηση των τιμών, πιστεύω ότι τα έχουμε δει», όπως ισχυρίστηκε, με τις τιμές να καλπάζουν έκτοτε κι ενώ στο ενδιάμεσο οι ίδιοι κομπάζουν ότι οι τιμές στο ρεύμα «εξισορροπήθηκαν».

Δίχως καμία αξία είναι και οι διαβεβαιώσεις του περί ελέγχων στην αγορά. Και 14 μήνες πριν, άλλωστε, ιεραρχούσε ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης την καταπολέμηση της «αισχροκέρδειας», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «για πρώτη φορά έχουμε νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά εργαλεία στη διάθεσή μας, τα οποία μας επιτρέπουν να μπορούμε να επιχειρούμε να ελέγχουμε την αγορά πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι κάναμε στο παρελθόν». Τώρα πάλι τάζει ότι θα μπουν «όρια» στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο ίδιο πλαίσιο κοροϊδίας και εξαπάτησης του λαού οι ανακοινώσεις τους χτες ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασιστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2024, που θα εφαρμοστεί από 1η Απρίλη (βλέπε και σχετικό θέμα).

Αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» σε όλα τα μέτωπα

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, ο πρωθυπουργός κόμπασε για τα ψίχουλα που έχει ανακοινώσει σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και κάποιες εκπτώσεις στο ρεύμα που δεν καλύπτει την πλειοψηφία των αγροτών, ενώ υπεραμύνθηκε της αναθεώρησης της ΚΑΠ που οδηγεί στο ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης. Επιμένει μάλιστα ότι το αγροτοκτόνο κείμενο παίρνει φτιασίδωμα με τις 19 προτάσεις «τεχνικού χαρακτήρα» που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, έχοντας και την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως πανηγύρισε χτες ο Μητσοτάκης.

Ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι εν αναμονή της έκθεσης των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη βδομάδα «για τη συνολική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας» από τις πλημμύρες, το «master plan» δηλαδή της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του νερού και συνολικά της πολιτικής που έπνιξε τον κάμπο και θεωρεί «μη επιλέξιμες» και κόστος τις λαϊκές ανάγκες.

Παραπέρα, ο πρωθυπουργός εστίασε στην Υγεία, χαρακτηρίζοντας με θράσος τα απογευματινά χειρουργεία, που νομιμοποιούν το «φακελάκι», άλλη μία «σημαντική και τολμηρή παρέμβαση» της κυβέρνησης της ΝΔ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας που, όπως είπε, συντονίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις «με τις απαιτήσεις των καιρών». Π.χ. στήνεται «Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΛΚΑΚ) για τις ανάγκες τους, όπως και Κοινό Σώμα Πληροφορικής, με ειδική διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας για προστασία γενικά του δημόσιου τομέα από τέτοιες απειλές, σε Διασύνδεση με φορείς του «εξωτερικού», προαναγγέλλοντας μεγαλύτερο φακέλωμα όλων, ενώ με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, προβλέπεται η «σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με επιχειρήσεις ή βιομηχανίες για την εκπόνηση βιομηχανικών διδακτορικών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδεύει ξεδιάντροπα για ακρίβεια και αυξήσεις - ψίχουλα(2024-03-06 00:00:00.0)
Ερχεται νέο «κύμα» ανατιμήσεων σε Ενέργεια και σούπερ μάρκετ(2023-12-09 00:00:00.0)
Στο... «ράφι» η στήριξη των αγροτών(2010-02-02 00:00:00.0)
Στο 5,3% εκτοξεύτηκε ο τιμάριθμος(1998-05-08 00:00:00.0)
Ο πληθωρισμός έπεσε, η ακρίβεια παραμένει(1997-10-04 00:00:00.0)
Ο πληθωρισμός(1995-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ