Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εναν χρόνο μετά...

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ
Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από την αποκοπή των 5 μεγάλων μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η νέα μορφή των μουσείων έχει προκαλέσει μόνο προβλήματα και οπισθοχωρήσεις στον επιστημονικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό ρόλο που επί χρόνια είχαν χαράξει τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως σημειώνει ο ΣΕΑ, ότι τα συγκεκριμένα μουσεία λειτουργούν σήμερα με τις μισές αίθουσες κλειστές. «Από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 64 αριθμημένες αίθουσες ανοιχτές είναι μόνο οι 27. Κάποιες Κυριακές ανοίγουν η Αιγυπτιακή Συλλογή, η Κυκλαδική και η Νεολιθική αίθουσα, που παραμένουν κλειστές τις καθημερινές. Ερμητικά κλειστές έως τον Απρίλιο θα παραμένουν οι αίθουσες των Συλλογών Αγγείων, Μικροτεχνίας, Σταθάτου, Σερπιέρη-Βλαστού, Κυπριακή, το σύνολο της Συλλογής Χαλκών (πλην του Μηχανισμού των Αντικυθήρων). Είνα απορίας άξιον τι είδους επισκόπηση της αρχαιότητας αποκομίζουν οι χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες των σχολικών επισκέψεων, που ως γνωστόν προσέρχονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στους χειμερινούς μήνες, μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής!

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου λειτουργούν μόνο οι αίθουσες του ισογείου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η περιοδική έκθεση του 2023 δεν είναι ανοιχτή στους επισκέπτες, αίθουσες της μόνιμης έκθεσης είναι κλειστές, ενώ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, εκτός από τις κλειστές αίθουσες (περισσότερες από τις μισές), οι επισκέπτες αντικρίζουν και την έλλειψη καθαριότητας.

Ο ΣΕΑ αναφέρει ακόμα ότι μόνο σε δύο από τα πέντε μουσεία έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί, που αυτό σημαίνει ότι «καμία δαπάνη δεν μπορεί να γίνει ακόμη για το 2024, για πιεστικά ζητήματα όπως η καθαριότητα, οι εκθέσεις, οι συντηρήσεις εξοπλισμού, οι επισκευές κ.ά.».

Επίσης, όπως καταγγέλλει, ακόμα και στους δύο εγκεκριμένους προϋπολογισμούς τα έξοδα των μουσείων φαίνεται να έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν. «Η έγκριση των προϋπολογισμών αυτών από την υπουργό Πολιτισμού αποτελεί πραγματική πρόκληση, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΥΠΠΟ άφηνε τα Μουσεία με τη μισή χρηματοδότηση και στελέχωση, απαξίωνε και λοιδορούσε το έργο τους, για να δικαιολογήσει τη μετατροπή σε ΝΠΔΔ, που θα κοστίζει τα διπλάσια στον ελληνικό λαό».

Αυτήν την πολιτική την πληρώνουν, βεβαίως, εκτός από τους εργαζόμενους των μουσείων και οι επισκέπτες. Ηδη, πολλές δράσεις που υλοποιούσαν τα μουσεία πριν τον ν. 5021 δωρεάν, είτε έπαψαν να γίνονται, είτε γίνονται πλέον με εισιτήριο. «Οι συναυλίες κλασικής μουσικής στο ΑΜΘ, θεσμός που καθιερώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, γίνονται πλέον με εισιτήριο (...). Το ΔΣ του ΜΒΠ "δεν κατανοεί" γιατί χρειάζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονται δωρεάν στους μαθητές των σχολείων. Και βέβαια το ίδιο το ΥΠΠΟ έδωσε το "σύνθημα" για αύξηση στα εισιτήρια των Μουσείων ΝΠΔΔ που πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα, με αποφάσεις των ΔΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ