Τους κινδύνους για τους ασθενείς είχαν αναδείξει και οι περσινές κινητοποιήσεις των νοσηλευτών
Αντιμέτωπα με τις συνέπειες από τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς είναι τα νοσοκομεία στη Νότια Κορέα, αλλά η κυβέρνηση του Γιουν Σουκ Γεόλ (που είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ και κατά τ' άλλα διαπρέπει σε στρατιωτικές δαπάνες και κόντρες) επιμένει να συκοφαντεί και να τρομοκρατεί όσους εργαζόμενους διαμαρτύρονται για τις μεγάλες ελλείψεις.
Μόνο τις τελευταίες βδομάδες υπέβαλαν παραιτήσεις από μεγάλα νοσοκομεία σχεδόν 6.500 γιατροί, στη πλειοψηφία τους ασκούμενοι, σε πόστα με μεγάλο φόρτο εργασίας, όπως Επείγοντα κ.λπ., ενώ συνεχίζονται οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των γιατρών, με αφορμή και νομοσχέδιο που ιεραρχεί την αύξηση των εισακτέων σε ιατρικές σχολές.
Χτες η κυβέρνηση εξαπέλυσε νέα επίθεση στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς, αξιοποιώντας την κατάληξη 80χρονης που υπέστη καρδιακή ανακοπή, περιστατικό για το οποίο κατηγόρησε τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν αναφέρει πόσοι άλλοι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν δει την υγεία τους να επιδεινώνεται ραγδαία εξαιτίας της κόπωσης από τις απανωτές εφημερίες στις οποίες υποχρεώνονται χιλιάδες γιατροί.
Οπως τονίζουν και εκπρόσωποι ιατρικών ενώσεων, η αύξηση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές από μόνη της επιδιώκει την αύξηση «εργατικών χεριών» που θα απορροφούνται σε νοσοκομεία, χωρίς να έχουν λάβει ολοκληρωμένη επιστημονική εκπαίδευση και αναλαμβάνοντας σε μεγάλο μέρος τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι μόνιμοι γιατροί, σε συνθήκες εργασίες που αντί να προφυλάσσουν υπονομεύουν την υπεύθυνη τέλεση του ιατρικού λειτουργήματος.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολυήμερες κινητοποιήσεις είχαν κάνει και το περασμένο καλοκαίρι οι νοσηλευτές, επίσης καταγγέλλοντας τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς στα νοσοκομεία, με πολλαπλές απειλές για τους ασθενείς.
Τότε, έρευνες συνδικάτων του κλάδου κατέγραφαν ότι πάνω από το 80% των νοσηλευτών κάτω των 30 ετών σκέφτηκαν να αλλάξουν δουλειά κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς. Βασικοί λόγοι γι' αυτό ήταν η μεγάλη εντατικοποίηση και οι χαμηλοί μισθοί.