Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Την Παρασκευή 23 Φλεβάρη η μεγάλη εναρκτήρια εκδήλωση
  • Στις 7 μ.μ. στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό |
  • Θα μιλήσουν ο Θ. Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Δ. Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», τον Σεπτέμβρη του 1975. Αυτή η επέτειος αποτελεί αναμφισβήτητα μία κορυφαία στιγμή για την ΚΝΕ, για κάθε μέλος και στέλεχος της Οργάνωσης, που όλοι μαζί θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να είναι το φετινό Φεστιβάλ αντάξιο της Ιστορίας, της διαδρομής του, να επιβεβαιώσει τον τίτλο του ως το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της χώρας.

Αυτός είναι ο στόχος που βάλαμε στο 13ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας πριν από ακριβώς έναν χρόνο:

«Προχωράμε με πολύ ψηλά τον πήχη, για ακόμα πιο πετυχημένο, μαζικό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", με ορόσημο τον εορτασμό των 50 χρόνων του. Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της χώρας, φιλοδοξούμε να συνεπάρει και να διαπαιδαγωγήσει πολύ περισσότερους νέους και νέες στο ταξίδι του, φωτίζοντας ιδιαίτερα τι είναι αυτό που στην 50χρονη πορεία του το κάνει να αντέχει στον χρόνο, να καταξιώνεται ως ο μοναδικός θεσμός.

Η διαδρομή και πορεία ωρίμανσης της ΚΝΕ ως Νεολαίας του ΚΚΕ αποτυπώνεται στην πορεία του Φεστιβάλ μας. Τα συμπεράσματα αυτής της πορείας, μέσα από τον εορτασμό των 50 χρόνων του Φεστιβάλ, στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες δράσης μπορούν να γίνουν πολύτιμο εφόδιο για κάθε μέλος και φίλο της ΚΝΕ».

***

Για τη συμπλήρωση αυτής της επετείου το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ κήρυξε άμιλλα στρατολογίας, με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να ανταποκριθούν σ' αυτόν τον μεγάλο και όμορφο στόχο: Να πυκνώσουν οι γραμμές της ΚΝΕ με περισσότερους νέους επαναστάτες. Αυτή είναι για εμάς η μεγαλύτερη τιμή σε αυτόν τον μοναδικό θεσμό, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που ξεκίνησε το ταξίδι του τον Σεπτέμβρη του 1975 προς τιμήν των 7 χρόνων δράσης της ΚΝΕ και της κυκλοφορίας του πρώτου παράνομου φύλλου του «Οδηγητή», και φέτος συμπληρώνει τα 50 του χρόνια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή για όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ που έκαναν αυτό το Φεστιβάλ πραγματικότητα, από το πρώτο μέχρι και το πιο πρόσφατο.

Συγκέντρωση στο 15ο Φεστιβάλ στο Αλσος Βεΐκου
Συγκέντρωση στο 15ο Φεστιβάλ στο Αλσος Βεΐκου
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό θεσμό της χώρας και όχι άδικα, γιατί κι άλλες πολιτικές νεολαίες, όσο κι αν προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να διοργανώσουν κάτι αντίστοιχο. Αυτό που κάνει το Φεστιβάλ μοναδικό, διαχρονικά πετυχημένο σε κάθε εποχή και για κάθε γενιά είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας της ΚΝΕ ως Οργάνωσης Νεολαίας του ΚΚΕ, που παλεύει με το Πρόγραμμα και τη στρατηγική του για την επαναστατική αλλαγή του κόσμου, θεμελιωμένη στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αυτό αποτελεί την «καρδιά» του Φεστιβάλ. Η νεολαία που δεν συμβιβάζεται με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που ονειρεύεται ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα, εμπνέεται στο Φεστιβάλ, γιατί είναι «παράθυρο στο μέλλον». Δεν είναι τυχαίο ότι ανεξάρτητα από την αφετηρία που έρχεται κάποιος στο Φεστιβάλ, φεύγει «ένα μπόι ψηλότερος», με αγωνιστική ανάταση, αισιοδοξία, ελπίδα, γεγονός που δημιουργεί τον μοναδικό παλμό που έχει το Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι μοναδικό γιατί ακριβώς αποτελεί μέρος της ταυτότητας της ΚΝΕ, αντικατοπτρίζει τι είναι και πώς λειτουργεί η Οργάνωσή μας. Τα υλικά με τα οποία «χτίζεται» κάθε χρόνο η «κόκκινη πολιτεία» είναι οι αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η ανιδιοτελής προσφορά των μελών και των φίλων της Οργάνωσης, η συντροφικότητα, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη, η κοινή δράση για έναν σκοπό. Αυτά είναι που κάνουν κάθε φορά τους νέους που συμμετέχουν να λένε «τώρα κατάλαβα τι είναι η ΚΝΕ».

Το στήσιμο της κεντρικής εξέδρας στο 26ο Φεστιβάλ στα Ιλίσια
Το στήσιμο της κεντρικής εξέδρας στο 26ο Φεστιβάλ στα Ιλίσια
Φέτος οι εορτασμοί για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ επιδιώκουμε να αποτελέσουν για την ΚΝΕ μια μεγάλη πολιτική δραστηριότητα, να συμβάλουν ώστε πολύ περισσότεροι νέοι που ασφυκτιούν στο σύστημα της εκμετάλλευσης να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από τα μεγάλα ζητήματα που το κάνουν το πρωτοπόρο, επαναστατικό Κόμμα της εργατικής τάξης. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται μισό αιώνα, ταυτόχρονα με την αδιάκοπη κοινωνική και πολιτική πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. 50 χρόνια τώρα το Φεστιβάλ αναδεικνύει το «νέο», την κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Το Φεστιβάλ έχει κατοχυρωθεί μέσα στα χρόνια και ως πολιτιστικός θεσμός, αφού από το 1ο Φεστιβάλ μέχρι σήμερα η πολιτιστική διάσταση ήταν βασικό χαρακτηριστικό του. Μέσα σ' αυτά τα 50 χρόνια το Φεστιβάλ έχει παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, αποτελεί κομμάτι του Πολιτισμού της Ελλάδας. Η συμβολή του Φεστιβάλ στην προβολή του ριζοσπαστικού και προοδευτικού έργου, το διαχρονικό χαρακτηριστικό του να δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες να επικοινωνήσουν το έργο τους, το πολύμορφο πολιτιστικό πρόγραμμα που είχε από την αρχή - με ορισμένες ιδιαίτερα πρωτοποριακές στιγμές μέσα στην Ιστορία του - είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει μέσα στα χρόνια.

***

Το ταξίδι λοιπόν του 50ού Φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 23 Φλεβάρη, με τη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα κάνει παρέμβαση ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972 - 1979, όταν έγινε και η αρχή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Από το περσινό, 49ο Φεστιβάλ στο Πάρκο «Τρίτση»
Από το περσινό, 49ο Φεστιβάλ στο Πάρκο «Τρίτση»
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν το λογότυπο, η αφίσα και το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», καθώς και μέρος της προφεστιβαλικής δραστηριότητας, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Σεπτέμβρη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό αφιέρωμα στο επαναστατικό - αντάρτικο τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και την ορχήστρα της ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ (23/2/1943).

Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση με στιγμές από την Ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

  • Αναδημοσιεύεται από τον «Οδηγητή»

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Την Παρασκευή 23 Φλεβάρη στον Περισσό η μεγάλη εναρκτήρια εκδήλωση για το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
  • Νέα αγωνιστικά ραντεβού αύριο Πέμπτη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αρθρογραφία γύρω από το πολυδιαφημισμένο «σκανδιναβικό μοντέλο» και το άρθρο 16. Χαιρετιστήρια μηνύματα για τους αγώνες των φοιτητών από ξένες Οργανώσεις Νεολαίας.
  • Η κυβέρνηση κόβει σχεδόν 21 εκατ. ευρώ από τα σχολικά γεύματα!
Γι' αυτούς που διαφημίζουν το σκανδιναβικό μοντέλο...

Τη βδομάδα που μας πέρασε άνοιξε συζήτηση με αφορμή τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, που δήλωσε ξεκάθαρα υπέρ των «μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων, προτάσσοντας το ...σκανδιναβικό μοντέλο, σε αντίθεση τάχα με την κυβέρνηση, που αναφέρεται στο παράδειγμα της Κύπρου.

Παραδείγματα και στοιχεία από χώρες του σκανδιναβικού «τόξου», όμως, είναι αποκαλυπτικά για το ότι και εκεί έχει προχωρήσει και είναι κυρίαρχο το μοντέλο του επιχειρηματικού δημόσιου πανεπιστημίου, δηλαδή των ιδρυμάτων που κυνηγούν χρηματοδοτήσεις, που κάνουν περικοπές στη λογική της εξοικονόμησης κόστους, που διαπλέκονται με τις επιχειρήσεις και υποτάσσουν την έρευνά τους στις προτεραιότητες και τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Οι περικοπές σημαίνουν πτώση στην ποιότητα

Στη Σουηδία η άνοδος του πληθωρισμού, που φέρνει αυξήσεις στο κόστος σε όλες τις πλευρές της ζωής, έχει αντίκτυπο και στα πανεπιστήμια, όπου αυξάνεται το κόστος των λειτουργιών τους (μισθολογικό, ενοίκια κ.ά.), χωρίς να αντισταθμίζεται αυτό με βάση τις ανάγκες από την κρατική χρηματοδότηση. «Είναι δύσκολο να δούμε πώς τα πανεπιστήμια θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ίδια ποιότητα εκπαίδευσης», σημείωναν φοιτητικές ενώσεις της χώρας με βάση τον προϋπολογισμό του 2023 και προέβλεπαν μειώσεις σε θέσεις εισακτέων.

Την ίδια περίοδο προβλέφθηκαν αύξηση των επιτοκίων των φοιτητικών δανείων και επανακαθορισμός του τρόπου αποπληρωμής, όπως και έλλειψη φοιτητικής στέγης, καθώς σταδιακά καταργείται η επενδυτική στήριξη για νέες κατασκευές ενοικιαζόμενων κατοικιών για φοιτητές, ενώ το κόστος της ανέγερσης συνεχίζει να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, δεν εφαρμόζεται καμία αύξηση στο στεγαστικό επίδομα, παρά τις αυξήσεις ενοικίων για τους φοιτητές και γενικότερα την αύξηση του κόστους ζωής. Και, μαζί με τα παραπάνω, μειώθηκαν τα κονδύλια για την Υγεία των φοιτητών.

Αντίστοιχα στοιχεία έρχονται και από τη Δανία. Η λογική της «αυτονομίας των ιδρυμάτων», δηλαδή η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και ο εξαναγκασμός των πανεπιστημίων σε κυνήγι για την εύρεση πόρων, που είναι η επίσημη πολιτική του κράτους για τα πανεπιστήμια, δημιουργούν προβλήματα ακόμα και σε ιδρύματα - ναυαρχίδες, όπως το DTU (Πολυτεχνείο της Δανίας), που αντιμετώπιζε έλλειμμα ύψους 390 εκατ. κορονών για το 2022 και 260 εκατ. για το 2023.

Τον Δεκέμβρη του 2022 η διοίκηση του DTU ανακοίνωσε ότι «θα παρθούν πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μείωση θα γίνει σε εργασίες συντήρησης, αναβολή κατασκευής προγραμματισμένων κτηρίων κ.λπ. Οι μειώσεις δαπανών θα περιλαμβάνουν επίσης το πανεπιστημιακό προσωπικό. Θα παγώσουν οι προσλήψεις και αρχικά θα προσφερθεί στους υπαλλήλους η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου». Ενώ ο διευθυντής του ιδρύματος τόνιζε: «Στόχος μας είναι να δρομολογήσουμε τώρα τις αναγκαίες μειώσεις δαπανών, για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε ένα ισχυρό πανεπιστήμιο στο μέλλον».

Από 1η Μάη 2023 περικόπηκε δραστικά από το κράτος και το επίδομα ανεργίας για τους απόφοιτους των μεταπτυχιακών (master), που δίνεται πια για 1 έτος αντί για 2, και μειώθηκε και το ποσό του σε λίγο πάνω από 1.000 ευρώ, που σημαίνει ότι το καθαρό ποσό μετά την αφαίρεση των φόρων θα είναι περίπου 35% κάτω από το όριο της φτώχειας και θα είναι αδύνατο να ζήσει κανείς στη Δανία με αυτό.

Παράλληλα, πέρυσι η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι ο χρόνος για τις μεταπτυχιακές σπουδές master θα μειωθεί από δύο χρόνια - που είναι σήμερα - σε έναν χρόνο, υποβαθμίζοντας έτσι το αντίκρισμα αυτών των τίτλων σπουδών.

Ερευνα κατά παραγγελία των επιχειρήσεων και του ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή τα πανεπιστήμια, κυρίως σε ερευνητικό επίπεδο, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις προτεραιότητες και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, σε βάρος πάντα της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των επιστημών και γνωστικών αντικειμένων. Χαρακτηριστικό σε αυτό το πλαίσιο είναι το παράδειγμα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που το 2019, εν μία νυκτί και με βάση κυβερνητική απόφαση για μείωση 2% της χρηματοδότησής του, έκλεισε μια σειρά Τμήματα κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών και απέλυσε εκατοντάδες εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, η δανέζικη κυβέρνηση ενέκρινε το 2019 δύο πακέτα συνολικού ύψους 17,1 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση, από το Ταμείο Ανάκαμψης, των ερευνών κατά παραγγελία του μεγάλου κεφαλαίου. Πόσο μοιάζει αλήθεια αυτό με το 1 δισ. που διαφημίζει εδώ η ελληνική κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια...

Επιχειρηματικοί κολοσσοί της ιατροφαρμακευτικής παραγωγής (δυναμικός κλάδος για τη Δανία) διασυνδέονται με 9 πανεπιστήμια, με πάνω από 12.700 ερευνητές, που δουλεύουν σε προγράμματα τα οποία ιεραρχούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Παράλληλα, έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον 30 μεταπτυχιακά και προπτυχιακά ερευνητικά προγράμματα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πλευρό της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, ενώ κάθε χρόνο υπάρχουν 8-10 θέσεις πρακτικής άσκησης για προγράμματα της «Lockheed» στις ΗΠΑ. Στο Πανεπιστήμιο του Ααρχους αναπτύχθηκε το πρόγραμμα προσομοίωσης οδήγησης επανδρωμένων και μη οχημάτων για μελλοντικές στρατιωτικές αποστολές, αξιοποιώντας και τεχνογνωσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα είναι μέρος ενός συνολικότερου προγράμματος του ΝΑΤΟ. Τον Απρίλη του 2022 η δανέζικη κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία - στο πλαίσιο του Πολυτεχνείου της Δανίας - ερευνητικού κέντρου αποκλειστικά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, το οποίο θα χρηματοδοτείται με 2,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τον δημόσιο προϋπολογισμό Ερευνας.

Τα δανέζικα πανεπιστήμια θα συνεισφέρουν δύο υπηρεσίες στο ΝΑΤΟ: Από τη μια θα πραγματοποιούνται οι δοκιμές και η κατασκευή νέων τεχνολογιών, από την άλλη τα πανεπιστήμια θα βοηθάνε τις εταιρείες όπλων να πωλούν ευκολότερα και πιο γρήγορα την τεχνολογία τους.

Συμπερασματικά πρέπει να κρατήσουμε ότι αν και τα δημόσια πανεπιστήμια είναι αυτά που κυριαρχούν σε όλη την Ευρώπη, το άνοιγμα της «αγοράς» της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα επιφέρει ραγδαία αρνητικές συνέπειες στα δημόσια πανεπιστήμια, που λειτουργούν όλο και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, μπαίνουν στη λογική να κοστολογούν τις σπουδές τους και να εμπορεύονται υπηρεσίες και υποδομές. Ετσι πέφτει και η ποιότητα των σπουδών, όταν αυτές γίνονται εμπόρευμα, έρμαιο στις διακυμάνσεις της αγοράς, που συναρτάται με την κερδοφορία ή ακόμα και την επιβίωση των ιδρυμάτων.


Γ.

Ξεκάθαρη η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου

Τόσο στα σχόλια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όσο και στη δημόσια συζήτηση έχει τεθεί έντονα το θέμα του άρθρου 16 του Συντάγματος, που το νομοσχέδιο ξεκάθαρα παραβιάζει. Θυμίζουμε ότι το άρθρο 16 απαγορεύει ρητά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ προβλέπει επίσης ότι οι σπουδές στα ανώτατα ιδρύματα είναι δωρεάν.

Το πρώτο επιχείρημα που πρόβαλε ο υπουργός Παιδείας, ότι τάχα το άρθρο 16 ήταν ένα κατασκεύασμα της χούντας για να έχει τα πανεπιστήμια υπό κρατικό έλεγχο, το «μάζεψε» πολύ γρήγορα αφού το καταρρίπτει η ίδια η Ιστορία. Για του λόγου το αληθές, απλά σημειώνουμε ότι στο ετήσιο διάγγελμά του, που απηύθυνε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο στις 16 Δεκεμβρίου 1972, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε πει ότι «ευρισκόμεθα εις συνεργασίαν με αμερικανικόν πανεπιστήμιον, προκειμένου να αρχίσωμεν, εφ' όσον τελικώς εξελιχθούν αι συνομιλίαι και αι συμφωνίαι καλώς, τας ενεργείας μέσω των οποίων θα λειτουργήση εις την χώραν ξενόγλωσσον Πανεπιστήμιον, προς παροχήν μεταπτυχιακής εκπαιδεύσεως». Στα σχέδια της χούντας τότε για ιδιωτικά πανεπιστήμια - παραρτήματα ιδρυμάτων του εξωτερικού - έβαλαν φραγμό οι κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος που είχαν ανάμεσα στα αιτήματά τους την αναστολή λειτουργίας ξένων κολεγίων (αν και το Deree λειτούργησε από τότε).

Το άρθρο 16 διατυπώθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975, μια περίοδο που σηματοδοτούνταν από την προσπάθεια της αστικής τάξης να δημιουργήσει ένα πιο ομαλό κλίμα εδραίωσης της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας της, παίρνοντας ταυτόχρονα τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης που είχε ανάγκη το κεφάλαιο εκείνη την εποχή, με στόχο πάντα να ενισχύει την κερδοφορία του. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Δ. Νιάνιας (εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ) στη συζήτηση για το άρθρο 16 το 1975 μεταξύ άλλων υποστήριζε: «Το κράτος οφείλει να προστατεύση την ελευθερίαν του πνεύματος απολύτως και την ελευθερίαν των Ανωτάτων Ιδρυμάτων, όταν μάλιστα καθώς θα προτείνω η Ανώτατη Παιδεία είναι και οφείλει να είναι μόνον κρατική δια τον φόβον των μπίζνες...».

Σήμερα, η κυβέρνηση ερμηνεύει όπως τη βολεύει το άρθρο 16 προκειμένου να το παρακάμψει, επιβεβαιώνοντας ότι το αστικό κράτος δεν «κωλώνει» πουθενά, ούτε στο Σύνταγμα, που το έχει «κορόνα στο κεφάλι του», όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματά της είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως «σύμφωνη με το Σύνταγμα» την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων και τα δίδακτρα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, άρα το άρθρο 16 έχει ξαναπαραβιαστεί, με «πράσινο φως» από το ΣτΕ.

Κόντρα όμως στα τέσσερα - πέντε ονόματα συνταγματολόγων, κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που επικαλείται ο υπουργός Παιδείας, έχουν βγει άλλοι οχτώ συνταγματολόγοι και ένα πρώην στέλεχος του ΣτΕ, που ξεκαθαρίζουν ότι η παράκαμψη του άρθρου 16 είναι αντισυνταγματική, ενώ πάνω από 1.000 πανεπιστημιακοί ετοιμάζουν σχετική προσφυγή στο ΣτΕ.

Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ότι η συνταγματική ρύθμιση δεν αρκεί όχι μόνο για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες στη μόρφωση, αλλά ούτε καν για να τις «προστατέψει» από τη βασική επιδίωξη του κεφαλαίου που περιφρουρεί το κάθε αστικό Σύνταγμα: Την καπιταλιστική κερδοφορία. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που μπορεί να έχει το κίνημα σε αυτήν τη μάχη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν μπορεί να απεμπολήσει την ανάδειξη της ξεκάθαρης αντισυνταγματικότητάς τους.

Σ' αυτό το πνεύμα εξάλλου, το ΚΚΕ είχε τοποθετηθεί και στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2018, ζητώντας την επέκταση του άρθρου 16 με την ακόλουθη διατύπωση: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα. Πλήρης διασφάλιση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας με απαγόρευση στη λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Πλήρης κατοχύρωση στη δωρεάν παροχή Παιδείας για όσους βρίσκονται στη χώρα». Γιατί φυσικά το άρθρο 16 δεν σηματοδοτεί μια «σοσιαλιστική νησίδα» στον ελληνικό εκπαιδευτικό χάρτη σήμερα, είναι όμως ένα εμπόδιο που η πράξη δείχνει ότι τους έχει δυσκολέψει τόσα χρόνια...

Οργανώσεις Νεολαίας από το εξωτερικό εκφράζουν αλληλεγγύη στον αγώνα των Ελλήνων φοιτητών

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Ελλήνων φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκφράζουν Οργανώσεις από το εξωτερικό.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας χαιρετίζει τους αγώνες των φοιτητών και καταδικάζει την κυβερνητική καταστολή απέναντί τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ισότιμη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να εξαρτάται από τις όποιες αστικές βλέψεις. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι προνόμιο. Αν ένας νέος άνθρωπος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο πανεπιστήμιο για οικονομικούς λόγους, είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση δεν αποτελεί "προνόμιο των λίγων"».

***

«Καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ελλάδας επιχειρεί σήμερα να δικαιολογήσει αυτά τα μέτρα με αναφορά σε κάποιο απατηλό "σκανδιναβικό μοντέλο" εκπαίδευσης, εμείς θεωρούμε απαραίτητο να διαψεύσουμε όλους τους ισχυρισμούς για δήθεν επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις του εκπαιδευτικού τομέα στη Δανία», σημειώνει αντίστοιχα σε μήνυμά της η Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας και μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Κάθε επιτυχημένη πτυχή των δανέζικων και σκανδιναβικών συστημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης οριζόταν (μέχρι σήμερα) από την προσβασιμότητά τους. Εμείς στην Κομμουνιστική Νεολαία της Δανίας λέμε: Εναντιωθείτε στην κυνική ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης!».

***

Το Μέτωπο Σπουδαστών Ισπανίας χαιρετίζει τους αγώνες στην Ελλάδα και σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι σε αυτή την κατάσταση, όχι μόνο επειδή το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βρίσκεται πολιτικά στο πλευρό των συμφερόντων της εργατικής τάξης, αλλά και επειδή ο νόμος ενάντια στον οποίο κινητοποιείται το ελληνικό φοιτητικό κίνημα απορρέει από τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (EHEA), δηλαδή είναι προϊόν της εκπαιδευτικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Ισπανία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνουν αυτές οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει εξηγώντας ότι «η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της έχει επανασχεδιαστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων».

***

Την αλληλεγγύη του εκφράζει και το φοιτητικό τμήμα της ΕΔΟΝ, η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, που τα μέλη της που σπουδάζουν στα ελληνικά ΑΕΙ, συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις και «στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες και σε όσους συντάσσονται με την κατακρεούργηση του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πως δεν θα τους περάσει!».

***

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας από το Μεξικό δηλώνει μεταξύ άλλων: «Καταδικάζουμε σθεναρά τον αυταρχισμό με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση καθιστά τις συνθήκες διαβίωσης της νεολαίας της εργατικής τάξης πιο επισφαλείς. Επιπλέον, εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια κοστολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η Παιδεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις διαιωνίζουν μόνο την ανισότητα, αποκλείουν εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν για ποιοτική εκπαίδευση και οδηγούν τη δημόσια Παιδεία στην παραμέληση και την υποβάθμιση».

***

Οι Νέοι εργαζόμενοι του Ρωσικού Εργατικού Μετώπου χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις στη χώρα μας ενθαρρυντικό παράγοντα για το φοιτητικό κίνημα παγκοσμίως και επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Δεν μας είναι ξένα τα προβλήματα των Ελλήνων φοιτητών. Βιώνουμε παρόμοιες διεργασίες στο δικό μας σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, στη Ρωσία, ο αριθμός των μη κρατικών πανεπιστημίων από το 1991 που θεσπίστηκαν αυξάνεται. Η εκπαίδευση μετατρέπεται αδιάκοπα σε εμπόρευμα, σε υπηρεσία. Οι φοιτητές, όλο και περισσότερο, αντιμετωπίζονται ως πελάτες. Ακόμη και στα κρατικά πανεπιστήμια παρέχονται εκπαιδευτικές υπηρεσίες επί πληρωμή, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί, επιβαρύνοντας σημαντικά τους φοιτητές».

***

«Στη Σουηδία, η ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα είναι γεγονός εδώ και δεκαετίες. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για τη σουηδική νεολαία, που έχει δει την εκπαίδευσή της να υποβαθμίζεται», επισημαίνει στο μήνυμά της η Κομμουνιστική Νεολαία της Σουηδίας, που φέρνει το εξής παράδειγμα: «Στο μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Σουηδίας, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Chalmers, οι πολιτικές εκδηλώσεις και οι οργανώσεις απαγορεύτηκαν προσωρινά στα τέλη του 2023 ως κατασταλτικό μέτρο εναντίον των φοιτητών που υποστήριζαν την Παλαιστίνη, οι οποίοι διαδήλωσαν και εμπόδισαν επιτυχώς τη συμμετοχή ισραηλινών κατασκευαστών οπλικών συστημάτων στην ετήσια έκθεση αγοράς εργασίας». Κλείνοντας σημειώνει: «Ας είναι το σουηδικό σύστημα Εκπαίδευσης μια προειδοποίηση για το τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης στην πραγματικότητα: Περισσότερα χρήματα στις τσέπες των πλουσίων και λιγότερη γνώση στα μυαλά της νεολαίας».

***

Η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας και δεκάδες Σύλλογοι Τουρκικών Ιδρυμάτων, χαιρετίζοντας τους αγώνες στην Ελλάδα, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Ως πολίτες μιας χώρας γεμάτης από ιδιωτικά σχολεία και ιδιωτικά πανεπιστήμια, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνει η Εκπαίδευση εμπόρευμα και νομοθετικά, δημιουργούνται ανεπαρκή ιδιωτικά και δημόσια σχολεία και αυξάνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Στους ακαδημαϊκούς θα επιβληθούν χαμηλοί μισθοί και θα υποστούν εκφοβισμό σε πανεπιστήμια που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, και οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, που θα πληρώνουν πολλά χρήματα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια για να πάρουν μια καλή εκπαίδευση, θα βρίσκουν πανεπιστήμια που δεν θα έχουν καν δημόσιες φοιτητικές λέσχες».

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Σάμο πραγματοποιούν εκδήλωση σήμερα Τετάρτη με θέμα «Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη Ανώτατη Εκπαίδευση». Η εκδήλωση θα γίνει στο σχολικό συγκρότημα Μεσαίου Καρλοβάσου, στις 15.00, και θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Αντίστοιχα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κοζάνη πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ στον αγώνα για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων», την Παρασκευή 23 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Κοζάνης. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια ΕΚΠΑ και βουλευτής του Κόμματος.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Νέα αγωνιστικά ραντεβού αύριο Πέμπτη

Με αποφασιστικότητα κλιμακώνεται ο αγώνας των φοιτητικών συλλόγων για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία

Στους δρόμους θα βρεθούν για μία ακόμα φορά αύριο Πέμπτη οι φοιτητικοί σύλλογοι, συνεχίζοντας για 7η βδομάδα τον μεγάλο αγώνα τους για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα.

Στην Αθήνα έχει δοθεί ραντεβού για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Συλλαλητήρια προγραμματίζονται ακόμα στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και την ίδια ώρα στην Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις διοργανώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι και σε άλλες πόλεις.

Στο συλλαλητήριο καλούν τους εκπαιδευτικούς οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, κηρύσσοντας τρίωρη στάση εργασίας από της 11 π.μ.

Εχοντας καταφέρει μέσα από τον επίμονο αγώνα τους να «στριμώξουν» την κυβέρνηση, η οποία επιχειρώντας να υλοποιήσει τον σχεδιασμό επέκτασης της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, βρίσκει απέναντί της όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς, οι φοιτητές δηλώνουν πως συνεχίζουν σε αυτόν τον δρόμο. Μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες, μαζί με τα σωματεία και φορείς στην πανεργατική απεργία της 28ης Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.


RIZOSPASTIS

«Δεν ξεχνάμε!», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγράμματός τους, το Σάββατο 24 Φλεβάρη οργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στο σημείο του εγκλήματος στα Τέμπη, όπου θα μεταβούν με πούλμαν και ήδη οργανώνεται η συμμετοχή μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Οπως τόνισαν μετά τον συντονισμό τους φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, «έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη απαιτούμε το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας ενάντια στα κέρδη τους, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού! Οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, αγροτών, εργαζομένων μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με κόμβο τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 του Φλεβάρη, τη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη».


Η κυβέρνηση κόβει σχεδόν 21 εκατ. ευρώ από τα σχολικά γεύματα!

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, που καλεί τις Ενώσεις σε από κοινού παρεμβάσεις για ανατροπή αυτών των σχεδιασμών και απαίτηση αύξησης της χρηματοδότησης

Την αγανάκτησή του απέναντι στην κυβέρνηση και στα συναρμόδια υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και Οικονομικών εκφράζει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καταγγέλλοντας την περικοπή του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» κατά περίπου 9%.

Οπως σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας το ΔΣ της Ομοσπονδίας, «δημοσιεύτηκε από τον ΟΠΕΚΑ η Διακήρυξη 1/2024 ανοιχτού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών παρασκευής - συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τις σχολικές χρονιές 2024 - 2025 και 2025 - 2026, με δικαίωμα προαιρέσεως για τη σχολική χρονιά 2026 - 2027, συνολικού προϋπολογισμού 203.539.039,65 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ή 229.999.114,80 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της αντίστοιχης διακήρυξης αρ. 06/2021 με την ίδια διάρκεια σύμβασης ήταν 224.335.075,50 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ή 253.498.635,30 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 13%. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση κόβει περίπου 21.000.000 ευρώ!».

«Πραγματικά είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα αιτήματα σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας για επέκταση του ωφέλιμου αυτού προγράμματος, δεν ιδρώνει το αυτί των κυβερνώντων από τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι οποίες επιδεινώνονται μέσα σε ένα καθεστώς καλπάζουσας ακρίβειας και πληθωρισμού στα είδη διατροφής», τονίζει η Ομοσπονδία και ξεκαθαρίζει:

«Η σίτιση των παιδιών μας, όπως και η ασφάλεια και η υγεία τους, η επαφή τους με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, δεν χωράνε στον στενό κορσέ των δημοσιονομικών περιορισμών, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται αφού αφαιρεθούν τα τεράστια κονδύλια που διατίθενται αφειδώς για τη συμμετοχή της χώρας μας σε πολέμους, για τη φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, για την χρηματοδότηση υποδομών "πράσινης" ανάπτυξης κ.λπ.

Καλούμε τις Ενώσεις Γονέων να οργανώσουμε από κοινού παρεμβάσεις για να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς αυτούς και να απαιτήσουμε αύξηση της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα».

Ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια να γίνει υπόθεση όλων!

Εκδήλωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ έγινε την Δευτέρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων

Εκδήλωση για το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις επιπτώσεις του στα δημόσια πανεπιστήμια, την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους συλλόγων εργαζομένων και διδασκόντων των πανεπιστήμιων, φοιτητικών συλλόγων, ενώσεων λειτουργών μέσης εκπαίδευσης, συλλόγων γονέων και άλλων φορέων της πόλης, από τις οποίες αναδείχθηκε η καθολική αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για την ίδρυση Ιδιωτικών πανεπιστήμιων.

Το άνοιγμα στην εκδήλωση έκανε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε την ένταση της καταστολής με την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ τη Δευτέρα, ενώ την εισηγητική ομιλία έκανε ο γραμματέας του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ, Ηλίας Κονδύλης. Ο Ηλ. Κονδύλης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιτίθεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και σημείωσε ότι ο ΕΣΔΕΠ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο και θεωρεί ότι ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, για αποκατάσταση του δωρεάν χαρακτήρα της υφιστάμενης και του κοινωνικού της χαρακτήρα με έρευνα και παραγωγή γνώσης προς όφελος των πολλών και όχι των κερδών των λίγων, δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο του πανεπιστημιακού κινήματος, αλλά οφείλει να γίνει υπόθεση του συνόλου του εκπαιδευτικού κινήματος, του ευρύτερου εργατικού - λαϊκού κινήματος και πως η εκδήλωση αυτή φιλοδοξεί να συμβάλει σε αυτό.


Στην παρέμβασή της, η Χρύσα Κοφίνα, μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ, σημείωσε πως ο αγώνας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι και αγώνας των εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης και των μαθητών, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, τη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου, αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Η Κική Τσαλακανίδου, γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ, στάθηκε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάμψει τις αντιδράσεις των φοιτητών, των πανεπιστημιακών δασκάλων, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των μαθητών και των γονιών τους, καταγγέλλοντας παράλληλα τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντί τους και πρόσθεσε πως οι αγώνες των φοιτητών, των αγροτών και των εργαζομένων σε όλη τη χώρα μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην Παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με κεντρικό σταθμό τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του ΦΣ Χημικού του ΑΠΘ, ανέφερε στην παρέμβασή της πως η κυβέρνηση ολοκληρώνει με το νομοσχέδιο αυτό με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ ένα έγκλημα απέναντι στο δικαίωμα των φοιτητών για δημόσιες, δωρεάν σπουδές, στο οποίο έχει συμμάχους όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν ανοίξει αυτό τον ίδιο δρόμο. Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι φοιτητές έχουν αποδείξει με τους αγώνες τους ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ οι αγώνες τους έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και για αυτό επιστρατεύει τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς. «Αποδείξαμε ότι μέσα από τους συλλόγους μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους» είπε.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Γιάννης Δελής, εκπαιδευτικός και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, όπως και ο Βασίλης Τομπουλίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Δελής χαρακτήρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να απαντήσει στην κριτική, μιλώντας για «αυστηρά κριτήρια στη λειτουργία των ιδιωτικών ιδρυμάτων», το «πιο σύντομο ανέκδοτο», καθώς όπως είπε «είναι πολλά τα παραδείγματα της διαφθοράς, της εξαγοράς εξετάσεων και της αγοραπωλησίας μαθημάτων», κατάσταση που αποτελεί «επακόλουθο της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο. Αλλωστε τα ίδια τα κριτήρια της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων αφορούν στην προσέγγιση πελατείας». «Την κερδοφορία των ιδρυμάτων αυτών θα υπηρετούν τα κριτήρια αυτά και όχι βέβαια τις ανάγκες των φοιτητών για ποιοτικές και σύγχρονες σπουδές», είπε και τόνισε πως ο αγώνας ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει είναι αγώνας δίκαιος, και μαζί με τους αγώνες των αγροτών και των εργατών έχει δώσει την απάντηση στο ερώτημα «ποιος κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;».

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές απέναντι στην Παιδεία - εμπόρευμα

Εκδήλωση σωματείων εκπαιδευτικών και του Φοιτητικού Συλλόγου ΠΑΠΕΙ με θέμα το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Εκδήλωση - συζήτηση με επίκεντρο το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αγωνιστική απόρριψή του πραγματοποίησαν το Σάββατο σωματεία εκπαιδευτικών του Πειραιά. Συγκεκριμένα, την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Πειραιά, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας, Σαλαμίνας και ο Φοιτητικός Σύλλογος του ΠΑΠΕΙ, στο υπό κατάληψη Πανεπιστήμιο Πειραιά, σε μια συμβολική κίνηση ολόπλευρης στήριξης του δίκαιου αγώνα των φοιτητών.

Ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του ΠΑΠΕΙ, Μιχάλης Φαναρτζής, μετέφερε ζωντανά το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στους φοιτητές και την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Οι φοιτητές, με τον αγώνα τους και τη συμπαράσταση από εκπαιδευτικούς, μαθητές και όλο τον λαό, είναι ήδη νικητές, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Δημήτρης Ακτύπης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, επεσήμανε ότι καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ισοπεδώνει την αξία των πτυχίων, φέρνει δίδακτρα και αύξηση του κόστους σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια. Το αποτέλεσμα θα είναι η σημερινή πραγματικότητα του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, μακριά και έξω από τις ανάγκες των φοιτητών, να γιγαντωθεί.

Σήμερα - συνέχισε - είναι πιο ορατό από ποτέ ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων των φοιτητών και των εκπαιδευτικών «προϋποθέτει σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του συστήματος, ρήξη με την οικονομία και την κοινωνία της εκμετάλλευσης. «Το σύνθημα "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" και στην περίπτωση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι επίκαιρο όσο ποτέ», τόνισε.

Ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός - αναλυτής, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια φέρνει πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, οι οποίοι με εντελώς άνισο τρόπο θα εισάγονται στα δημόσια και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καταργώντας τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο Γιάννης Μηλιός, ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθυντής του περιοδικού «Θέσεις», σημείωσε ότι «η κατάφωρα αντισυνταγματική παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και η επιδιωκόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελούν μια αντιδραστική πολιτική με σαφές ταξικό πρόσημο υπέρ του κεφαλαίου και του κέρδους, σε βάρος του κόσμου της εργασίας», πολιτική η οποία «εντάσσεται σε μια ευρύτερη ταξική στρατηγική στον χώρο της Εκπαίδευσης, που ξεδιπλώνεται από όλες τις κυβερνήσεις πάνω από δυο δεκαετίες τώρα».

Πρόσθεσε ότι «η σημερινή προοπτική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, δίπλα στα κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού και έχουν αποκτήσει το δικαίωμα ισοτιμίας των πτυχίων τους με τους ελληνικούς τίτλους σπουδών, αποτελεί συνέχεια αλλά και ενίσχυση αυτών των πάγιων πολιτικών του αστικού κράτους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στα δημόσια πανεπιστήμια. Υπενθύμισε δε ότι το φοιτητικό κίνημα, σε σύνδεση με το ευρύτερο εργατικό - λαϊκό κίνημα, «ακύρωσε και την προηγούμενη απόπειρα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα από αναθεώρηση του άρθρου 16».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, έστειλε μήνυμα συνέχισης και έντασης του αγώνα, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που σε συντονισμό ακολουθούν τα σωματεία εκπαιδευτικών του Πειραιά, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενάντια στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, για αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ